Geçen yıl Mayıs ayında tahliye edilen ve geçen ay ABD’de dönen NASA çalışanı Serkan Gölge, Türkiye’deki hapis günlerini The New York Times gazetesine anlattı.
2016’daki darbe girişiminden sonra, Hizmet Hareketi Cemaati üyesi olmakla suçlanan ve cebinden çıkan 1 dolarlara istinaden tutuklanan Gölge hakkında yakın akrabaları, CIA’e çalışıyor iftirası atmışlardı.Gölge, darbeden kısa süre sonra ailesiyle tatilde olduğu memleketi Hatay’dan Amerika’ya dönmek isterken havaalanında gözaltına alınmıştı.
14 günlük gözaltı sırasında avukatının ona, “Profile uyuyorsun. Masum olup olmadığının bir önemi yok. Seni bırakmazlar,” dediğini aktaran Gölge, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.Habere göre, Hatay’daki cezaevinde, 8 kişilik koğuşta 32 kişi kaldılar. Yerdeki bir battaniye üzerinde uyuyan Gölge, kısa süre sonra bronşite yakalandı ve tek kişilik hücreye alındı.“Çok küçük bir hücreydi. Güneş ışığını çok az görüyordu ve gardiyanlar beni sadece bir saatliğine dışarı çıkarıyordu. Ve o hücrede, o küçük tek kişilik yerde, üç yıl kaldım.”
Gölge kendisi hakkında istenen 15 yıllık hapis cezasından sonraki ruh hâlini ise şu sözlerle anlattı: “Buradan artık çıkamayacağım, diye düşündüm. Psikolojik bir çöküştü, uzun süre ağladım.”
Dava dosyasına giren isimsiz ihbarın sahibinin, kız kardeşine düşmanlık besleyen bir akrabanın sözleri olduğu ortaya çıkmış. Daha sonra bu akraba mahkemede söylediklerini yalanlamış.Fatih Üniversitesi’nde okuduğu ve Bank Asya’da hesabı olduğu için savcı, bu “deliller” üzerine yoğunlaşmış.Gölge bu durumu da şöyle yorumluyor: “Bir dolarlık banknot, isimsiz bir ihbar ve bir banka hesabı. Bunun neresi terörizm? Kimse açıklayamıyor ama sanırım Türkiye’de yasalar ve mahkemeler hala böyle işliyor.”
“Ben bu organizasyonun bir parçası değilim. [Darbede] hayatını kaybedenler için çok üzgünüm. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Şiddet hiçbir zaman çözüm değildir. Ben her zaman demokrasiye inandım ve şu anda elimizdeki en iyi çözüm bu.”
Gölge bununla birlikte Türkiye’nin darbeden sonra gerçek sorumlular yerine binlerce alakasız kişiyi hapsederek gerçek bir demokrasi olma yolunda fırsat teptiğini de ifade ediyor.Hapishanede kendisiyle birlikte kalan eski bir hâkimin, “Senin hakkında en azından düzmece de olsa delil var, ama ben neden tutukluyum hâlâ anlamadım,” dediğini aktarıyor.
Ayrıca Gölge, açık havaya çıktığında karşılaştığı bir eski tuğgeneralin darbeye karşı olduğu hâlde darbeyi planladığı iddia edilenlerin listesinde adı geçtiği için ömür boyu hapis cezası aldığını da kaydetmiş.Aynı zamanda Amerikan vatandaşı olan NASA çalışanı için ABD yönetimi de çeşitli temaslarda bulundu. Önce suçlamaların seviyesi düşürüldü, geçen yıl Mayıs ayında da tahliyesi gerçekleşti. Fakat önce ülser tedavisi görmesi gerektiği için, ardından da koronavirüs salgını sebebiyle, ABD’ye dönmeleri Nisan ayını buldu.
Son seyahatinde pasaport kontrolünde 40 dakika geçiren Gölge, eşi Kübra ve iki çocuğunun bu sürede ağlamaya başladıklarını, tekrar aynı şeyleri yaşamaktan korktuklarını söylüyor.Şimdi Teksas eyaletinin Houston şehrinde yaşayan Gölge, iş başvuruları ve ev arayışı içinde.“Dört yıllık hayatım, üç yılı hapiste, geri gelmeyecek. Fakat hayat böyle. Bazen kaybeder, bazen kazanırsın.”