Melbourne Belediye Başkanı Sally Capp, hizmet sektöründeki (hospitality) işletmelerin yüzde 45’nin kapandığını, durumun düzelmesi halinde bunların yüzde 7’sinin ise geri dönmesinin mümkün görülmediğini kaydetti.
COVID-19 dünyada başta sağlık olmak üzere, ekonomik anlamda da can yakmaya devam ediyor. Tecrit uygulamaları nedeniyle bir çok şirket ve kurum iflas eşiğine gelirken, ikinci dalgayla kriz yarasının işletmlerde daha büyük derin yaralar açacağı belirtiliyor. Koronavirüs krizi sebebiyle Avustralya’da da iflas noktasına gelen şirketlerin sayısında artış yaşandığı belirtildi. Kronovirüsü ikinci dalgasıyla, en yoğun etkilenen ve tamamen karantina altına alınan Melbourne’da, devam eden tecrit uygulaması nedeniyle işletmelerin büyük bir krizle yüz yüze olduğu belirtildi.
16 BİN İŞLETMENİN 13 BİNİ JOBKEEPR’DAN FAYDALANIYOR
Melbourne Belediye Başkanı Sally Capp, hizmet sektöründeki (hospitality) işletmelerin yüzde 45’nin kapandığını, durumun düzelmesi halinde buunların yüzde 7’sinin ise geri dönmesinin mümkün görülmediğini kaydetti. Başkan Sally Capp, Melbourne’de bulunan 16 bin işletmenin, 13 bininin, kapalı olması nedeniyle devletin yardımından (JobKeeper) faydalandığını açıklayarak; “Herkesin mücadele ettiği en büyük zorluklardan biri, bu işletmelerin kendilerini ne kadar süre ayakta tutabilecekleridir. İstatistiklerimize göre, şehirde kayıtlı 16, bin işletmeden 13 bini hükümetin yardımından (JobKeeper) faydalanıyor” dedi.Tecrit uygulamalarının, yeni yıla kadar süreceğine dair spekülasyonlara da değinen Sally Capp; “Bu ne kadar uzun sürerse, durum o kadar vahim olacak. Aynı mesaja geri dönüp duruyoruz-eğer toplumdaki herkesin sağlık uzmanlarının, başbakanın koyduğu kısıtlamalara uymasını sağlayabilirsek, işletmelerimiz o kadar çabuk kapılarını tekrar açabilir” diye konuştu.
BİNLERCE KİŞİ İŞİNİ KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Öte yandan Victoria Eyaleti Ticaret ve Sanayi Odası CEO’su Paul Guerra, alışveriş merkezlerinin ve işletmelerin tecrit nedeniyle kapalı tutulmasının nedeniyle, binlerce insanın işini kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, bunun da tabuta çakılan son çivi anlamını taşıdığını hatırlattı. Guerra, “Seviye 4 tecrit, birçok işletme için son anlamına geliyor. Binlerce kişi daha işini kaybedecek. Çalışanları okul çağındaki çocuklarını evde bakmak zorunda. Bu nedenle çocuk bakım merkezlerinin ilk kez kapanmasıyla birlikte işletmeler, bir darbe daha alacak. Victorialı işletmelerin bu 6 haftada ayakta kalabilmek için paraya ihtiyaçları olacak. Sonra da bu sıkıntıdan çıkmak için bir yol inşası da kesinlik gerekecek” dedi.Bu arada Melbourne de uzatılan tecrit uygulamasının, Federal hükümet bütçesine 9 milyar dolar ek yük getireceği tahmin ediliyor.
MASKE TAKMA ZORUNLU HALE GELDİ: CEZASI 200 DOLAR
Öte yandan Melbourne’da, günden güne kuralar daha da sertleşiyor. Melbourne’de maske takmak bugünden itibaren zorunlu hale getirilirken, uygulamaya ihlal edenlere ise 200 dolar ceza verileceği kaydedildi. Bu çerçevede havayolları şirketleri de, Melbourne’ye seyahat eden yolcuların maske takmasını zorunlu hale getiriyor. Uygulamayı Qantas ve Jetstar, bugünden yolcularına uygulayacak. Ayrıca, Havayolu şirketleri, koronavirüsün yayılmasını önleme çerçevesinde, sözkonusu uygulamayı gerekirse diğer şehirlere de şamil edebilecekleri açıkladı. Bu çerçevede şimdiye kadar yolcularına ücretsiz maske dağıtan Qantas, Jetstar ve Virgin Australia, bundan böyle dağıtılan maskelerin zorunlu olarak takılmasını isteyecek.Maske takma muafiyeti, 12 yaş altı çocuklara ve ciddi deri hastalığı ya da astım gibi tıbbi durumu olanlara uygulanacak.
NSW’DEKİ VAKIALAR, VİCTORİA BAĞLANTILI OLDUĞU ORTAYI ÇIKTI
Bu arda ülkenin en büyük Eyaleti NSW’de 16 yeni koronavirüs vakası daha kaydedilirken, sözkonusu vakaların tamamının Victoria Eyaleti’nden bir kişiyle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Eyaleti hükümeti bu nedenle, başta Sydney ve eyaletin diğer şehirlerinde, virüsün kaynaklarının bilinmesine karşın eyaletin “yüksek alarm seviyesinde” olduğunu açıkladı. Hükmet açıklamasında, gelecek 4 haftanın NSW için tecritten bu yana en kritik zaman olacağı hatırlatıldı. Kurallara uyulmaması halinde toplumda yaygın bulaşma olasılığı konusunda “bir seviyede kaygı” duyduklarını söyledi.ZAMAN-Avustralya