Federal Başbakan Scott Morrison, sınır kapanma durumlarının sona ermesinin yollarını aramaya devam edeceğini söyleyerek; “Avustralya’nın kapalı kalması gerekmiyor” dedi.
Kovid-19’dan en fazla can kaybının yaşandığı, vakıa sayısının günden güne artış kaydettiği Avustralya’nın Victoria Eyaletinde son 24 saatte 15 kişi daha virüsten hayatı kaybederken, ülke ekonomisinin yüzde yedi küçüldüğü açıklandı.Koronavirsinin en yoğun olduğu Victoria’da 15 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle eyaletteki can kaybının, 591’e yükselmesiyle Avustralya genelinde virüsten ölenlerin sayısı da 678’e yükseldi.Söz konusu rakamla birlikte Avustralya Genelinde, can kaybı 678’e yükselirken, Victoria’da 113, Yeni Güney Galler’de 12 (NSW), Queensland’da 2 kişiye daha virüs teşhisiin konuymasıyla, ülke genelindeki vaka sayısının 26 bin 66’ya ulaştığı belirtildi. Bu arada diğer eyaletlerinde Kovid-19 nedeniyle can kaybı yaşanmazken, ölümlerin devam ettiği NSW eyaletinde 52, Tazmanya’da 13, Batı Avustralya’da 9, Queensland’da 6, Güney Avustralya’da 4, Başkent Canberra Bölgesi’nde 3 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmişti.Virüse yakalanan 21 bin 684 Avustralyalı sağlığına kavuşurken, yaklaşık 2 bin 827 aktif vakadan 23’ü yoğun bakımda olmak üzere 432 kişi çeşitli hastanelerde tedavi görüyor.Bu arada tecrit uygulamasının 3 aylık uzatma kararına karşın, Federal
BAŞBAKAN: SINIRLARIN KAPALI KALMASI GEREKMİYOR
Başbakan Scott Morrison, sınır kapanma durumlarının sona ermesinin yollarını aramaya devam edeceğini söyledi.Başbakan Morrison; “Avustralya’nın kapalı kalması gerekmiyor” dedi.Düşük ya da sıfır toplumda bulaşma vakasına sahip Japonya, Singapur ve Fiji gibi Pasifik Adaları Avustralya ile seyahat koridoru talebinde bulunmuştu.Başbakan Morruson, düzenlemelerin Noel itibariyle yürürlükte olmasını arzu ettiğini belirtti, fakat bunun sağlık yetkililerinin güvenli görmesi halinde olabileceğini de vurguladı.Bir seyahat koridoru, Avustralyalıların başka bir ülkeye gidip dönüşlerinde karantinaya girmek zorunda kalmayacakları anlamına gelecek.Ayrıca o ülkelerden turistler de Avustralya’ya geldiklerinde karantinaya girmeleri gerekmeyecek, ekonomiye katkıda bulunulacak ve istihdam artacak.
EKİNOMİ RESESYONA GİRDİ
Öte yandan Kovid-19’un etkisindeki Avustralya ekonomisinde görülen yüzde 7 daralmanın ardından ülke ekonomisinin resmen durgunluğa girdiği açıklandı.Avustralya İstatistik Kurumu’nun Haziran çeyreğinde ekonomi yüzde yedi küçüldüğünü açıklaması sonrasında, ülke ekonomisinin 1991’den beri ilk defa resesyona girdiği duyuruldu. Analistlerin haziran çeyreğinde %5,2 düşüş beklediği Avustralya ekonomisi ilk çeyrekte de yüzde 0,3 küçülmüştü.Kovid-19 tedbirleri kapsamında kapatılan iş yerleri yüzünden işsizlik oranının 5,2’den 7,5’e çıktığı ülkede, yıl sonundaki işsizlik onaranın da yüzde 10’u geçmesi bekleniyor.
TECRİT İKİ HAFTA DAHA UZATILABİLİR
Melbourne’ün Seviye 4 tecrit kısıtlamalarının gevşetilmesi planı, eyaletin tecritten çıkış yol haritasıyla ilgili belgelerin sızdırılması sonucu, kamuoyuna erken yansıdı. Buna göre; taslak belgelerde, tecrittin kalkmasının planlandığı ilk tarih olan 13 Eylül’ün ardından 2 hafta daha sürebileceği bildiriliyor. Ayrıca, kısıtlamalar sona ermesi halinde, sokağa çıkma yasağının devam edeceği belirtildi. Ancak, 2 kişiyi geçmeyecek şekilde olurken, aynı aileye sahip insanlar toplu şekilde dışarıya çıkabilecek. Sözkonusu gevşemenin 28 Eylül’den sonra daha önemli değişikliklerin söz konusu olacağı kaydedildi.
VİCTORUA HÜKÜMETİ PARLAMONTO’DAN YETKİ ALDI
Öte yandan hararetli tartışmalar gölgesinde, Victoria Parlamentosu olağanüstü hal uygulamasını uzatma teklifini kabul etti.Eyalet Parlamentosu, gecenin geç saatlerine kadar yapılan tartışmalı oturumunda, olağanüstü halin 6 ay daha uzatılmasına imkan veren yasayı onayladı. Teklif, Yasama Konseyi’ni 19 red oyunu karşı 20 kabul oyu ile geçti.Olağanüstü hal yetkileri, hükümetin Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın koronavirüsün yayılmasını kontrol tavsiyelerini uygulamak üzere kısıtlama getirmesine imkan veriyor. Başbakan Daniel Andrews daha önce olağanüstü halin uzatılmasını bir “güvence politikası” olarak nitelemişti.Hükümetin riske dayalı olarak sektörlerin farklı kısıtlama seviyelerini gösterecek bir trafik ışığı sistemi üzerinde çalıştığı sanılıyor.
FUTBOL LİĞİ İLKKEZ, MELBOURNE’NİN DIŞINDA OYNAYACAK
Avustralya Futbol Ligi (AFL) kurulduğundan bu yana her yıl Melbourne’da oynanan final maçının Kovid-19 salgını nedeniyle ilk kez Queensland eyaletinin başkenti Brisbane’deki Gabba Stadı’nda oynanacağı açıklandı. Gece yapılacak maçın 30 bin seyirci önünde oynanacağını açıklayan AFL Başkanı Gillon McLachlan, “Büyük finali koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl evi olan MCG’den (Melbourne’da her zaman finalin oynandığı stadyum) ayırmak zorunda kaldık.” ifadelerin kullandı.
Avustralya’ya özgü 2 takım halinde 18’er futbolcuyla oynanan ve ülkede “footy” olarak anılan Avustralya Futbolu, genellikle kriket maçlarının da yapıldığı oval stadyumlarda yapılıyor. İlk kez 1858 yılında Melbourne’da oynanan ve şu an 18 takımın bulunduğu Avustralya Futbolu Ligi’ndeki maçlar, 20’şer dakikalık 4 çeyrek halinde oynanıyor.El ve ayaklar kullanılarak oynanan ve ilk 8 takımın Play-Off usulü oynadıkları maçlarla tamamlanan ligin finali, her zaman Melbourne’daki Melbourne Kriket Sahası’nda (MCG) oynanıyordu.
TATİLE ÇIKMAK İSTEYENLER ARALIK AYINA KADAR BEKLEYECEK
Öte yandan Federal ve Eyalet hükümetlerinin, koronavirüs seyahat yasağını 3 ay daha uzatma kararı alması nedeniyle yurtdışına tatile gitmek isteyen vatandaşların Aralık ayına kadar beklemek zorunda kalacakları belirtildi. Federal Sağlık Bakanı Greg Hunt, İnsan Biyogüvenlik Acil Durum Periyodu’nun süresini uzatma kararının, Avustralya Sağlık Koruma Ana Komitesi’nin tavsiyesiyle alındığını açıkladı.Hunt, “Komite, uluslar arası ve yurtiçi COVID-19 durumunun kabul edilemez bir sağlığı riski arz etmeye devam ettiği tavsiyesinde bulundu. Acil durum döneminin uzatılması, bu riske uygun bir karşılıktır” dedi.Yurtdışı seyahat yasağının yanı sıra 3 aylık yasak uzatması yolcu gemilerinin Avustralya’ya girişini de kapsıyor.
VATANDAŞLARIN YURTDIŞINA ÇIKMASINA İZİN VERİLMEYECEK
Yurtdışı seyahat yasağı 18 Mart’tan bu yana yürürlükte bulunuyor ve 3 ay uzatma öncesinde 17 Eylül’de sona erecekti.Avustralya vatandaşlarının ve kalıcı oturum sahiplerinin, başka bir ülke vatandaşı olmadıkları, yurtdışı nakliye şirketi, gemi, uçak mürettabatı olmadıkları ya da zorunlu çalışan veya hükümet görevlisi olmadıkları sürece yurtdışına çıkmaları yasak.ZAMANAvustralya