Anayasa Mahkemesi, KHK’yla ihraç edilenlerin, baroya kaydının yapılması gerektiğine ve avukatlığın kamuda istihdam sayılmayacağına hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, Resmi Gazete’de bugün yayımlanan iki ayrı kararı ile “kamu görevinden ihraç edilmenin avukatlığa engel olmadığını” belirterek ihraç edilenler yönünden avukatlık yapabilmenin önünü açtı.Çanakkale Cumhuriyet Savcısı M.B ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda iletişim uzmanı Taner Mahmutoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından mesleklerinden ihraç edildi. Gülen cemaati bağlantısı bulunduğu ifade edilen M.B. ve Mahmutoğlu, avukatlık mesleğini yerine getirebilmek için bağlı bulundukları kentlerin barolarına başvuruda bulundu.
Barolar bu talebi kabul ederken Adalet Bakanlığı ise kararların yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bu karara rağmen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu, baroların kararında direndi ve bu kişilerin avukatlık yapabileceğine hükmetti. Daha sonra Adalet Bakanlığı’nın itirazı üzerine yerel mahkemeler TBB’nin bu kararını iptal etti. Bunun üzerine Mahmutoğlu, hak ihlali gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yapılmasını talep etti. Mahkeme, olayda bir sözleşmenin söz konusu olmadığı ve ilgili yasal düzenlemelerde sadece “kamu hizmetinde istihdam edilmeye” dair bir yasak bulunduğuna dikkat çekti.
AYM Genel Kurulu, yaptığı incelemede, KHK ile ihraç edilen hukukçuların serbest avukatlık mesleğini icra etmekten alıkoyan müdahalenin kanuni bir dayanağı olmadığını tespit etti. Adalet Bakanlığı’nın, “Devletin bütünlüğüne kastedildi” savunmasını gönderdiği Yüksek Mahkeme, oybirliği ile aldığı kararla iki avukatın özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine ve avukatlık mesleğini yapamayacaklarına ilişkin yargı kararlarının “yeniden gözden geçirilmesi için” iade edilmesine hükmetti.Oy birliğiyle alınan karar avukatlık yapamayan KHK’lılar için emsal niteliğinde bulunuyor.
GERGERLİOĞLU: HAYDİ ARTIK BU ZULMÜ DAHA FAZLA UZATMAYIN
Kararı değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Şimdi KHK’lı hukukçuların avukatlık hakkı gaspına son verme zamanı! Haydi artık bu zulmü daha fazla uzatmayın! KHKlı hukukçular da avukatlık hakkını alabilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
GÜNDAY: KARARIN GEREKÇESİNİ İDARE YARGIÇLARI OKUMALI
İdare Hukukçusu Metin Günday ise kararı olumlu karşılayarak, “HAL KHK’sı ile kamu görevinden ihraç edilenlerin baro levhasına kayıtlarının yapılmasını engelleyen idare mahkemesi kararlarının hukuksuzluğunu ortaya koyan bir AYM kararı… Kararın ve gerekçesinin özellikle idare yargıçlarınca okunması tavsiyesiyle!” yorumunda bulundu.