Moldova, Türk öğretmenlerin ülkeden kaçırılmasına izin verdiği için istihbarat servisi SIS’ın eski başkanı Vasile Botnari’yi hapis cezası verdi. Mahkeme, yaşananlar nedeniyle AİHM’in Moldova’ya kestiği 125 bin dolarlık cezanın da Botnari’den tahsil edilmesine hükmetti.
Moldova, Türk öğretmenlerin ülkesinden kaçırılmasına yardım eden istihbarat servisi SIS’ın eski başkanı Vasile Botnari’yi hapis ve para cezasına çarptırdı. Mahkeme, yaşananlar nedeniyle AİHM’in Moldova’ya kestiği 125 bin dolarlık cezanın da Botnari’den tahsil edilmesine hükmetti.
Türkiye’ye iade edilen 7 öğretmenle ilgili olayın ardından yaptığı basın açıklamasında Türkçe özür dileyen Moldova Başsavcısı Alexandr Stoianoglo, salı günü televizyonda yaptığı açıklamada, Moldova İstihbarat Servisi’nin (SIS) eski başkanı Vasile Botnari’ye bir grup Türk öğretmenin tartışmalı bir şekilde Türkiye’ye teslim edilmesi nedeniyle ertelenmiş hapis cezası verildiğini açıkladı.
MEDYA BASKISIYLA GİZLİ KARARI AÇIKLADI
Balkaninsight’ın aktardığına göre, Başsavcı Stoianoglo, eski istihbarat şefinin iki yıl önce bir grup öğretmenin Türkiye’ye teslim edilmesinden sonra başlanan hukuki sürecin bir ay önce sonuçlandığını açıkladı. Başsavcı, bir ay önce verilen kararın aslında gizli tutulduğunu ancak medyanın baskısından sonra mahkemeden “en azından kararın özetini halka açıklamak için izin istediğini” kaydetti. İznin alınmasından sonra “gizli” kararın özetini paylaşan Stoianoglo, “Eski istihbarat başkanı Vasile Botnari, bir ay önce verilen bir kararla, ertelenmiş bir hapis ve para cezası aldı” dedi. Botnari, skandalın ardından görevden alınmıştı.
TÜM MASRAFLARI İSTİHBARAT BAŞKANI ÖDEYECEK
Botnari ayrıca, Türkiye’ye iade edilen öğretmenlerden 5 tanesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açtığı davada Moldova’nın mahkum olması ve 125 bin avro para cezası ödemek zorunda kaldığını açıkladı. Başsavcı, bu para miktarınca eski istihbarat başkanına ceza kesildiğinin altını çizdi. Yani, istihbarat 7 Türk öğretmenin Moldova’dan kaçırılmasına göz yuman istihbarat başkanı, bu nedenle ülkeye kesilen para cezasını üstlenmek zorunda kaldı.SIS’in eski başkanı, yedi öğretmenin kaçırılmasında kullanılan uçağın masrafı olan 19 bin Euro’yu da ödemeye mahkum edildi.
MİT İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YAPILDI
İki yıl önce Eylül ayında, Moldova’da faaliyet gösteren özel lise Orizont Okulu’ndan yedi Türk öğretmen, Moldova ve Türk gizli servislerinin ortak operasyonunda ele geçirilerek Türkiye’ye götürülmüştü. Eski gizli servis patronu hakkında mahkeme kararı bilinmeyen nedenlerle bugüne kadar gizli tutuldu. Botnari davada suçunu kabul etti ve verdiği emirlerin tüm sorumluluğunu üstlendi. Ancak Stoianoglo, eski SIS şefinin “dışarıdan” etkilendiğine inandığını ve siyasi emirleri takip ettiğini öne sürdü.Türk öğretmenlerin teslim edilmesiyle ilgili Moldova’da yargılanan tek kişi olan Botnari, “yetkisi olmadığı halde yabancı asıllı birisinin ülkeden çıkarılmasını temin etmekle” suçlanmıştı. Modova’da yabancıların sınırdışı dahil ülkeden çıkarılabilmesi için Göçmenlik İdaresinin soruşturması ve mahkeme kararı gerekiyor.
‘‘İŞİN İÇİNDE BAŞKALARI DA VAR“
Başsavcı Stoianoglo, “İşin içinde [başka] kişiler vardı, ancak onları sorumlu tutmanın yanlış olduğunu düşünerek onları ceza soruşturmasından çıkardık” dedi. Bu açıklamanın ardından Moldova medyası, işin içindeki diğer Moldovalı yetkililerin peşine düştü. Başsavcıyı ve kararın gizli tutulmasını sert bir dille eleştiren Jurnal gazetesinden Alex Cozer, “İstihbarat başkanı tek başına ülkenin itibarını yerle bir edecek bir kararı tek başına alamaz. İşin işindeki tüm isimlerin açıklanması gerekir” dedi. İsim vererek bazı bakanların ve milletvekillerinin de işin içinde olduğunu iddia etti. Mahkemenin verdiği gizlilik kararını ve kısıtlı bilgi verilmesini de eleştirdi. Eski istihbaratçının bu icraatından dolayı hapse atılması çağrısı yaptı.Türkiye’ye kaçırılan öğretmenlerin hepsi altı buçuk yıldan on iki yıla kadar değişen ağır hapis cezalarına çarptırıldı.