Türkiye’deki hemen hemen tüm sahafların müdavimi, arşivci, koleksiyoner ve gazeteci Yusuf Çağlar, yakalandığı koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi.
Çağlar, kayyum atanmadan önce Zaman gazetesinin kitap eki ‘Zaman Kitap’ta editör olarak çalışıyordu.Gazeteci, yazar, arşivci ve koleksiyoner Yusuf Çağlar yakalandığı koronavirüs nedeniyle geçirdiği ağır tedavi sürecinin sonunda hayatını kaybetti.Kayyım atanan ve KHK ile kapatılan Zaman gazetesine yıllarca emek veren, birçok biriminde çalışan gazeteci Çağlar Zaman Kitap’ın editörlüğünü yapıyordu. Sahaflara, kitaplara, koleksiyonerliğe ve arşivciliğe verdiği değerle Türkiye’deki bütün kitap dostlarının yakından tanıdığı Çağlar, hayatını kitaba adayan nadir gazetecilerden biriydi.
“NİTELİKLİ BİR ARŞİVCİ VE KOLEKSİYONER”
Yusuf Çağlar’ın vefat haberini duyuran Sahaflar Derneği, “Bir sahaf dostunu, çok değerli bir arşivci ve koleksiyoneri Koronavirüsü sebebiyle yitirdik. Camiamıza baş sağlığı, sevenlerine sabır diliyoruz” açıklamasında bulundu.Hermes Sahaf’tan Ümit Nar ise Çağlar’ın vefatını “Yusuf Çağlar’ı kaybetmişiz. Çok değerli bir insan, nitelikli bir arşivci ve koleksiyonerdi. Festivallerimizin ‘cemiyet fotoğrafçısı’, onun olmadığı etkinlik eksik sayılırdı. Artık eksik” sözleriyle duyurdu.
“DAHA DÜN GİBİ HER ŞEY YAKIN / HER ŞEY UZAK”
Çağlar geçtiğimiz yıl 50. yaşgününde dostlarına teşekkür ederken “1969-2019… 50 yıl olmuş “yaşamak” kelimesine aşina olalı… Yarım asır olmuş bu dünyanın bitmek bilmez telaşlarına kapılalı. Daha dün gibi her şey yakın / her şey uzak…Doğumun, kelimelerin, aşkın, çocukluğun, gençliğin yollarından küçük adımlarla yürünmüş. Gecelerin ve gündüzlerin sesine sesler eklenmiş. Dostlarımızın, aşina eserlerin, hayallerin ve sayısız projenin peşinde tükenip gitmiş seneler. Geride kalan üç beş kitap, hatıralar, çocuklar, yaşadıklarımız… Önümüzde hiç bitmeyen sonsuz bir âti.Dünde kalan kederleri yarının sevinçlerine çeviren dostlara selam olsun.” satırlarını kaleme almıştı.
YUSUF ÇAĞLAR KİMDİR
Asıl adı Müslüm Mart olan araştırmacı yazar Yusuf Çağlar, 1969 yılında Osmaniye’de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini orada tamamladıktan sonra 1986 yılında İstanbul’a lisans öğrenimi için geldi, aynı yıl İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimine girdi. Yusuf Çağlar, üniversite yıllarında başladığı “çocuk” okumalarını 1988 yılında Zaman Çocuk Ekinde yayımladığı şiirlerle edebiyat verimlerine dönüştürdü.1990 yılında Zaman Gazetesinde yaptığı çocuk okura yönelik çalışmalarını çoğaltan Çağlar, 2000 yılında ise Türk Çocuk Edebiyatı için önemli bir katkı sayılabilecek bir yayını, Kırmızı Bisiklet Dergisini görünür hale getirdi.
2003 yılında Zaman Arkadaşım Dergisinin yayın editörlüğünü üstlenen Yusuf Çağlar, son olarak gazetenin kitap eki olan ‘Kitap Zamanı’nda editör olarak çalışıyordu. Çağlar, ekin Genel Yayın Yönetmenliğini de bir süre üstlenmişti. Çağlar, Zaman gazetesinde birçok özel sergi açılmasına da ön ayak olmuştu. Çağlar’ın özel koleksiyonundaki belge, fotoğraf ve eserlerle ‘Yahya Kemal’, ‘Mehmet Akif Ersoy’, ‘Edebiyatçılar Zaman’da Buluşuyor’ etkinliğinde ise İzzet Melih Devrim, Necip Fazıl Kısakürek, Ziya Osman Saba ve Peyami Safa’nın eserleri sergilenmişti. Çağlar, Mehmet Akif Ersoy’un daha önce hiç yayınlanmamış bir şiirini de tozlu raflardan bularak yayımlamıştı.kronosnews