Tarsus Cezaevinde kalp krizinden hayatını kaybeden babası Seyfettin Kurtçu’nun cezaevindeki ölümüne şahit olan 26 yaşındaki Halil Enes Kurtçu, koğuşta yaşadığı ölüm anını telefon görüşünde annesine anlattı.
Enes Kurtçu, annesi Feride Kurtçu ve kız kardeşiyle birlikte bir görüş gününde.
SEVİNÇ ÖZARSLAN | BOLD
Önceki gün Mersin Tarsus Cezaevinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden KHK’lı edebiyat öğretmeni Seyfettin Kurtçu, bugün Mersin Asri Mezarlığı’nda öğle vaktinde defnedildi. Kurtçu’nun ölüm anında yanında oğlu Enes Kurtçu vardı.Cemaat soruşturmaları kapsamında 20 Haziran 2019’da tutuklanan Seyfettin Kurtçu, Bylock kullandığı gerekçesiyle 9 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Dosyası Yargıtay tarafından onaylanınca oğlu ile birlikte kalmaya başlayan Seyfettin Kurtçu, sabah göğüs ağrısıyla başlayan kriz anından kısa bir süre sonra yatağında hayata veda etti.
1 SAAT REVİRİN GELMESİNİ BEKLEDİK
Küçücük koğuşta babasının hastalanmasına şahit olan Enes Kurtçu, bu sabah telefon görüşünde annesine ölüm anına dair şunları söyledi: “Dün sabah teheccüt kıldı, sabah namazını kıldı, kuşluk vakti için abdest aldı. Göğsüm sıkışıyor demeye başladı. 1 saat revirin gelmesini bekledik. Sonra yatağında vefat etti, hastaneye kaldırdılar. Anne sakın ağlama, şehit oldu babam. Rabbim Efendimiz’e komşu eylesin.”
Dernek üyesi olduğu için ilk KHK ile ihraç edilen Seyfettin Kurtçu, en son Mersin’de görev yapıyordu.
İZİN DİLEKÇESİNE CEVAP VERİLMEDİ
Babasının cenazesine katılmak için savcılığa izin dilekçesi veren Enes Kurtçu’nun başvurusuna herhangi bir cevap verilmedi.
EĞİTİM HAKKI ENGELLENDİ
Evli ve iki çocuğu olan Seyfettin Kurtçu’nun büyük oğlu Enes Kurtçu 27 Aralık 2017’den itibaren Tarsus Cezaevinde tutuklu. Ege Üniversitesi Matematik bölümü mezun olan Kurtçu, diplomasını alamadan Cemaat soruşturmaları kapsamında tutuklandı. Bylock kullandığı gerekçesiyle 9 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. 26 yaşındaki Kurtçu’nun da dosyası Yargıtay tarafından onaylandı. Hapiste ders çalışarak bu yıl İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan Enes Kurtçu’nun eğitim hakkı tutuklu olduğu gerekçesiyle engellendi. Kaydı da okul tarafından silindi.
BİRÇOK ÖĞRENCİNİN OKUMASINA EĞİTİM YASAĞI
Enes Kurtçu gibi cezaevinden üniversiteyi kazanıp eğitim hakkı engellenen birçok öğrenci var. 14 Şubat 2018’den bu yana İzmir Şakran Cezaevinde tutuklu olan Emine Altun, 2019 yılı üniversite sınavında derece yaparak 719. oldu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı. Ancak onun da eğitim hakkı engellendi. Tutuklu olduğu için sınavlara girmesine izin verilmedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinden (CİMER) 7 Ocak 2020’de gelen cevaba göre Altın ‘toplum güvenliğini tehlikeye atabilir’ diye sınavlara alınmadı.
HARBİYELİ ÖĞRENCİYE DE İZİN VERİLMEDİ
Dört yıldır Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu olan 3 Harbiyeli kız öğrenciden biri olan Şüheda Sena Söğütalan da geçen yıl Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni birincilikle kazandı. Ancak üniversite yönetimi tutukluluğunu gerekçe göstererek Söğütalan’ın okumasına izin vermedi. Sena için change.org’da ‘Sena’nın Eğitim Hakkını Elinden Alma!’ başlığı altında bir imza kampanyası başlatıldı ve 11 bin imza toplandı. Hava Harp Okulu 3. sınıf öğrencisi iken 15 Temmuz 2016’dan yaşanan olaylarda, hiçbir kimseye en ufak bir zarar vermediği halde tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan Şüheda Sena Öğütalan, daha önce de tıp fakültesini kazanmış ancak HHO’da Bilgisayar Mühendisliği okumayı tercih etmişti.
Enes Kurtçu’nun okul kaydının silindiğini gösteren belge.