Perinçek, “Öyle her 13 kişi öldüğü zaman milli yas ilan edilmez” dedi.
Irak’ın Gara bölgesinde bir mağarada 13 Türk vatandaşının cenazelerinin bulunmasının ardından muhalefet milli yas ilan edilmesini istedi. Bu talebe AKP’den henüz bir yanıt gelmezken, hükumetin gizli ortağı olarak nitelendirilen Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten olumsuz cevap geldi.
PERİNÇEK MİLLİ YAS İLAN EDİLMESİNE KARŞI ÇIKTI
Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, bir TV kanalındaki canlı yayın programında Irak’ın Gara bölgesinde bir mağarada cenazeleri bulunan 13 Türk vatandaşı hakkında milli yas ilan edilmesi teklifine tepki gösterdi. Milli yas talebi ile ilgili Perinçek “Öyle her 13 kişi öldüğü zaman milli yas ilan edilmez” ifadelerini kullandı. Perinçek’i sözleri sosyal medyada tepkilere yol açtı.
KABİNE, MİLLİ YAS İLAN ETMEK YERİNE PUTİN’E GİTTİ
Kamuoyunda tepkilere yol açan ancak AKP hükumetinin milli yas ilan etmediği birçok olay bulunuyor. Bunların başında ise İdlip’te 36 askerin şehit olduğu saldırı geliyor. 27 Şubat 2020’de Suriye’nin İdlib kentinde Rusya’nın düzenlediği hava saldırısında 36 asker şehit oldu, 36 asker de yaralandı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu olayın ardından AKP hükumetinin milli yas ilan etmek yerine kabine olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeye gitmesi tepki çekmişti. Görüşme, Türk heyetini Putin’in kapıda beklettiği görüntülerle hafızalara kazındı.
VAN DEPREMİ’NDE ULUSAL YAS İLAN EDİLMEDİ
2011 yılında Van’da meydana gelen deprem sonrasında resmi rakamlara göre 601 insan yaşamını yitirdi, 4 bin 152 insan yaralandı. Büyük hasara ve can kaybına sebep olan bu afetten sonra Türkiye’de milli yas ilan edilmedi. AKP öncesinde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen Marmara Depremi’nde milli yas ilan edilmişti.
REYHANLI SALDIRISINDA 52 KİŞİ ÖLDÜ
11 Mayıs 2013’te Hatay Reyhanlı’da iki ayrı bombalı saldırı düzenlendi. Resmi verilere göre saldırıda 52 kişi öldü, 146 kişi yaralandı. Bombalı araçlarla düzenlenen bu saldırı, Ankara’daki bombalı saldırı öncesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi olarak kayıtlara geçti. Bu olay sonrasında ulusal yas ilan edilmedi.
SURUÇ SALDIRISINDA DA ULUSAL YAS TALEP EDİLDİ
20 Temmuz 2015’te, okul, kütüphane ve hatıra ormanı inşa etmek için Kobani’ye geçmek üzere Şanlıurfa Suruç’ta bekleyen gençlere bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 32 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi yaralandı. Ulusal yas ilan edilmesi istenmesine karşın bu olaydan sonra da ulusal yas ilan edilmedi.
PAPA VE KRAL İÇİN YAS TUTULDU
AKP iktidarında birçok olay sonrasında milli yas ilan edildi. Bunlardan ilki ise 2 Nisan 2005’te Papa II. Jean Paul’un ölümüyle birlikte 3 günlük ulusal yas ilan edilip bayrakların yarıya indirilmesiydi. AKP döneminde ayrıca Ocak 2015’te 90 yaşında hayatını kaybeden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz el Suud’un vefatının ardından bir günlük ulusal yas ilan edildi. Ocak 2012’de de KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatının ardından dört günlük ulusal yas ilan edildi.
SOMA FACİASI VE GAR KATLİAMI İÇİN ÜÇ GÜNLÜK YAS
Mayıs 2014’te 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından üç günlük ulusal yas ilan edildi. Haziran 2015’te Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in vefatının ardından üç günlük ulusal yas ilan edildi. 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda meydana gelen, 107 kişinin öldüğü, 500’ün üzerinde yaralının bulunduğu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı terör eylemi sonrası üç günlük ulusal yas ilan edildi.
JAPONYA, MISIR, FİLİSTİN VE PAKİSTAN İÇİN MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
2011 yılının Mart ayında meydana gelen ve 16 bin kişinin öldüğü Japonya Tōhoku depreminde hayatını kaybeden insanlar için ulusal yas ilan edildi. 8 Temmuz 2014’te İsrail tarafından Filistin yerleşimlerine yönelik düzenlenen saldırıda 1800’ü aşkın Filistinlinin öldürülmesinin ardından 3 günlük yas ilan edildi. 24 Kasım 2017’de Mısır’da Sina Cami’nde gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden insanlar için 1 günlük milli yas ilan edildi. Aralık 2014’te Pakistan’da Taliban’ın Peşaver kentinde düzenlediği saldırıda çoğu öğrenci, 145 kişinin öldürülmesinin ardından bir günlük ulusal yas ilan edildi.
MİLLİ YAS KARARINI HÜKUMET ALIYOR
Halkın büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen bir kişinin ölümü, doğal afet, facia, kaza, savaş veya terör saldırısı nedeniyle milli yas ilan edilebiliyor. Hükumet tarafından alınan milli yas kararı sonrası ülkede bayraklar yarıya indiriliyor. Türkiye’de sadece TBMM ve Anıtkabir önündeki bayraklar yarıya indirilmiyor.BOLD –