8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle kadın-erkek eşitliği yeniden gündeme geldi. Kadın-erkek eşitliğinde ölçü alınan alanlardan biri de kadınların siyasetteki temsili ve rolü. Kadına şiddetin had safhada olduğu Türkiye’de kadınların siyaset ve parlamentodaki sayısal oranı ise Avrupa’ya göre aşağı seviyelerde.Peki, kadın milletvekili oranının en fazla olduğu ülkeler hangileri? Türkiye’de durum ne?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün yaklaşması ile birlikte kadınların siyaset ve parlamentolardaki temsili ve rolü merak konusu oldu. Dünyada kadın-erkek eşitliğine en fazla önem veren bölgelerden biri olan Avrupa Birliği’nde (AB) kadınlar siyasette etkin bir rol oynuyor. Türkiye’de ise kadın milletvekili oranı AB ortalamasının çok altında.
TÜRKİYE 39 ÜLKE ARASINDA 38.SIRADA YER ALIYOR
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nın (Eurostat) yayımladığı rapora göre, Avrupa’da ulusal parlamentolarda kadın milletvekili oranının en düşük olduğu ikinci ülke Türkiye oldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yer alan kadın milletvekillerinin oranı sadece yüzde 11. Sayısal olarak Avrupa ülkelerinden daha fazla kadın milletvekilini bünyesinde barındıran TBMM, oransal olarak Malta’nın ardından Avrupa’nın en kötü ülkesi konumunda. TBMM, bünyesinde 104 kadın milletvekili barındırırken, bu alanda da Avrupa ülkelerini ikiye katlamış durumda. Öte yandan Türkiye, OECD ülkeleri arasında kadına şiddetin en fazla olduğu ülke konumunda.
AB’DE HER 100 MİLLETVEKİLİNDEN 33’Ü KADIN: FİNLANDİYA ZİRVEDE
Türkiye’de siyasette kadının temsil ve rolünün artması gerektiğine dair tartışmalar sürerken, bu alanda AB ile kıyas edildiğinde Türkiye alt sıralarda yer alıyor.AB’de her 100 milletvekilinden 33’ü kadın iken bu oran Türkiye’de sadece 11. AB ülkeleri arasında zirvede yer alan ülke ise Finlandiya oldu. İskandinav ülkesinde kadın milletvekili sayısı 46 iken, meclisteki kadınların oranı ise yüzde 55 olarak açıklandı.
Ulusal parlamentolarda kadınların sahip olduğu sandalye oranı AB ülkeleri arasında önemli ölçüde farklılık gösterse de, hiçbir AB ülkesinde parlamentoda erkeklerden daha fazla kadın milletvekili bulunmuyor.2020’de ulusal parlamentolarda en yüksek kadın üye payı İsveç’te kaydedildi. İsveç’te 50 kadın milletvekili bulunurken, kadınların meclisteki oranı ise yüzde 52.Kadınların ulusal parlamentolardaki oranının en az olduğu ülke ise Malta oldu. Malta’da meclisin sadece yüzde 8’lik kısmına kadın milletvekilleri hakim durumda. Bu alanda Malta’nın ardından yüzde 11 ile Türkiye gelirken, komşu ülke Yunanistan ise sondan üçüncü sırada yer alıyor.