İLKER DOĞAN -tr724.com
17 Mart 2021, Türkiye demokrasi ve hukuk tarihine kara bir leke olarak geçecek. İnsan Hakları Savunucusu ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ile ilgili kesinleşmiş yargı hükmünün Genel Kurul’da okunması ile milletvekilliği düşürüldü. Ona oy veren 90 bin kişinin iradesi yok sayıldı. Gergerlioğlu, bir haber linkini ‘barış’ çağrısında bulunarak paylaştığı gerekçesiyle ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, karar Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandıktan sonra dosya Meclis’e gönderilmişti. Skandal sonrası sosyal medyada açılan #ÖmerFarukGergerlioğluYalnızDeğildir etiketiyle on binlerce paylaşım yapıldı.
TIPKI 1994’TEKİ GİBİ
Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtığı haberi düştü ajanslara. İddianamede, ‘HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları’ öne sürülüyor.
1994 yılında da böyle olmuştu. DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmış ve ardından da parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmıştı. Aradan 27 yıl geçti. Türkiye demokrasi, hukuk, insan hakları ve özgürlükler noktasında bir arpa boyu yol alamadığı gibi daha da geriye gitti.
TBMM Genel Kurulu’nda dün ‘demokrasi’ tarihine geçecek utanç verici günlerden biri daha yaşandı. Tıpkı 1994’teki gibi… 2 Mart 1994’te de DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, ve Şırnak bağımsız milletvekili Mahmut Alınak’ın dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Ardından da tutuklandılar. DEP ise Anayasa Mahkemesi tarafından 16 Haziran 1994’te kapatıldı.
BARIŞ İSTEDİĞİ İÇİN HÜKÜM GİYDİ
Aradan 27 yıl geçti. Türkiye cephesinde değişen bir şey yok. Aksine ülke hem hukuk, hem demokrasi ve insan hakları konusunda 1994’ün bile gerisinde. İnsan Hakları Savunucusu ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, sosyal medyada ‘barış’ istediği paylaşımları nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. Gergerlioğlu’nun milletvekilliği, kararın TBMM’de okunmasıyla düşürüldü.
YARGILAMANIN DURMASI GEREKİYORDU
Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce sosyal medyada paylaştığı bir haber nedeniyle açılan davada 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmış, karar Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandıktan sonra dosya Meclise gönderilmişti. ‘PKK/KCK propagandası’ yapmakla suçlanan ve Anayasa’ya aykırı olarak mahkum edilen Gergerlioğlu, 1 yıl 10 ay cezaevinde kalacak. 2016’da başlayan soruşturmanın, Gergerlioğlu ‘dokunulmazlık’ kazandıktan sonra durması gerekiyordu ancak durmadı.
GERGERLİOĞLU: GELSİN TUTUKLASINLAR
Tezkere okunduğu sırada HDP’li vekiller, ‘Darbeci AKP, Hak-Hukuk-Adalet’ sloganları attı. Ömer Faruk Gergerlioğlu da karara tepkiliydi. AYM’nin Enis Berberoğlu kararını hatırlattı. Direneceğini söyledi. Gergerlioğlu, “Bu karar Anayasa’ya aykırıdır. Meclis’i terk etmiyorum. Sayın Enis Berberoğlu’na pardon dedikleri gibi bana da pardon demek istiyorlar. Ben bu kararı kabul etmeyeceğim ve Anayasa Mahkemesi kararı açıklanana kadar ben Meclisten çıkmayacağım. 1994’teki gibi beni milletin kalbinde tutuklasınlar! Yapılan millî iradeye saldırı.” diye konuştu.
AKP’Lİ ALPAY ÖZALAN DA TARİHE GEÇTİ!
AKP’li Alpay Özalan da Türk demokrasi tarihine geçti. Meclis İdare Amiri olan Özalan, milletvekilliği düşürülen Gergerlioğlu’nun Meclis’i terk etmesini istedi ve zorla dışarıya çıkarmaya çalıştı. Tansiyonun yükselmesi üzerine diğer milletvekilleri araya girdi. Kararın okunmasının ardından AKP ve MHP sıralarından ‘Gergerlioğlu dışarı’ sesleri yükseldi. Tıpkı Merve Kavakçı olayında olduğu gibi. O dönemde de Meclis sıralarından ‘Merve dışarı’ sloganları atılmıştı, masalara vurulan yumruklar eşliğinde. Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesiyle HDP’nin TBMM’deki milletvekili sayısı 55’e düştü.
ANAYASAYI BİR KEZ DAHA ÇİĞNEDİNİZ
HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Yargı siyasetin vesayet organı haline gelmiştir. İktidara bağımlı ve taraflıdır. Anayasa’nın ‘dokunulmazlık’ maddesine (90) uymak zorundasınız! Anayasa’yı Enis Berberoğlu konusunda çiğnediniz. Şimdi bir kez daha çiğnediniz.” diye konuştu. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise “Bir milletvekilimizin bir haber sitesindeki haberi paylaşması nedeniyle verilen bir karardır. Barış istediği için ceza aldı. O haber hala dolaşımda. O haberi RT’leyen başka hiç kimse hakkında bir soruşturma yok.” ifadelerini kullandı.
HDP’YE KAPATMA DAVASI AÇILDI
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı dün. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları öne sürülüyor. Siyasi partilerin kapatılması, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı dava üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından karara bağlanıyor. Mahkeme, temelli kapatmanın yanı sıra, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebiliyor. Söz konusu kararlardan birinin alınabilmesi için 15 üyenin en az 10’unun onayı, bir başka deyişle üçte iki çoğunluk gerekiyor.