Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, 56 aydır tutuklu bulunan aralarında Habertürk TV eski Yayın Koordinatörü Oğuz Usluer, haber müdürü Cuma Ulus, kapatılan Zaman gazetesi muhabiri Emre Soncan, TRT Haber muhabiri Seyit Kılıç ve ekonomi yazarı Ufuk Şanlı’nın da bulunduğu bazı gazeteciler infaz süreleri dolmasına rağmen tahliye etmedi. Gerekçe olarak da gazetecilerin Hizmet Hareketi Cemaati ile irtibatlarının bittiğine dair bir kanıya varılmaması gösterildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde açıkladığı, Türkiye’de insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesine ilişkin hedefler içeren eylem planı havada kaldı. Erdoğan, açıkladığı eylem planında ifade, örgütlenme ve din özgürlüklerinin korunması ve geliştirilmesinin temel amaç olduğuna vurgu yapmıştı. Ne var ki; Erdoğan’ın konuşmasının üzerinden daha birkaç gün geçmeden, eylem planı Adalet Bakanlığı’nca uygulanmadı. İnfaz süreleri dolmasına rağmen denetimli serbestlik hakkından yararlandırılması gereken gazetecilerin başvuruları Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tarafından reddedildi. İnfaz süresinin tamamlandığı 3 Mart tarihinde toplanan Cezaevi Gözlem ve Değerlendirme Kurulu, 7 yıl 6 ay ceza alan ve cezaları Yargıtay 16.Ceza Dairesi’nce onaylanan aralarında; Oğuz Usluer, Cuma Ulus, Ufuk Şanlı, Emre Soncan, Erdal Şen ve Muhammed Sait Kuloğlu gibi isimlerin de bulunduğu gazetecilerin Gülen Hareketi ile irtibatlarının bittiğine dair bir kanının oluşmamasından dolayı tahliye edilemeyeceği yönünde rapor düzenlendi. Raporu değerlendiren Bakırköy İnfaz Hakimliği de gazetecilerin tahliye taleplerini reddetti.
HANIM BÜŞRA ERDAL’A DENETİMLİ SERBESTLİK HUKUKSUZLUĞU
Bununla birlikte kapatılan Zaman gazetesinin eski çalışanı Hanım Büşra Erdal ise infaz süresi dolmasına rağmen denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmadı. Erdal, denetimli serbestlik süresinin tamamını tutuklu geçirdi. Erdal’ın farklı mahkemelere yaptığı başvurularda reddedildi. Gazeteci Hanım Büşra Erdal’ın ne zaman tahliye edileceği de hala bilinmiyor. Gazetecilerin avukatlarıysa, Erdoğan’ın insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesine ilişkin hedefler içeren eylem planının bir an önce gazeteciler için uygulanmasını talep ediyor.
GÖZLEM KURULU, HÜKÜMLÜLERİ GÖRMEDEN KARAR VERİYOR
Hükmü Yargıtay tarafından onaylanan bir hükümlünün tahliye olması için, Cezaevi Gözlem ve Değerlendirme Kurulu’nun mutlaka olumlu bir rapor sunması gerekiyor. Aksi durumda İnfaz Hakimliği, tahliye yönünde bir karar vermiyor. Beş kişiden oluşan kurulun başkanlığını önceden cezaevi müdürü yapıyordu. Yeni düzenlemeyle bu yetki savcıya devredildi. Kurulun olumsuz rapor vermesi halinde ise, hükümlü üç ay daha gözleme tabii tutuluyor. İkinci bir olumsuz raporda bu süreye bir üç ay daha ekleniyor.