Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) 13. Olağan Büyük Kurultayı, perşembe günü Ankara Spor Salonunda gerçekleştirilecek. Kurultaya tek aday olarak girecek olan Devlet Bahçeli’nin 9. kez genel başkan seçilmesi bekleniyor.
KOLEJLERDE OKUDU, DIŞ TİCARET MEZUNU
1948’de Osmaniye’de dünyaya gelen Bahçeli, ilk öğrenimini memleketi Osmaniye’de 7 Ocak İlkokulu’nda tamamladı. Ortaokulu kendisinden üç yaş büyük Servet adındaki abisiyle Adana’da Özel Çukurova Koleji’nde yatılı okudu. Lise eğitimi için İstanbul’a akrabalarının yanına gitti ve Emirgan Akgün Koleji’ne yazıldı. Lise ikinci sınıfta Etiler’deki Özel Ata Koleji’ne geçti ve lise diplomasını da yine bu okuldan aldı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) kazandı ve dış ticaret bölümünü 1971’de bitirerek mezun oldu.
GAZİ’DE ÖĞRETİM ÜYELİĞİ YAPTI
Mezun oluşunun ardından Bahçeli, 1972 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi ve bağlı yüksek okullarda İktisat Bölümü asistanı olarak görev aldı. Aynı zamanda Ülkücü Maliyeciler ve İktisatçılar Derneği’nin kurucularından, Üniversite Akademi ve Yüksekokullar Asistanları Derneği’nin (ÜMİD-BİR) kurucularından ve genel başkanlarındandır. Ayrıca kısaca ÜNAY denilen Üniversite Akademi ve Yüksekokulları asistanlığı kurdu ve başkanlık görevini üstlendi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde iktisat doktorası yaptı ve aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Politikasında Ana Bilim Dalı’nda 1987 yılına kadar öğretim üyeliği görevini sürdürdü.
80 DARBESİ SONRASI HAPSE GİRMEDİ
Bahçeli, gençlik dönemlerinde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi genel başkanı Alparslan Türkeş’in seminerlerine gitmeye başladı. 1967 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinde öğrenci iken Ülkü Ocakları Kurucusu ve yöneticisi olarak görev aldı. 1970-1971 yıllarında Türkiye Millî Talebe Federasyonu Genel Sekreterliği görevlerinde bulundu. 1980 Darbesi’nden sonra MHP yöneticileri hapse girerken Bahçeli dışarıda üniversitedeki görevine devam etti.
1987’DEN BERİ PARTİ YÖNETİMİNDE
17 Nisan 1987 tarihinde üniversitesindeki öğretim üyeliği görevinden istifa eden Bahçeli, 19 Nisan 1987 tarihinde yapılan Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Büyük Kurultayı’nda parti yönetimine seçildi ve Genel Sekreterlik görevine getirildi. MÇP ve MHP’nin yönetim kadrolarındaki görevi uzun yıllardır sürdüren Bahçeli, çeşitli zamanlarda Genel Sekreterlik, Genel Başkan Yardımcılığı, Merkez Yürütme Kurulu Üyeliği, Merkez Karar Kurulu Üyeliği, Genel Başkan Başdanışmanlığı görevlerinde bulundu.
TÜRKEŞ’İN OĞLUNU YENİP PARTİ LİDERİ OLDU
Türkeş’in 4 Nisan 1997’de vefat etmesinin ardından Bahçeli, 18 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleştirilen 1997 Milliyetçi Hareket Partisi Olağanüstü Kongresi’nde genel başkanlık için Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş ile yarıştı. İlk turda Türkeş 412, Bahçeli 359, Ramiz Ongun 231, Enis Öksüz 104, Muharrem Şemsek 80 ve İbrahim Çiftçi 13 oy aldı. Kurultayın ilerleyen saatlerinde Türkeş dışındaki tüm adaylar Bahçeli lehine çekildi ve ülkücüler arasında çıkan kavga sonucu kongre ertelendi. 6 Temmuz 1997 tarihinde gerçekleştirilen olağanüstü kongrede Bahçeli 1193 delegeden 697 oy alarak yeni genel başkan seçildi.
6 DÖNEM MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ
05 Kasım 2000, 12 Ekim 2003, 19 Kasım 2006, 8 Kasım 2009, 4 Kasım 2012 ve 18 Mart 2018 tarihlerindeki MHP Olağan Büyük Kongrelerinde tekrar Genel Başkan seçilmiştir. 21, 23, 24, 25, 26 ve 27. Dönemde Osmaniye Milletvekili seçildi. 57. Hükumette Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevini yürüttü. Ablasıyla birlikte yaşayan Bahçeli bekar ve hiç evlenmedi.
MİT AJANI OLDUĞU İDDİASI
Eski bakanlardan Yaşar Okuyan ve Namık Kemal Zeybek Bahçeli’yi MİT ajanı olmakla suçladı. Okuyan, “Devlet Bahçeli hep görevlidir, altını çiziyorum. Zaten MİT’le ilişkisi, rahmetli Türkeş’in mektubu var bende. İsteyenler girsinler Alparslan Türkeş’in el yazısı mektup, ‘Devlet Bahçeli MİT ajanı’ diye görürler” dedi. Zeybek ise “Devlet Bahçeli Ülkücü Asistanlar Derneği Başkanı idi onu da alalım dedim. Ramiz Ongun’un itirazı oldu. Dedi ki “o MİT görevlisidir olmaz”. Alpaslan Türkeş bunu bilmiyor mu diye sordum, biliyormuş, ”Onu uzaklaştırırsak bilmediğimiz bir görevli gönderirler” dediğini öne sürdü.
AKP’NİN STEPNESİ OLDUĞU ÖNE SÜRÜLDÜ
Bahçeli’nin AKP’nin en zor dönemlerinde yaptığı hamlelerle kurtarması nedeniyle “AKP’nin stepnesi” olduğu iddia edildi. 2002 yılında yaptığı seçim çağrısı ile AKP’nin iktidara gelmesinde büyük emeği olan Bahçeli, 2007 yılında Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı seçildiği oturumda TBMM Genel Kurulu’na katılarak AKP’yi büyük bir sorundan kurtardı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde muhalefetin koalisyon teklifini geri çevirip AKP’yi kurtaran yeni bir hamle daha yaptı.
“BİZDE KIVIRMA YOKTUR” SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Bizde kıvırma yoktur, U dönüşü yoktur, çark yoktur, suya yazı yazmak yoktur” şeklindeki konuşması daha önce yaptığı açıklamalarla birleştirilerek yapılan video sosyal medyada gündem oldu. İşte Bahçeli’nin yaptığı U dönüşleri…BOLD –