Hacı Bayram Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, onaylanması kanunla uygun bulunan bir sözleşmeden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmayacağını açıkladı.
Prof. Dr. Özgenç, Twitter’dan Cumuhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesinden çekilmesini değerlendirdi. Prof. Dr. Özgenç, ‘Usulde paralellik ilkesi gereğince, onaylanması Kanunla uygun bulunan bir milletlerarası sözleşmeden, Cumhurbaşkanı Kararıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti taraf olmaktan çıkarılamaz” dedi.
Prof. Dr. Özgenç. Cumhurbaşkanlığı kararının hukuki sonuç doğurmayacağına işaret ederek, “19 Mart 2121 tarihli ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, hukuki sonuç doğurmaz ise de, bir iradenin ortaya konması bakımından siyaseten ve özellikle Türkiye’nin uluslararası ilişkileri bakımından önemlidir.”
İstanbul Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Sözüer ise usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası Andlaşmalar kanun hükmünde olduğuna işaret ederek, “Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. #İstanbulSözleşmesi yürütme tasarrufuyla feshedilemez Yetki gaspıyla TBMM devre dışı bırakılamaz” ifadesini kullandı.
KARAR ANAYASAYA AYKIRI
Hukukçu Özge Üstün ise Anayasa’nın 104’üncü maddesine göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile temel hak ve kişi hakları düzenlenemeyeceğini belirterek, “İnsan haklarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmesi hukuka aykırıdır” dedi.