Bir tutuklu yakını, “Masum olan eşim cezası bittiği halde tutuklu. Bırakın manevi iklimi, evinde çoluk çocuğuyla yaşasın” dedi.
Adalet Bakanlığı, sosyal medya hesabında cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerin Ramazan coşkusunu yaşadığı haberi paylaştı. İnfaz korumu memurlarının yaptığı iftar görüntülerinin paylaşıldığı habere tutuklu yakınlarından tepki yağdı.
Bakanlığın “Ramazan ayının manevi coşkusu ceza infaz kurumlarında da yaşanıyor” başlıklı haberde, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne bağlı cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler için Ramazan ayına özel düzenlemeler yapıldığı belirtildi. İnfaz koruma memurlarının yaptıkları iftar fotoğraflarını paylaşan Bakanlık, cezaevlerinde Ramazan’da farklı bir heyecanın yaşandığını savunarak, şunları kaydetti: “Mübarek Ramazan ayı, ceza infaz kurumlarında farklı bir heyecanla sürüyor. Kurum mutfaklarında başlayan sahur hazırlıkları, gerekli hijyen önlemleri altında tamamlanıyor. Ramazan’da gündüz saatleri dinginlik ve sakinlikle sürerken, kurum vaizleri tarafından manevi rehberlik etkinlikleri de yapılıyor. Gün ortasından itibaren başlayan iftar hazırlıkları ise kurum mutfaklarında görevli hükümlüler ve personel ile birlikte görev bilinciyle yapılıyor.”
TUTUKLULARIN GÖRMEDİĞİ MENÜLER
Bakanlık haberinde, Sincan Açık Cezaevindeki yemek hazırlıklarının görüntülerine yer verilirken, günlük yaklaşık 10 bin kişi için yemek üretildiği, yemek üretiminde diyabet, hipertansiyon, çölyak, mide ya da karaciğer rahatsızlığı bulunan kişiler için diyet yemekler verildiği ifade edildi. Haberde, “Yemek menüleri, beslenme ilkeleri çerçevesinde minimum alınması gereken miktar olan 2 bin 300 kalori gözetilerek hazırlanmaktadır. Ramazanda yemek menülerinde prebiyotik ve probiyotik gıdalar, yani pırasa, bamya, baklagiller, yoğurt, kefir, şalgam gibi gıda, meyve ve sebzeler daha yoğun hazırlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Silivri Açık Ceza İnfaz Kurumunda ise Ramazan’da tutuklu ve hükümlülere pide yapıldığı vurgulandı.
GERÇEKLER: YEMEKLERİN BESİN DEĞERİ DÜŞÜK
Adalet Bakanlığının “Cezaevlerinde Ramazan coşkusu” haberi gerçeklerle örtüşmüyor. Cezaevlerinde kapasitenin üzerinde kalabalık koğuşlarda tutuklu ve hükümlülerin beslenme problemleri çoğu kez gündeme geldi. Bebeğiyle cezaevine giren annelerin mamaya ulaşamadığı, tutuklu ve hükümlülere verilen yemeklerin besin değerinin düşük ve az verildiği, saatler öncesinden dağıtılan yemeklerin soğuk yendiği, makarna, pilav gibi yemeklerin çoğu kez döküldüğü, kahvaltılık peynir zeytinin dahi 2-3 günde bir verildiği daha önce gündeme geldi. Tutuklu ve hükümlüler genellikle kantinden satın aldıkları gıdalarla iftar ve sahurlarını yapıyor.
BETON ZEMİNDE NAMAZ KILINIYOR
Bakanlığın yemek menüleri ve Ramazan coşkusu maalesef bir yalandan ibaret. Ramazan ayı tutuklu ve hükümlüler için tutsaklık ve imkansızlığın gölgesinde geçiyor. Cezaevlerinde koğuşlara battaniye sermesine dahi izin verilmezken, battaniyeler toplanıyor. Namazlar beton zemin üzerinde kılınıyor. Çoğu cezaevinde Kur’an’ı Kerim dışında örneğin Risale-i Nur’lar, Cevşen gibi dini kitaplara izin verilmiyor. Tek kişilik hücrelerdeki mahkumlara diğer tutuklularla sohbet imkanı da verilmiyor. Pandemiden bu yana cezaevlerinde açık görüş yasağı nedeniyle tutuklu ve hükümlüler ailelerini kapalı görüşlerde camın arkasından görebiliyor. Binlerce kişi ise ailesinden yüzlerce kilometre uzaklıktaki cezaevlerinde tutulduğundan çoğu kez görüş dahi yapamıyor.
KİBRİT KUTUSU KADAR PEYNİR KÜÇÜK BOY REÇELLE SAHUR YAPILIYOR
Bakanlığın Twitter hesabından paylaştığı bu habere tutuklu ve hükümlü yakınları tepki gösterdi. Bir tutuklu yakını Adalet Bakanlığına “14 aydır maskeyle, camın arkasından, yüzünü görmeden görüş yapıyoruz. Oruç ağzımızla, yarım saat görüş yapabilmek için 1 saat yol gidip ,1 saat dışarıda bekliyoruz. O manevi iklim azıcık size de etki etse de içeride tuttuğunuz garibanlara özgürlüğünü geri verseniz” tepkisi gösterdi. Derya Murat isimli bir kişi ise, “Pide bile yok yalancılar” mesajını paylaştı. Bir başka tutuklu yakını ise, “Pandemi başladığından beri yumurta verilmiyor” dedi. Fazıl Bilgen isimli bir kişi ise bakanlığa, “Haftalık kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, haftalık 15 adet zeytin günlük bir paket küçük boy reçel ve 1 adet sallama çay ile sahur yapılıyor. Yani anlayacağınız cezaevinde beleş yaşıyorlar diyenler için durum bu. Allah’ın adaletinin tecellisini sabırsızlıkla bekliyoruz” tepkisi verdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabına tutuklu yakınlarının yaptıkları yorumlar şöyle:
NE KADAR MÜBAREK İNSAN VARSA İÇERİ ALMIŞSINIZ
Bulmuşsunuz ne kadar mübarek insan varsa içeri almışsınız manevi iklim ceza infaz kurumlarında da yaşanıyor diyorsunuz. Dua edin oralarda manevi hava var yoksa ülke olarak halimiz perişan olurdu daha farkında değilsiniz. Sanki çok güzel iş yapıyor gibi bir de övünüyorsunuz.
Ben şuan cezaevinde ne verildiğini yemek olarak çok iyi biliyorum oruç tutanların yemeği ta 15:00’da verilir adamlar akşam 19:30’da buz gibi yemekle iftar açar.
EŞİMİ BIRAKIN MANEVİ İKLİMİ ÇOCUĞUYLA YAŞASIN
Masum olan eşim cezası bittiği halde Yargıtay görevini zamanında bitiremediği için şu anda tutuklu bırakın manevi iklimi evinde çoluk çocuğuyla yaşasın. Dinin gösterişini değil hukuk boyutunu uygulayın.
GERÇEK İKLİM BAMBAŞKAYDI
Meydana getirdiğiniz bu güzide iklimden, Allah sizi de mahrum bırakmasın! Gönlünüze göre, başkaları için istediğinizin 2 katını versin! Evet pidemizi paramızla alırdık. Hurmamızı paramızla alırdık. Yemeklerde gram değişiklik olmaz. Sahur vaktinde suları keserdiniz. Gerçekten iklim bambaşkaydı… Utanmazlar!
Maşallah ne büyük bir lütuf….Onlara her gün baklavada versen özgürlüklerinin yerini hiç bir tutmaz. Birde bir nimetmiş gibi reklamını yapmazlar mı?
ÇİN’İN UYGUR REKLAMLARINA BENZİYOR
Utanmıyorsunuz, arlanmıyorsunuz, pişman olmuyorsunuz, görmüyorsunuz, duymuyorsunuz. Sizin için ben utanıyorum…Çinlilerin Uygur reklamlarına benziyor…
Ramazan ayının manevi iklimi Ceza İnfaz Kurumlarında da yaşanıyor. https://t.co/PSmvyVQlNy pic.twitter.com/LwiDbDpYuF
— T.C. Adalet Bakanlığı (@adalet_bakanlik) April 25, 2021