Programın moderatörlüğünü yapan Avustralya ABC Haber Kanalı Spor Editörü Tracey Holmes, NBA oyuncusu Kanter gibi önemli birinin, böyle bir muameleyle karşı karşıya kalmasının son derece üzüntü verici ve ibretlik olduğunu belirtti.Holmes, Kanter’in, Türkiye’deki ailesiyle biraraya gelemedğini anlattı.
3 ÖNEMLİ SPOR DALININ TANINMIŞ SİMASI: KANTER, FOSTER VE WILLIAMS
Programa üç önemli spor dalının tanınmış siması olan NBA oyuncusu Enes Kanter, Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ünlü Rugby oyuncusu Sonny Bill Williams ve Avustralya Milli Takımı eski kaptanı ve İnsan Hakları Aktivisti Craig Foster katıldı. NBA Basketbol takımlarında önemli performans sergileyen Kanter, katıldığı programda da gündeme damgasını vurdu. Kanter aslında bu tür programlarda kendi dalıyla ilgili konuları konuşmak istediğini ancak, bir spor adamı olarak Türkiye’de yaşanan zulümleri de gündeme taşımak durumunda kaldığını söyledi.
KANTER: AİLEM BENDEN DOLAYI CEZANDIRILIYOR
AKP ve Erdoğan rejiminin, tüm muhaliflerine karşı büyük bir zulüm yaşattığının altını çizen Kanter, bilhassa Hizmet Hareketi’ne yönelik kelimenin tam anlamıyla bir soykırım uygulandığını söyledi. Yapılan baskı ve hukuksuzlukları, Avustralya kamuoyuna aktaran Kanter, son 7 yıldan bu yana yaşanan İnsan Hakları İhlallerinin çok vahim noktaya ulaştığını belirtti. Türkiye’nin en büyük yayın organı olan ZAMAN Gazetesi ve bir çok medya kuruluşunun, AKP iktidarına karşı muhalif yayınlarından dolayı kapatıldığını hatırlatan Kanter, bugün ülkenin tek adam rejimi tarafından yönetildiğini söyledi. Halen binlerce kadının, bebekleriyle birlikte cezaevlerinde tutulduğunun altını çizen Kanter, kendisinden dolayı ailesinin de bu baskılardan nasiplendiğini belirtti. NBA oyuncusu Enes Kanter babasının profesör olmasına, kardeşinin ise; Üniversiteyi bitirmesine rağmen kendi dalında iş bulamadıklarını ifade etti.
FOSTER: KANTER’E YAPILANLARDAN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ
Öte yandan Avustralya Milli Takımının eski kaptanı ve İnsan Hakları Aktivisti Craig Foster de, Enes Kanter’in yaşadığı tablonun çok üzüntü verici olduğunu belirtti. Kanter’in hem NBA’de büyük bir kariyere sahip olduğunu ama aynı zamanda büyük bir aktivist olduğuna dikkat çekti. Foster, Enes Türkiye’de yaşanan İnsan Hakları İhlalleri ile ilgili mücadelesinin her sporcu için örnek alınacak bir durum olduğunu kaydetti. Kendisinin de hem spor hem de uzun yıllar yaşanan İnsan Hakları İhlalleri ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Craig Foster, politikacıların siyaset uğruna önemli insan hakları ihlallerini ve baskıları yaşattığını belirtti. Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ünlü Rugby oyuncusu Sonny Bill Williams de yaptığı konuşmada sporun, barış ve kaynaşma dalı olduğunu belirtti. Williams, tüm sporcuların bu konulara karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.
SPOR VE SPORCUNUN AYRI BİR EVRENSEL DİLİ VAR
Affinity Kültürlerarası Diyalog Vakfı Koordinatörü Ahmet Polat’da katılımcılara teşekkür ederek, böyle önemli bir günde, üç önemli sporcu ve aktivistin programa ev sahipliğini yapmasından son derece memnun kaldığını söyledi. Huzurlu bir dünya için sporun ve sporcunun rolüne ve önemine işaret eden Polat, sporun evrensel bir dile sahip olduğunu ifade ederek, ‘6 Nisan Uluslararası Kalkınma ve Barış için Spor Günü’nün önemine dikkat çekti. ‘Spor, gruplar ve bireyler arasında iletişim ve paylaşım için bir araçtır. Bu özel günde seçkin sporcular ve insan hakları aktivistleri olan NBA oyuncusu Enes Kanter, Rugby oyuncusu Sonny Bill Williams ve Craig Foster’i ağırlamaktan gerçekten onur duyuyoruz’ diye konuştu. ZAMAN-Avustralya