Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) salgını sonrası sağlık sektörünün önemi bir kez daha anlaşıldı. Ülkeler hastanelerin doluluk oranlarından yakınırken, Türkiye’deki doktor sayısının yetersiz ve az olması dikkat çekiyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre Türkiye, üye ülkeler arasında nüfusa oranla en az doktor sayısına sahip ülke konumunda.
Peki, OECD ülkeleri arasında en fazla doktor hangi ülkede? Hangi ülke sağlık harcamalarına en fazla bütçeyi ayırıyor? Türkiye’de durum ne?
Dünya son bir yılda ciddi bir salgınla uğraşırken, sağlık sektörünün önemi bir kez daha gözler önüne serildi. Covid-19 salgını sonrası kimi ülkeler hastanelerde yer dahi bulamazken, kimisi de yetersiz bütçe ve doktordan dolayı sıkıntılı günler geçiriyor. OECD’nin verilerine göre Türkiye, hem sağlık sektörüne milli gelirinden en az bütçe ayıran hem de kişi başına en az doktorun olduğu ülke konumunda.
BİN KİŞİYE DÜŞEN HEKİM SAYISINDA TÜRKİYE SON SIRADA; ZİRVEDE AVUSTURYA VAR
OECD’ye üye ülkeler arasında bin kişiye düşen hekim sayısında Türkiye, 2018 yılında 29 ülke arasında son sırada yer alıyor. Türkiye’de her bin vatanadaşa 1.9 doktor düşüyor. Bu alanda en çok doktorun düştüğü ülke ise Avusturya oldu. Avrupa Birliği (AB) ülkesinde bin kişi başına 5.2 doktor düşüyor. OECD ülkeleri arasında bin kişiye en fazla doktorun düştüğü diğer ülkeler ise şu şekilde: Norveç (4.8 doktor), Litvanya (4.6 doktor), İsviçre (4.3 doktor) ve Almanya (4.3 doktor).
OECD’nin verilerine göre, bin kişi başına en az doktorun düştüğü ülke olan Türkiye’nin ardından Güney Amerika ülkesi Kolombiya geliyor. Kolombiya’da her bin kişiye 2.2 doktor düşüyor. OECD ortalamasının 3.5 olduğu listede, Kolombiya’nın ardından 2.4 doktor ile Güney Kore geliyor. OECD ülkeleri arasında bin kişiye en az doktorun düştüğü diğer ülkeler ise şu şekilde: Meksika (2.4 doktor), Japonya (2.5 doktor), ABD (2.6 doktor) ve Kanada (2.8 doktor).
SAĞLIK SEKTÖRÜNE MİLLİ GELİRDEN EN AZ PAY AYIRAN ÜLKE TÜRKİYE
Sağlık sektörünün önemi son 1 yılda bir kez daha anlaşılırken, bu sektöre OECD ülkeleri arasında en az payı ayıran ülke yine Türkiye oldu. Yine OECD’nin verilerine göre Türkiye’de 2019 yılında sağlık sektörüne milli gelirin sadece yüzde 4.4’ünü ayırıyor. Türkiye, koronavirüs pandemisi sürecinde vatandaşların gelir refahı ve sosyal harcamaları için sadece 7.6 milyar dolar harcandı. Bu da milli gelirin sadece yüzde 1.1’ine tekabül ediyor. Bu alanda en fazla payı ise Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ayırıyor. ABD, 2019 yılında milli gelirinin yüzde 17’sini sağlık sektörüne bütçe olarak verdi. ABD’nin ardından ise yüzde 12.1 ile Avrupa ülkesi İsviçre geldi. OECD üyesi ülkeler arasında sağlık hizmetlerine en fazla bütçe ayıran diğer ülkeler ise şu şekilde: Almanya (yüzde 11.7), Fransa (yüzde 11.2), Japonya (yüzde 11.1) ve İsveç (yüzde 10.9).
Sağlık hizmetlerine 2019 yılında milli gelirinden en az pay ayıran ülke olan Türkiye’nin ardından Avrupa’da asgari ücretin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg geldi. Avrupa’nın küçük ülkesinde 2019 yılında sağlık hizmetlerine milli gelirin sadece yüzde 5.4’ü ayrıldı. Listede yer alan 37 ülke arasında sondan üçüncü sırada yer alan ülke ise Meksika oldu. Güney Amerika ülkesinde 2019 yılıunda sağlık hizmetlerine milli gelirin yüzde 5.5’i ayrıldı.
TÜRKİYE’DE TOPLAM HEKİM SAYISI 161 BİN, MEMNUNİYET ORANI İSE YÜZDE 67
2019 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda yer alan bilgilere göre, Türkiye 85 bin 199 uzman, 46 bin 843 pratisyen, 28 bin 768 de asistan olmak üzere toplam 160 bin 810 doktorla hizmet veriyor. Türkiye’deki diş hekimlerinin sayısı ise 2019 yılında 32 bin 925’e ulaştı.
Türkiye’nin sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı ise 2019 yılı verilerine göre yüzde 67. Devlet hastanelerinde memnuniyet oranı yüzde 67.9 olurken, üniversite hastanelerinde yüzde 57.8, özel hastanelerde ise yüzde 56 oldu. Aile sağlığı merkezlerinde bu oran yüzde 70, kurum doktorlarında yüzde 64.7, özel muayenede yüzde 55.9, özel poliklinik ve tıp merkezlerinde ise yüzde 54.5 oldu.