Gaziantep’te Furkan Vakfı gönüllülerinin bir camide ‘itikafa’ girmek istemesi polis müdahalesiyle sonuçlandı. Vakıf gönüllüleri cami içerisinde biber gazı sıkılarak dışarı çıkarıldı. Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul önceki günlerde katıldığı bir programda, “İtikafı yapacağız, buyursunlar engel olsunlar.” demişti.
Kuytul’un açıklamasının ardından Gaziantep’teki bir camide toplanan Furkan Vakfı üyelerine polis biber gazı ile müdahale etti. Müdahale sonrası 8 kişi gözaltına alındı. Polisin biber gazlı müdahalesini sosyal medya hesaplarından paylaşan Furkan Vakfı üyeleri, “Camide ibadet sırasında biber gazı sıkıldı.” eleştirisinde bulundu.
Bir yasaklama olmadığı halde, itikafta kalan kardeşlerimizi camiden ekipler zorla çıkarıyor. Tamamen keyfi muamele. Biz 2004 yılından beri her yıl on gün evimize en yakın camide itikafa giriyoruz.
5000 bin kişi ile maç serbest 5-10 kişi ile itikaf yasak öylemi.
Yazıklar olsun! pic.twitter.com/fCBnJ2YEzc— Yakup ŞAHİN (@yakupsahin27) May 2, 2021
ALPARSLAN KUYTUL: GAZİANTEP POLİSİNİ KINIYORUM
Furkan Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul, polis müdahalesini, “İtikâf ibadetini yapanları camiden zorla çıkartarak karakola götüren Gaziantep polisini de kınıyorum. Gaziantepli kardeşlerimin gereken mücadeleyi kararlı ve meşru bir şekilde yapacağına ve bu zulmü yapanları, yaptıklarına pişman edeceğine eminim.” sözleriyle eleştirdi.
İTİKAF NEDİR?
Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva Kurulu’nun açıklamasına göre İtikaf şu anlama geliyor:
“Dinî bir terim olarak itikâf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet/Allah’a yakınlık elde etme niyetiyle bir süre durması demektir. İtikâfa giren kimse, camide yer, içer, uyur ve ihtiyacı olan şeyleri mümkün olduğu takdirde camide tedarik eder.
Siz insanları camiden uzaklaştırdınız, ibadet edenlere de Cami içinde biber gazı sıktınız. Burası Filistin değil Gaziantep!
İtikafaPolis Müdahalesi#İbadetimeDokunma pic.twitter.com/EWCskDaGEv— Mevlüt Kaynarpınar (@M_Kaynarpunar) May 3, 2021
Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli olduğunda gusletmek gibi tabiî ihtiyaçları için ise camiden dışarı çıkabilir. Bulunduğu camide cuma namazı kılınmıyorsa, cuma namazını kılmak üzere başka bir camiye gidebilir. Cenaze namazı için ise dışarı çıkamaz.
Kendisine veya malına bir zarar geleceği korkusuna kapılması ya da zorla çıkarılması hâlinde başka bir camiye gitmek üzere içerisinde bulunduğu cami veya mescidden çıkabilir. Bu zorunlu hâllerin dışında camiden çıkarsa itikâfı bozulur.”