BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724
Kırgizistan’da 9 gün önce kaçırılan ve Bişkek’teki Türk Büyükelçiliğinde tutulduğu iddia edilen eğitimci Orhan İnandı’nın keyfi alıkonulmasına tepkiler sürüyor.Hollanda’nın Başkenti Amsterdam Dam Meydanı’nında bir araya gelen bir grup aktivist, eğitimci Orhan İnandı’nın serbest bırakılması için çağrıda bulundu.Eğitim alanındaki ihlaller üzerine çalışmalar yürüten insan hakları örgütü Hollanda Broekenchalk (Kırık Tebeşir) üyelerinin İngilizce, Hollandaca ve Türkçe olarak yaptığı basın açıklamasında şunlar dile getirildi:
Hollanda’dan Kırgızistan'a Orhan İnandı çağrısı:
Acil ve şeffaf soruşturma bekliyoruz
VPNsiz https://t.co/cJMCfL9Csu
https://t.co/Cg3NdJiDGy pic.twitter.com/TRPeoCSb0z
— Tr724 (@Tr724) June 9, 2021
İNANDI, 1995 YILINDAN BERİ KIRGIZİSTAN’DA VE KIRGIZ VATANDAŞI
“Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı’dan 9 Gündür Haber Alınamıyor. Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları Başkanı Orhan İnandı’ya 31 Mayıs 2021 gecesi saat 21:00’den itibaren ulaşılamıyor. Orhan İnandı, 1995 yılından beri Kırgızistan’da hizmet etmektedir. 2001 yılından bu yana Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları başkanlığını yapmaktadır.
16 LİSE VE 1 ÜNİVERSİTE 1 ULUSLARARASI OKUL VE 3 İLKOKUL
Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları bünyesinde 16 lise, 1 üniversite, 1 uluslararası okul, 3 ilkokul bulunmaktadır. Kurumların kalitesini daha da yükseltmek için hizmet veren tüm öğretmenlerin sürekli kendilerini geliştirmeleri ve okulların eğitim donanımlarını yenileme gayreti içerisinde görevine devam eden birisi olarak tanınmaktadır
İNANDI, KIRGIZ ŞEREF MADALYASI SAHİBİ
2002 yılında Kırgız Cumhuriyeti eğitim sistemine yaptığı katkılardan dolayı kendisine “Kırgız Cumhuriyeti Eğitiminde Mükemmeliyet” ünvanlı Şeref Madalyası ve beraberinde Kırgız Cumhuriyeti Takdir Belgesi ve bir sonraki yıl 2003 yılında Onur Madalyası ile ödüllendirilmiştir.Kırgızistan eğitimine büyük katkılarının yanında akademik çalışmalarına da devam etmiş ve pedagoji üzerine doktorasını yapmıştır.
DÜNYADA ON MİLYONLARCA KAYIP VAR
Orhan İnandı aynı zamanda Kırgız Cumhuriyeti vatandaşıdır.Kayıplar Komisyonu başkanı Mohammed Ayat, dünya çapında on milyonlarca kayıp yaşandığını ve bunların sayısının her gün arttığını bildirdi. 2015 yılından bu yana, dünyanın farklı ülkelerinde yüzlerce erkek, rastgele gözaltına alındı ve zorla Türkiye’ye gönderildi. Bütün bu insanlar Türkiye’de çok ciddi insan hakları ihlalleri ile. Türkiye Adalet Bakanlığı’na göre 27 ülkeden 807 kişi Türkiye’ye seyahat etti. Bunların 116’sı Temmuz 2020’den itibaren Türkiye’ye. Son yıllarda Arnavutluk, Kosova ve Malezya’dan bazı Türk öğretmenler de Türkiye’ye iade edildi. Birleşmiş Milletler Gözaltı Çalışma Grubu’nun bu davalarda sonuçları vardır.
KIRGIZLARDAN ŞEFFAF VE AÇIK BİR SORUŞTURMA BEKLİYORUZ
İnandı’nın Türkiye’ye iadesine izin verilmesi, Kırgızistan’ın İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Ceza Muamelesine Karşı Sözleşme kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal eder, 1997 tarihli sözleşmenin 3. Maddesi, herhangi bir kimseyi iade veya iade etme konusunda mutlak bir yasak içerir.İade işkence riskidir. Onun tekrarı Kırgızistan’da da rahatsız edici bir emsal oluşturabilir. Kırgızlara, İnandı’nın kaybolmalarına ilişkin acil şeffaf ve açık bir soruşturma öneriyoruz. Tüm uluslararası kuruluşları, insan hakları savunucularını ve halkın her üyesini çok geç olmadan İnandı’nın kaybolmaları için seslerini yükseltmek için seferber ediyoruz. Brokenchalk (Kırık Tebeşir) Platformu bunu kamuoyuna saygıyla duyurur.”