Sydney, Melbourne ve Brisbane’de binlerce kişi karantina uygulamasına karşı sokaklara dökülürken, çok sayıda protestocu gözaltına alındı.
Bazı göstericilerin güvelik güçlerine şişe ve saksılar fırlattığı belirtilirken, polisin verdiği bilgilere göre çok sayıda kişi gözaltına alındı. Göstericilerin protestoda maske takmadığı ve mesafe kurallarına da riayet etmediği görüldü. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Melbourne’de de çok sayıda kişinin koronavirüs önlemlerini protesto etmek için sokağa çıktığı, diğer kentlerde de protestolar beklendiği bildirildi.
New South Wales Polisi, “düşünce ve toplanma özgürlüğüne saygı gösterdiklerini”, ancak göstericilerin protestoları ile güncel sağlık düzenlemelerine aykırı hareket ettiğini açıkladı. Polisten yapılan açıklamada önceliğin “kamu güvenliğini sağlamak” olduğu belirtildi.
Gösteriyi organize edenler “özgürlük eylemi” yapacaklarını açıklamış ve internette de gösteriyi bu sloganla tanıtmışlardı. Avustralya Parlamentosu Milletvekili Sephen Jones, göstericileri “bencil, saygısız aptallar” şeklinde niteledi. Hiçkimsenin kapanma tedbirleri uygulanmasını arzu etmediğini belirten Jones, “bu türden eylemler nedeniyle önlemlerin yürürlükte kalmaya devam edeceğini” ifade etti.
Göstericilerden bazıları aşı karşıtı mesajlar içeren pankartlar da taşırken, polis çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı.Korona virüs salgının ile mücadelede alınan tedbirlerin arttırıldığı Avustralya, kalabalık protestolara sahne oldu. Sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmayan gösterilerde polis, çok sayıda protestocuyu gözaltına aldı. Protestocular arasında gezen atlı polisler ise dikkat çekti.
Sydney’de polis ile göstericiler arasında arbede:
Dün ulusal acil durum ilan edilen Yeni Güney Galler (NSW) Eyaletinin önemli şehri Sydney’deki göstericiler, aşı ve karantina karşıtı pankartlar taşıp sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Ara sokaklardan geçerek şehir merkezine ulaşan protestocular, polis kontrolü ile karşılaştı. İki taraf arasında tansiyon yükselirken, çıkan arbedenin ardından çok sayıda kişi gözaltına alındı. Eyalet polisi tarafından yayımlanan bildiride, “Operasyon sırasında şu ana kadar çok sayıda kişi gözaltına alındı. Göstericiler dağıtıldıkça şehir merkezinde trafik rahatlayacak ve şehir dışına doğru hareketlilik hızlanacak” denildi.
Toplu taşıma seferlerinin de güçlükle yapıldığı Sydney’de bazı tren istasyonlarının kapalı olduğu belirtildi. Eyalet Emniyetinden Gary Worboys, maske ve mesafe kurallarına uyulmayan gösterilerde halk sağlığının ciddi anlamda tehdit edildiğini belirterek, “Protestocuların halk sağlığı kurallarına uyduklarından emin olmak için organizatörler ve belirli grup liderleriyle birlikte çalışmayı istiyoruz. Bu olmazsa Sydney’de yayılan protestolar değil, bir ‘felaket’ olacak” dedi.
Sağlık Bakanı Hazzard: “Protestolar aptalca”
Öte yandan NSW Eyalet Sağlık Bakanı Brad Hazzard, eyalette artan sayıda Covid-19 vakalarını işaret ederek protestoları “aptalca” olarak nitelendirdi. Hazzard, “Bir demokraside yaşıyoruz ve normalde kesinlikle insanların protesto hakkını destekleyen biriyim ama bunun şu anda gerçekten aptalca olduğunu düşünüyorum” dedi.
Brisbane’de de benzer protestolar
Bu arada Victoria eyaletinin büyük şehri Melbourne ve Queensland önemli Brisbane’de de benzer protestolar gerçekleştirildi. Her iki protestoda da atlı polislerin yürüyüşlerinin ön saflarında yer alarak öfkeli kalabalığı kontrol etmeye çalıştığı görüldü.
Hükümetin stratejisine tepki
Avustralya’da uzun süre düşük seyreden koronavirüs vakaları, son haftalarda hızla artışa geçti. Ülke nüfusunun sadece yüzde 12’sinin aşılandığı Avustralya’da koronavirüsün hızlı yayılmasını engellemek için yeniden sert kapanma önlemleri yürürlüğe konulmuştu. Sidney de Cuma günü “acil durum” ilan edildi. Sidney’de vatandaşlar sadece “geçerli bir mazeretleri” olması durumunda evlerini terk edebiliyor.
Aşı kampanyasının yavaş tempoda ilerlemesinin yanı sıra hükümetin Avrupa ülkelerinden farklı olarak virüsün bulaştırılmamasını esas alan stratejisi de tepki çekiyor. Avustralya bu strateji doğrultusunda vaka sayılarının düşük seyrettiği bölgelerde dahi kapanma önlemlerini hayata geçiriyor. 25 milyon nüfuslu Avustralya’nın yarısı tam kapanma önlemleri ile karşı karşıya bulunuyor.
Johns-Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre Avustralya’da bugüne kadar 32 bin 594 koronavirüs vakası kayda geçti, 916 kişi ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.