BOLD ANALİZ – 17 Aralık sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar’ın “Benim dosyamda ne varsa, hem tapeler doğrudur, hem teknik takip doğrudur hem de benim telefon konuşmalarım A’dan Z’ye kadar doğrudur… Beni şimdi attılar. ‘Reis’, sayın cumhurbaşkanım beni hırsız çuvalının içine koydu ve attı” itirafı gündemi alt üst etti.
Bayraktar’ın itirafları, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidarını sürdürmek için hukuku ortadan kaldırarak halının artına süpürdüğü 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını başlatan savcı ve polislerin doğru iş yaptığını ortaya koydu.
17 ARALIK SÜRECİ ÖZETİ
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması Zekeriya Öz’ün koordinesinde savcılar Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş tarafından yürütülüyordu. Savcı Celal Kara’nın 17 Aralık 2013 günü verdiği talimatla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ile Mali Şube Müdürlüğü ekipleri dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, iş adamı Ali Ağaoğlu, dönemin Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş insanı Rıza Sarraf’ı gözaltına aldı. Şüphelilerin ev ve işyerlerinde aramalar yapıldı, para sayma makinalarıyla büyük miktarda nakit para ele geçirildi. Rıza Zarrab’ın dört bakan ve çocuklarına rüşvet verdiği iddia ediliyordu. Erdoğan hükumeti, yargıda ve emniyette peş peşe adımlar atarak soruşturmayı adeta kilitledi. Adli kolluk yönetmeliği değiştirilerek, savcıların Operasyonu yapan emniyet müdürleri ve polisler görevden alındı. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın merkeze çekilirken, yerine Aksaray Valisi Selami Altınok atandı. Muammer Akkaş’ın yürütttüğü, aralarında Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da yer aldığı ihaleye fesat karıştırma ve suç örgütü kurma iddiasıyla yapılan soruşturma ise emniyetin Akkaş’ın gözaltı talimatını yerine getirmeyi reddetmesi nedeniyle sonuçsuz kaldı. Soruşturma savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Muammer Akkaş görevden alındı. Ve ardından 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının üzerini kapatacak süreç başladı.
YOLSUZLUĞU KAPATTILAR, TERFİ ALDILAR
Görevden alınan savcıların yerine Başsavcı Vekili İrfan Fidan, İstanbul Savcıları İsmail Uçar, Fuzuli Aydoğdu ve Ekrem Aydıner atandı. Bu savcıların ve o dönem ki sulh ceza hakimleri Hulusi Pur ve İslam Çiçek’in kararlarıyla 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları kapatıldı. Erdoğan hükumeti ise 17-25 Aralık’ın üzerinin örtülmesinde rolü olan savcı ve hakimleri terfi ettirerek ödüllendirdi.
İşte o isimler:
İRFAN FİDAN
İrfan Fidan, 17-25 Aralık soruşturmalarının kapatılmasında bizzat rol alan isimlerden oldu. İstanbul savcısı olarak görev yaparken, savcılar İsmail Uçar ve Fuzuli Aydoğdu ile birlikte İrfan Fidan, 17-25 Aralık soruşturmasının kapatılmasında görev aldı. 25 Aralık soruşturmasını devralarak takipsizlikle kapatan savcıydı. Fidan, 17-25 Aralık soruşturmasında görev alan 115 polis hakkında soruşturma başlatarak, gözaltı kararı verdi. Fidan, üstün gayretlerinin ardından önce İstanbul Başsavcı Vekilliği görevine ardından ise İstanbul Başsavcılığına atandı. Fidan, 27 Kasım 2020’de Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay’da bir gün dahi görev yapmadan Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday olan Fidan, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından AYM üyeliğine seçildi.
FUZULİ AYDOĞDU
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Fuzuli Aydoğdu, 17-25 Aralık soruşturmalarında takipsizlik kararı veren savcılardan biriydi. Aydoğdu, Sabah gazetesine verdiği röportajda, “Bu olayı İstanbul Adliyesi’nde bazı arkadaşlar; İrfan Fidan, İsmail Uçar ve ben görünce bunun hükümete, devlete yönelik bir kumpas olduğunu anladık. O dönem İstanbul Adliyesi’nde terörden sorumlu başsavcı vekili Oktay Erdoğan’dan bu dosyanın FETÖ’cü ekipten alınarak bize verilmesini istedik” sözleriyle o günleri övünerek anlattı. Aydoğdu, bu hizmetinin ardından önce İstanbul Başsavcı Vekilliğine ardından HSK Genel Sekreterliğine oradan da Yargıtay üyeliğine terfi ettirildi.
İSMAİL UÇAR
25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını İrfan Fidan, FuzuliAydoğdu ile birlikte kapatan savcılardandı. Uçar, bu hizmetinin karşılığı olarak önce İstanbul Başsavcı Vekilliğine, 2017 yılında ise İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına atanarak ödüllendirildi.
EKREM AYDINER
Savcılar Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç’in yürüttüğü 17 Aralık yolsuzluk soruşturması savcısına 3’ncü savcı olarak atandı. Kara ve Yüzgeç’in görevden alınmasının ardından dosyada tek savcı olarak atanan Ekrem Aydıner, 17 Ekim 2014’te 17 Aralık soruşturmasında ‘Usulüne uygun delil toplanmadığı, suçun unsurlarının oluşmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Aydıner’in bu kararı sonrası hakkında daha önce HSYK tarafından verilen ‘kınama’ cezası kaldırıldı. Aydıner, 2020 yılında önce İzmir Başsavcı Vekilliğine kısa süre sonra da Ankara Başsavcı Vekilliğine atandı. Aydıner, CHP’li milletvekilleri hakkında fezleke düzenlemesiyle gündeme geldi.
HULUSİ PUR
Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur ise 17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklanan eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar verdi. Pur, 17 Aralık operasyonunda görev alan 115 polis hakkında Selam Tevhid soruşturması adı altında arama ve gözaltına alınması kararını verdi. Pur, bu kararlarının ardından İstanbul’da Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına terfi ettirildi. Pur, 2018’de Yargıtay üyeliğine atanarak ödüllendirildi.
İSLAM ÇİÇEK
Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek de, 17 Aralık soruşturmasında tutuklanan Reza Zarrab ile Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan, Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’i tahliye etti. Facebook sayfasından Tayyip Erdoğan için “Allah UZUN ömür versin UZUN adam” paylaşımları yaparak sevgisini gösteren Çiçek, 2017’de Yargıtay üyeliğine seçildi.