15 Temmuz darbe girişiminden sonra Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Koza İpek Grubu’yla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Koza İpek Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Twitter hesabından Uluslararası Yüksek Tahkim Kurulu’ndan çıkan kararı paylaştı.
Ve; Uluslararası yüksek Tahkim kurulu, “İpek ailesi hakkındaki ceza davalarını durdurun” kararı verdi. Karar kesin ve bağlayıcı…
— Akın İpek (@akinipek01) September 13, 2021
Akın İpek, “Ve; Uluslararası yüksek Tahkim kurulu, ‘İpek ailesi hakkındaki ceza davalarını durdurun’ kararı verdi. Karar kesin ve bağlayıcı…” paylaşımında bulundu.
İpek, bir sonraki paylaşımında ise “Küçük bir ‘klik’, kararın uygulanmaması için mahkemelere baskı yapıyor. Bunlar Koza İpek ten nemalanan insanlar… Uyarıyorum, bu Anayasamıza göre suç olur” ifadelerini kullandı.
“ALIN SİZE HUKUK”
Akın İpek şöyle devam etti: “Anayasa uzmanlarımız, Uluslararası Tahkim Kurulu kararına uymayan, uyulmaması için telkin ve yorumda bulunanların katlanacağı sonuçları açıklasınlar…
Küçük klik de; neden uyulmaması için uğraşıyor, bunu açıklasın…
Hukuk, Hukuk diyordunuz… Alın size Hukuk. Hem de, Türkiye Cumhuriyetinin uymayı taahhüt ettiği Uluslararası hukuk… Buyrun kardeşim.”
ULUSLAR ARASI TAHKİM NEDİR, KARARLARI BAĞLAYICI MI?
Euronews’in haberine göre; Uluslararası Tahkim ‘Mahkemesi’ klasik bir mahkeme değil. Dünyada Uluslararası Tahkim Mahkemesi adında veya başka bir isimle bu alanda görev yapan tek bir mahkeme bulunmuyor. Uluslararası uyuşmazlıkları çözen tahkimler birer mahkeme değil ve buralarda klasik anlamda bir yargılama yapılmıyor. Uyuşmazlık durumunda alanında son derece uzman ve tecrübeli kişilerin hakemliklerine başvuruluyor ve onlar da belirli usüllere göre ihtilafın çözümü için karar veriyor. Zaten tahkim, hakemden türetilmiş bir sözcük ve hakem tayin etmek anlamına geliyor.
Tahkim; yetkisini tarafların iradelerinden alır. Hakemler her iki tarafın da güven duyduğu ve ihtilâfın çözümünde bilgi, uzmanlık, tecrübe ve adaletine inandıkları kişilerdir. Esasında taraflar en başta uzlaştıkları tahkim sözleşmesinde hakemlerin verecekleri karara uymayı taahhüt ederler ve taraflar açısından hakemlerin verecekleri karar kesinlikle bağlayıcıdır. Ancak gerektiğinde ihtilafı çözen hakem kararının uygulanabilmesi ve devlet mahkemeleriyle eş kuvvette görülmesi için tenfiz edilir. Tenfiz, hakem kararının icra edileceği ülke mahkemelerinde gerçekleşir. Tenfiz, 1958 tarihli Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve İcrası Hakkındaki Birleşmiş Millletler (BM) New York Sözleşmesi esas alınarak ülkelerin iç hukukuna göre yürütülür. 159 ülke bu sözleşmeye taraftır. Dolayısıyla hakem kararları son derece bağlayıcıdır ve gerektiğinde icraya konu olabilir.