Kurucusu ve yüksek istişare kurulu üyesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan olan Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) eski bir çalışanı gazeteci Metin Cihan’a devlette nasıl kadrolaştıklarını, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra el konulup kapatılan yurtların da İslami cemaat, vakıf ve dernekler arasında nasıl “paylaştırıldığını” ortaya koydu.
Belgeleri yayımlayan Cihan, “yapılanma tügva’dan ibaret değil. örneğin yurtlara çökmek için 7 oluşum toplantı yapıyor. liste hazırlanıyor, talepler iletiliyor, sonra aralarında paylaşım yapılıyor.İlk listede 821, ikincide 285 bina var. yani öğrenciler yurt bulamazken meğer mevcut binalar bunlara dağıtılmış” ifadeleriyle “paylaştırılan” yurtların listesini paylaştı.
BÖLÜŞÜM LİSTESİ, KHK’YLA KAPATILAN YURT LİSTESİYLE UYUŞUYOR
Söz konusu listedeki yurtların tamamının 23 Temmuz 2016 tarihli 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Gülen cemaatine ait olduğu iddiasıyla kapatılan özel yurtlar olduğu anlaşıldı. Söz konusu yurtları paylaşmak için toplantı yapan TÜGVA, TÜRGEV, KADEM, ÖNDER, İlim Yayma Cemiyeti, Ensar Vakfı ile İnsan ve Medeniyet Hareketi, hangi ilçedeki hangi yurdun hangi gruba verileceğini belirledi.
667 sayılı KHK ile 848 özel yurt kapatılmıştı. Bu yurtlardan sadece 79’unun kredi yurtlar kurumu tarafından işletildiği 769’unun ise dernek ve vakıflara devredildiği ortaya çıkmıştı.
TANRIKULU SORMUŞ, SELÇUK CEVAPLAMIŞTI
6 Ekim 2019 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun “23 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla dernek ve vakıflar tarafından açılan öğrenci yurtlarının sayısına ve kapasitelerine ilişkin” verdiği soru önergesi Milli Eğitim Bakanı tarafından cevaplandı.
Soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şu şekilde cevap vermişti: “Türkiye genelinde dernekler tarafından işletilen yurt sayısı 2 bin 642, vakıflar tarafından işletilen özel öğrenci yurdu sayısı ise 393 olarak belirlenmiştir.”kronos