Avustralya’nın Shepparton’de yaşayan Hussam Saraf, aşılama yoluyla tek bir ağaçta 10 farklı meyve yetiştirerek Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi. Saraf, ülkeye 2016 yılında yerleşen Iraklı bir göçmen olarak, 10 meyveli ağacının çok kültürlülüğü ve birlikte yaşamı simgelediğini söyledi; “Bu ağacı, çok kültürlü toplumumuzun ağacı olarak görüyorum. Burada sahip olduğumuz kültürler, dinler, gelenekler, hepsi tek bir parça olarak biraraya geliyor” dedi.
Saraf’ın ilk olarak beyaz nektarin tohumu ile başladığı, 2019 yılından bu yana da farklı tarihlerde aşılama ile yetiştirdiği ağacın verdiği meyveler şöyle: Beyaz nektarin, kırmızı erik, şeftali-kayısı karışımı (Peachcot), sarı erik, badem, sarı şeftali, kayısı, kiraz, sarı nektarin, beyaz şeftali.Saraf, Avustralya’ya 2009 yılında Irak’tan göç etmiş. Çocukluğunda Irak’ta okula giderken derslerde incir ve kiraz ağaçlarının nasıl aşılanacağının kendilerine öğretildiğini anlatıyor. Saraf, meyve yetiştirmeyi Irak’taki üç aylık yaz tatillerinde anneanne ve dedesinin çiftliğinde öğrendiğini, burada hurma, incir, limon ve nar ağaçlarının bakımını öğrendiğini söylüyor. Tek bir ağaçta farklı meyve türlerini yetiştirmeyi ise Avustralya’da öğrenmiş. Saraf, Guinness Dünya Rekorları başvurusunda ağacının farklı şekiller ve renkteki yaprak ve meyveleriyle ‘barışçıl birlikte yaşam’ mesajı verdiğini söylemiş. 10 meyveli ağacı çoğulcu toplum, saygı ve karşılıklı kabul için bir metafor olarak gören Saraf, “Her bir dal, kendi başına bir ağaç” diyor.Saraf, evinin arka bahçesinde 10 meyveli ağacın yanı sıra çok sayıda başka bitki ve ağaç da yetiştiriyor.Bahçenin dışarıdan ziyaret edilmesine izin veriyor; yiyemediği meyveleri komşularına dağıttığını anlatarak, “”Burası sadece bir bahçe değil, bir topluluk” diyor. Saraf’ın bahçesinde mevsime göre Hindistan cevizi, kumkuat, çilek ve erik türleri de yetişiyor. Saraf, 10 meyveli
Saraf, Guiness Rekorlar Kitabı’nda bir rekorla da yetinmeyeceğini anlatıyor. Saraf, tek bir ağaçta en fazla çekirdekli meyve ve en fazla elma türü alanlarında da rekor başvurusu yapmış. Aynı zamanda, normalde 40 ila 80 santimetre kadar büyüyen zambak alanında da başvuruda bulunmayı planlıyor; “Benim zambağım 1.53 metre… Bir gün, tek bir ağaçta, her bir dalında farklı çeşitler olacak şekilde 50 çekirdekli meyve yetiştirmeyi planlıyorum” diyor.