Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV), 27 yıl önce uğradığı suikast sonucu katledilen Kürt Halk ve Özgürlük Vakfı (KÜRT-KAV) kurucularından avukat Medet Serhat’ın ölümünün yıldönümü dolayısıyla “Katledilen Kürt hukukçular ve Türkiye’de hukuk gerçekliği” başlığıyla forum düzenledi. İstanbul Barosu’nun Bakırköy’deki yerinde yapılan foruma İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, avukat Sertaç Ekinci, avukat Hikmet Epözdemir ve çok sayıda avukat katıldı.
KÜRTLERİN VERDİĞİ MÜCADELE ÇOK ÖNEMLİ
Forumda konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, katledilen hukukçuların Kürtlerin verdiği mücadelede önemli bir yerinin olduğunu ve genç avukatların da bu durumu sürdüreceğini belirtti. Keskin, “O nedenle gençlerin burada daha çok olmasından mutluyum. Medet abi Kürdistan için çok önemli biri değere sahip. Çünkü Kürt avukatların bir araya gelmesine sebep olan bir insan. 90’lı yıllar çok zorlu bir süreçti. Bazı yönleriyle o dönemler daha çok özgürmüşüz. Çünkü o dönem hukukçular olarak kapısını çalacağımız bir savcı bir hakim bulurduk. Şimdi böyle bir şey yok” dedi.
Medet Serhat’ın birçok avukatta Kürt bilincinin oluşmasında büyük bir etkisi olduğu söyleyen Keskin, “Medet abi herkes tarafından sevilen bir insandı. Kimliğini ortaya koyan bir insandı. Çok güzel giyinir, çok güzel konuşurdu. Onunla yaptığımız toplantılarda kimlerin seçimlere gireceği, bizim adaylarımız kim olacak diye tartışmalar yapardık. O toplantılarda Kürt hukukçular bir araya gelerek, bir oluşuma gitmeye karar verirdi. O dönemde vakıf kurmaya başladık sömürgeciliğe karşı; Kürdistan hukukçular diyorduk. 1993 yılında cinayetler Kürdistan’da devam ediyordu” diye kaydetti.
Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in “PKK’ye yardım eden Kürt iş adamları” açıklamalarını anımsatan Keskin, “O dönem, bu cinayetlerin başlayacağının bir mesajıydı. Medet abi bize her zaman çok dikkatli olmamız gerektiğini söylerdi” dedi. Serhat’ın böylesi bir süreçte birçok tutuklu Kürt siyasetçinin avukatlığını üstlendiğini aktaran Keskin, “Çok insanımız o dönem öldürüldü. Ama Medet abinin ölümü bizde çok büyük bir etki yarattı. Medet abi için otopsiye gireceğiz, herkes ağlıyordu. Kim girecek diye otopsiye sorduğumuzda arkadaşlar ‘ben giremem’ diyordu. En sonda otopsiye girdik. Orda bir savcıda vardı ve o da ağlıyordu. Medet abi o kadar etki yaratmış ki birçok insanda… O da onlardan biriydi” diye belirtti.
DEVLETİN TETİKÇİLERİ
Nurullah Tevfik Ağansoy’un 90’lı yılların tetikçilerinden birisi olduğuna dikkati çeken Keskin, “Medet abinin eşi, televizyonda Ağansoy’u gördüğünde ‘katil buydu’ diyor. Ağansoy, Alattin Çakıcı’nın eski ortağı. Bir süre sonra Ağansoy itiraflar da bulundu. İtiraflara başlamasının ardından Çakıcı’nın adamları tarafından o da öldürüldü” dedi.
Keskin, eski MİT’çi Mehmet Eymür’ün itiraflarına işaret ederek, suç işleyen insanların her zaman tetikçi olarak kullanıldığını söyledi. Keskin, organize suç örgütü yöneticilerinden Alaattin Çakıcı’nın da bunlardan birisi olduğunu ifade ederek, “Çakıcı bugün iktidarın tam yanında yer alıyor. Diğer bütün tetikçiler gibi. Çakıcı devlet adına işlenen birçok cinayetin faalidir. Ama bugün itibar görmektedir. Devletin içerisinde bir yönetici olarak devam ediyorlar” diye kaydetti. (MA)