Nisan 2015 yılında Hizmet Hareketi Cemaatine yönelik eleştirilere cevap veren sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek suçu ve suçluyu övme nedeniyle mahkum olan ve akabinde KHK ile ihraç edilen öğretmen Yasin Özdemir’in ifade özgürlüğü ihlali iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açtığı dava bugün karara bağlandı.
AİHM Özdemir’in o tarihte Hizmet Harketi cemaatinin resmen bir terör örgütü olarak belirlenmediği iddiasını haklı buldu. Avukat Rumeysa Budak Twitter hesabında AİHM’in kararına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 15 Temmuz 2016 öncesi gerçekleştirilen açıklamaların, Nisan 2015’te hareketle ilgili yasa dışı örgüt olduğuna dair herhangi bir nihai mahkeme kararı olmaması nedeniyle suç teşkil etmediğine dolayısıyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Tazminat talepleri başvurucu tarafından net olarak belirtilmediği ve iç hukukta tazminat imkanının olması nedeniyle tazminata hükmedilmemiş. Karar (Türk hakim) Saadet Yüksel’in de yer aldığı Daire’ce oy birliğiyle alınmış.”
İnsan Hakları Hukukçusu Okan Taşdelen de karara ilişkin Twitter hesabından şu değerlendirmeyi yaptı: “AİHM, Yasin Özdemir/Türkiye (No. 14606/18) davasında, başvurucunun 2015’teki paylaşımlarından dolayı FETÖ/PDY’yle ilişkili biçimde suçu ve suçluyu övme suçundan cezalandırılmasının ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetti. Kararda o tarih itibariyle FETÖ/PDY’ye ilişkin kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı ve Ceza Kanunu’nun 215. maddesinin uygulanma şeklinin öngörülemez olduğu ifade edilmiş.”
İHAM, 15 Temmuz 2016 öncesi gerçekleştirilen açıklamaların, Nisan 2015'te hareketle ilgili yasadışı örgüt olduğuna dair herhangi bir nihai mahkeme kararı olmaması nedeniyle suç teşkil etmediğine dolayısıyla ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.https://t.co/W1Pr1Z1GDr https://t.co/xcgOpMhmlI
— Rumeysa Budak (@RumeysaBudak) December 7, 2021