İstiklal Caddesi’nde 29 Ocak’ta sokakta müzik yapmaları engellenen 4 gencin gözaltında iken fiziki ve sözlü şiddete maruz kaldıkları ifade edildi. Müzisyenler, polisin enstrümanlarına da el koyduğunu açıkladı.
Mezopotamya Ajansı’na konuşan müzisyenlerden Muhammed Taşdemir, olay gününü şöyle anlattı:
“Akşam saatlerinde polis bizi durdurdu. O sırada bir yurttaş görüntümüzü alabilmek için müzik yapmamızı istedi. Biz de polislerden müsaade istedik. Polisler izin vermedi. O sırada bir arkadaşımızın eli cebinde olduğu için, polisin hakaretlerine maruz kaldık. Polis bize, ‘Benim karşımda esas duruşta duracaksın’ dedi.”
Gözaltında yaşadıklarını da aktaran Taşdemir, “Sinkaflı kelimeler kullandılar. Çok onur kırıcı kelimeler kullandılar. Enstrümanlarımıza el koydular. Sokakta müzik yapıp kazandığımız bir miktar parayı elimizden almak istediler. Onlara direndik. Direnince ‘çevreye rahatsızlık’ nedeniyle 205 TL para cezası kestiler. Ayrıca el koydukları enstrümanlarımızı almak için de 205 TL para ödedik. Bu 5 ay içerisinde yaklaşık 5 enstrümanımızı elimizden aldılar” dedi.
KÜRTÇE YASAK!
Taşdemir, polislerin “Bu benim görevim, istersem sizi Suriye’ye de sürerim” tehdidinde de bulunduğu aktardı. İstiklal Caddesi’nde Kürtçe dışında her dilin serbest olduğunu belirten Taşdemir, “Bize engellemelerin ‘Kürtçe ile alakası yok diyorlar’ ancak müzik yaptığımız yerde, biz kalktıktan sonra, Farsça, Arapça, Türkçe şarkı söyleyen arkadaşlarımız var. Polislerin onlara bir şey söylemediğini görüyoruz. Biz kültürümüzü, müziğimizi devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
POLİS YUMRUK ATTI
Gözaltına alınan müzisyenlerden Yusuf Abak ise polis tarafından şiddet gördüğünü anlattı. Abak, “Polis bana yumruk attı, duvara çarptım. Beni bugüne kadar belki 50 defa karakola götürmüşlerdir. İki defa elimdeki enstrümanımı aldılar” dedi.
BOĞAZINI SIKTILAR
Gözaltına alınan müzisyenlerden Selim Öztürk, “Çevreyi rahatsız ediyorsunuz” denilerek, kendisine ve 3 arkadaşına para ceza kesildiğini söyledi. Polislerin karakolda kendisine “dilencisiniz” dediğini aktaran Öztürk, “Biz çevreyi rahatsız etmiyoruz. Sokak müziği çevreyi rahatsız etmek değildir. Dilencilik, hırsızlık yapmıyoruz. Arkadaşım ‘bize bağırma’ dediği için onun boğazını sıktılar” diye anlattı.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Bu arada HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul’da Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri Meclis gündemine taşıdı.
Her iki milletvekili de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle meclis başkanlığına önerge sundu.