Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 3 Şubat 2022 tarihinde Türkiye’yi de yakından ilgilendiren çok önemli bir kara imza attı. AİHM, yasama ve yürütmenin etkisi altındaki Ulusal Yargı Konseyi’nin (NCJ-Türkiye’deki HSK) ‘aday gösterdiği’ üyelerden oluşan Yüksek Mahkeme Hukuk Dairesi’nin yasayla kurulmuş tarafsız ve bağımsız mahkeme hakkını’ ihlal ettiğine hükmetti. AİHM, ayrıca, sorunun tüm yargı sistemi için geçerli olduğunu ve yargının meşruiyetine zarar verdiğini vurguladı.
Kararı sosyal medya hesabından değerlendiren İnsan Hakları Hukukçusu Dr. Gökhan Güneş, kararın Türkiye için çok önemli olduğunu anlattı. Zira Güneş’e göre HSK’nın yapısı NCJ’den daha politik ve vahim. Güneş, “Öncelikle, kararda ihlale gerekçe yapılan hususların tamamı ve daha fazlası Türkiye için söz konusudur. Zira 2017’de yapılan Anayasa değişikliğiyle birlikte, Polonya’da NCJ’ye karşılık gelen HSK’nın yapısı tamamıyla değiştirilmiş, Polonya’da olduğu gibi yargı mensuplarının doğrudan üye seçim usulü kaldırılmış ve üye sayısı 13’e düşürülmüştür. Adalet Bakanı ve Müsteşarı da dahil edildiğinde 6 üye doğrudan bir siyasi partinin genel başkanı da olan Cumhurbaşkanı tarafından,7 üye de TBMM tarafından seçilecektir.” ifadelerini kullandı.
AİHM VE AYM ÖRNEK BAŞVURU FORMLARININ GÜNCELLENMİŞ HALİ
"Kesinleşen ceza hükümleri" ve "meslekten çıkarma kararlarına" karşı AYM ve AİHM'e yapılacak başvurularda kullanılmak üzere hazırladığımız örnek başvuru formlarının"güncellenmiş" haline aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
— Dr. Gökhan Güneş (@drgokhangunes) September 6, 2021