AKP’nin 2013’ten başlayarak ve 15 Temmuz sonrasında oluşturduğu baskı rejimi, 12 Eylül askeri darbe yönetiminin uygulamalarını dahi katladı. https://www.boldmedya.com/ haberine göre; 2015-2020 yılları arasında cumhuriyet savcılıklarınca Türkiye’de neredeyse her 40 kişiden birine terör soruşturması açıldı.12 Eylül askeri darbesi sonrası 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş ve 650 bin kişi de gözaltına alınmıştı. O dönemde Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından açılan 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştı.
YARIM MİLYON İNSANA TERÖR DAVASI AÇILDI
Ancak AKP döneminde sadece 2015-2020 yılları arasında cumhuriyet savcılıklarınca 1 Milyon 977 bin 699 kişiyle ilgili terör kapsamında soruşturma açılıp bir karar verildi.Soruşturma açılan 2 milyona yakın kişiden 512 bin 278 kişiye kamu davası açılması kararlaştırıldı. 505 bin 772 kişi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.663 bin 247 dosyada yetkisizlik, 19 bin 529 dosyada görevsizlik kararı verilirken 274 bin 974 dosya birleştirildi ve bin 899 dosya da başka büroya aktarıldı.İstatistikleri yorumlayan Avukat Nurullah Albayrak, “Dünyanın hiçbir yerinde bu yapılana soruşturma, suçlanan insanlara da terörist denilmez.” ifadelerini kullandı.
2015-2020 yılları arasında 1 Milyon 977 Bin 699 kişiyle ilgili terör kapsamında soruşturma açılıp bir karar verilmiş.
Dünyanın hiçbir yerinde bu yapılana soruşturma, suçlanan insanlara da terörist denilmez.
HerkeseKelepçesi Yetmez pic.twitter.com/H87QYLUUxF— Av.Nurullah Albayrak (@avn_albayrak) January 29, 2022
AB’YE VİZESİZ GİDİŞİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL
Banka hesabından, kermese katılmaktan, yasal dernek-sendika üyeliği, gazete aboneliği veya yapılan bir sosyal medya paylaşımından açılan terör soruşturmaları ve verilen mahkumiyet kararları aynı zamanda Türk halkının Avrupa’ya vizesiz gitmesinin önündeki en büyük engel.Avrupa Birliği (AB), yıllardır Türkiye’den terör yasalarını değiştirmesini; özellikle terör suçlamalarında şiddet şartının getirilmesini talep ediyor.
15 Temmuz öncesinde 2016 yılı Mart ayında Avrupa Birliği ile yapılan Suriyeli mültecilerle ilgili mutabakat kapsamında Avrupa Birliği, AKP hükumetinin bazı şartları yerine getirmesi durumunda Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat imkanı sunulmasını taahhüt etmişti. AB’nin o dönemde AKP hükumetinden en büyük talebi terör yasalarının değiştirilmesi ve terör davalarında ‘şiddet’ şartının aranması idi.
Ancak 15 Temmuz ve sonrasında yüzbinlerce insana açılan terör soruşturmaları, tutuklamalar, toplu yargılamalar ve oluşturulan baskı rejimi nedeniyle Avrupa Birliği Türkiye ile müzakereleri askıya aldı. Ve Avrupa’ya vizesiz gidiş Türk halkı için bir hayale dönüştü.
AB, Türkiye’de terör yasalarının değiştirilmemesi ve teröre şiddet şartı getirilmemesi durumunda haklarında terör soruşturması açılan yüzbinlerce Türk vatandaşının üye ülkelere akın etmesinden korkuyor.
Üye ülkelerin altlarına imza koyduğu uluslararası anlaşmalar çerçevesindeki yükümlülüklerine göre de bu ülkelerin Türkiye’den kendisine sığınabilecek bu insanlara kapılarını kapatması veya Türkiye’ye göndermesi neredeyse imkansız.
15 Temmuz’dan sonra baskıdan kaçarak Avrupa ülkelerine iltica eden kişilerin dosyalarında verilen kararlar da bunu gösteriyor. Avrupa’da en çok mülteci kabul eden ülkelerden Almanya, Hollanda, İsviçre, İsveç, Norveç ve Finlandiya’da son yıllarda Türkiye’den baskıdan kaçarak gelenlerin iltica talebi kabul oranı yüzde 98-99 civarında.
Hatta bazı ülkelerde iltica talebi kabul edilmeyenlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek seviyede.