Kozan’a 10 bin euro tazminat ödenecek. https://boldmedya.com/ ‘a konuşan Kozan, “Bu karar, hukuka dönüş için inşallah bir başlangıç olur. HSK’nın yapısının etkin bir hukuk yolu olmadığını çok net bir şekilde ortaya koydu.” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2015 yılında Hukuk Medeniyeti adlı Facebook gurubunda 17 Aralık soruşturmalarını yürüten yargı mensuplarının ihraç edilmelerine ilişkin Hakimler Savcılar Yüksel Kurulu’nu eleştiren bir haberi paylaşan ihraç hakim İbrahim Kozan’a disiplin cezası verilmesini haksız buldu.
Bugün açıklanan karara göre mahkeme, Kozan’ın ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Türkiye’yi 6 bin euro manevi tazminat ile 4 bin euro masraf ve giderlerini ödemeye mahkum etti. AİHM’de Türkiye’yi temsil eden yargıç Saadet Yüksel’in de yer aldığı heyette karar oybirliğiyle verildi.
“BAŞSAVCI VEKİLİ SAHTE BİR EVRAK ÜRETTİ”
Bold Medya’ya konuşan İbrahim Kozan, “Bu karar kınama cezasıyla ilgili. Aslında bizim ihraçlarımızla ilgili bir karar olsa daha mükemmel olurdu. Bu da önemli bir karar tabi ki. HSK’nın yapısının etkin bir hukuk yolu olmadığını çok net ortaya koyan bir karar.” dedi.
Bir Facebook grubunda hiçbir yorum yapmadan bir haber paylaştığı için kendisine disiplin cezası verildiğini söyleyen Kozan, “Van başsavcı vekili sahte bir evrak düzenleyerek, yani oradaki yorumların bana ait olmadığını bilmesine rağmen farklı yorumlar da katarak bir evrak düzenliyor ve HSK’ya bildiriyor.” ifadelerini kullandı.
“HSK’NIN YAPISINDA ETKİN BİR HUKUK YOLU YOKTUR”
Kendisine disiplin cezasını veren 6 kişilik heyetin, daha sonra 12 kişilik HSK Genel Kurulu’nda oy kullandığına dikkat çeken Kozan şöyle devam etti: “Genel kurulda bu kararın değişme ihtimali hiçbir şekilde yoktu. HSK’nın yapısında bu şekilde fiili bir durum var. Yani 6 üye ceza veriyor, itiraz ediyorsunuz. 12 kişilik heyet itirazınızı değerlendiriyor, 6’sı zaten size ceza veren heyet oluyor. Diğer 6’sı yanlış karar dese, oy çokluğu sağlanamadığı için etkin bir hukuk yolu hiçbir şekilde oluşmuyor.” dedi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Mart 2019’da başvuran Kozan’a AİHM üç ay sonra “3 bin 250 euro karşılığında hükümet ile aranızda anlaşın” diyerek bir uzlaşma teklifinde bulundu. Ancak Kozan da AKP hükümeti de bu teklifi kabul etmedi. AİHM, üç yıl sonra Kozan’ın haksızlığa uğradığına karar verdi. Van başsavcı vekili hakkında daha önce suç duyurusunda bulunan ve şikayeti işleme konulmayan Kozan, AHİM kararı sonrasında savcı vekili hakkında tekrar suç duyurusunda bulunacağını da sözlerine ekledi.
20 AY HAPİS YATTI
2004’te göreve başlayan ve en son Sivas’ta görev yapan İbrahim Kozan, 15 Temmuz’dan sonra ihraç edilen 2 bin 740 hakim ve savcı arasında yer alıyor. 16 Temmuz 2016’da gözaltına alınan Kozan, dört gün Sivas Emniyeti’nde kaldıktan sonra tutuklandı. Sivas ve Keskin cezaevlerinde toplam 20 ay hapis yatan Kozan, Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dosyası Yargıtay’da bulunuyor.
AVUKATLIK YAPMASI DA ENGELLENDİ
İhraç edildikten sonra avukatlık için başvuru yapan İbrahim Kozan’ın başvurusunu İstanbul Barosu “Kamunun memuriyet yaptırmadığı bir hukukçunun, avukatlık yapabilmesinin kabul edilmesi olası değildir” gerekçesiyle reddetti. Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) itirazda bulunan Kozan’ın itirazını TBB kabul etti. Ancak Adalet Bakanlığı, hakkında devam eden bir ceza davası olduğu için Kozan’ın avukatlığının iptali için dava açtı. Şu anda yürütmeyi durdurma kararı verildiği için Kozan avukatlık yapamıyor.