HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olarak yargılandığı Kobani davasının eski hakimi Bahtiyar Çolak’ın gözaltına alınmasının ardından Amasya ve Kilis’te görevli iki savcı daha gözaltına alındı. Soruşturmanın Ankara ve İstanbul’da derinleşeceği, listede bazı kamu görevlilerin daha olduğu konuşulurken 15 Temmuz öncesi ve sonrasında 200’e yakın hakim ve savcının meslekten ihraç edilmesinde Çolak’ın etkin bir rol oynadığı ortaya çıktı.
YENİ KURULAN MAHKEMEYE BAŞKAN OLARAK ATANDI
https://www.tr724.com/’den Tuna Yıldız’ın haberine göre Adalet Bakanlığı’nın en prestijli hakimleri arasında yer alan Bahtiyar Çolak, Yargıtay üyesi ağabeyinin etkisiyle önce Ankara’ya tayin edildi. Ardından yeni kurulan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanlığına atandı. Bu mahkemeye Türkiye’nin en dikkat çeken davaları verildi. Çolak, onlarca polis, savcı, sivil ve siyasetçinin de bulunduğu “Derin devletin ticari istihbarat ayağı” olarak adlandıran “Atadedeler” örgütü adı altında bir oluşum kurup tehdit ve şantajla rüşvet aldı.
HSK’YA 200’E YAKIN HAKİM VE SAVCININ ADINI VERDİ
Yargıda Birlik Derneği’nin seçkin üyeleri arasında yer alan Çolak, 15 Temmuz öncesi ve sonrasında yüzlerce hakim ve savcının meslekten ihraç edilmesinde, tutuklanmasında etkin rol oynadı. Çolak 15 Temmuz öncesinde Yargıda Birlik Derneği’nin bir ferdi olarak 200’e yakın hakim ve savcının ismini HSK’ya liste halinde verdi. 15 Temmuz sonrasında da bu fişlemeler ve listelemeler devam etti.
ŞÜPHELİLER MİT KİMLİĞİ ÇIKARMIŞ
Atadedeler örgütünün gücünü pekiştirmek için örgüt lideri Pınar Taşçı kod adlı Salice Fedakâr’ın “Elçi” ünvanını kullandığı ve kendi adına sahte Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kimliği çıkardığı öğrenildi. Pınar Taşçı kod isimli kadının özellikle Ankara ve İstanbul’da hedefteki şahısları kontrol altına almak için farklı yöntemlere başvurduğu kaydedildi. Pınar Taşçı kod adlı Salice Fedakâr’ın sahte MİT kimliği kullanmasından dolayı, MİT’in de davaya müdahil olduğu kaydedildi.
ÖRGÜTÜN LİDERİ ESKİ MANİSA SAVCISI
Örgüt 2019 yılında faaliyete geçti ve “milliyetçi” görüşleri olan kişileri kadrosuna kattı. Örgüt bu kapsamda Ankara, İstanbul, Hatay, Samsun, Elazığ ve İzmir’de toplantılar yaptı. Dönemin Manisa Cumhuriyet Savcısı H.K.’nın liderliğini yaptığı örgüte, girişler de savcının onayıyla yapıldı. H.K. örgüte katmak istediği pek çok kişiyle makamında görüştü. Görüşmelerde örgütün arkasında MİT’in olduğu yönünde izlenimler verdi.