AKP milletvekillerinin geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunduğu Bankacılık Kanunu’nda değişiklik içeren teklifin ayrıntıları ortaya çıktı. Tr724’ün Türkiye’deki kaynaklarından aldığı bilgilere göre, Meclis’ten kanuni düzenlemeyi geçirmeyi planlayan iktidar, TMSF bünyesinde bulunan iş adamı Akın İpek’e ait Koza Holding ile ilgili işlem yapmak için Yargıtay’ın haziran ayında vereceği kararı bekleyecek. Şirketlerin mülkiyetinin devlete geçmesinin ardından Koza Holding bünyesindeki Koza Altın, İpek Enerji, Koza Madencilik ve Koza Metal satışa çıkarılacak. Saray söz konusu şirketlerin haziran sonuna kadar elden çıkarılması için yoğun mesai harcıyor. Öncelikli olarak aktif büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde bulunan Koza Altın’ı elden çıkarılacak. Borsa İstanbul’da işlem gören Koza Altın için körfez ülkeleri ile pazarlıkta sona gelindi. Erdoğan, birkaç ay içinde Türkiye’de onlarca yatırımı olan, Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir şirketin alımına onay verecek.
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Gülen hareketine yakın olduğu iddia edilen yüzlerce şirket gasp edildi. Sulh Ceza hakimleri tek imzayla 700’den fazla şirkete el koydu. Firmaların bütün yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki kayyımlara bırakıldı. TMSF, geçen altı yıl içinde şirketleri elden çıkarmak için gayret gösterse de gerekli yargı kararları olmadığı için devir işlemleri gerçekleşmedi. Bu kapsamda TMSF, elinde bulunan Boydak Holding, Kaynak Holding, Koza İpek Holding, Dumankaya ve Fi Yapı gibi şirketleri geçen zaman diliminde kayyım eliyle yönetmeye devam etti.
AK Parti, TMSF yönetimindeki şirketlerin devir işlemlerini yaklaşan seçim öncesi satmak için yoğun bir mesai harcıyor. Bu çerçevede, geçtiğimiz günlerde parti milletvekilleri Saray’ın hazırladığı Bankacılık Kanunu’nda değişiklik içeren teklifi TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenlemeyle Koza, Boydak, Boydak Holding ve Naksan gibi TMSF’nin el koyduğu şirketlerle ilgili, holdinglerin asıl sahipleri hak iddia edemeyecek. Şirketlerde payı olan ve haklarında mahkemelerce kaçak kararı verilen kişiler, paylarının satışına, feshine ve tasfiyesine müdahil olamayacak. Söz konusu düzenlemenin TBMM genel kurulunda yasalaşması halinde, başta Koza Holding olmak üzere onlarca iş adamının şirketlerindeki paylarının satışının ve devrinin önü açılacak.
SARAY’DAN KÖRFEZ ÇIKARMASI
Söz konusu düzenlemeyle ilgili Tr724 önemli ayrıntılara ulaşıldı. Saray’a yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, mayıs ayı ortasına kadar Bankacılık Kanunu’nda değişiklik içeren teklif yasalaşarak Meclis’ten çıkacak. Ardından haziran ortasına kadar Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Koza-İpek Holding ve Naksan dosyasını öncelikli olarak gündemine alacak. Nisan ayı sonuna kadar Naksan Holding’in dosyasını görüşecek. Haziran ayı başında da Koza-İpek Holding dosyası dairenin gündemine gelecek. Ay sonuna kadar da şirketlerin dosyası karara bağlanacak. Mahkemenin kararının ardından şirketlerin mülkiyeti devlete geçecek. Bu aşamadan sonra Saray’ın onayı ile şirketler birer birer elden çıkarılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ile Saray’daki bir ekip öncelikle Koza- İpek Holding’in satışı için görüşmelere şimdiden başladı. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katarlı bazı firmalarla pazarlıklar devam ediyor. Yargıtay Ceza Dairesi’nin şirketle ilgili alacağı kararın ardından satış süreci hızlanacak. Saray’ın Koza İpek Holding’i 3,5 ile 4 milyar dolar arasında bir rakama satmayı planladığı konuşuluyor. İş adamı Akın İpek’e ait olan holding bünyesinde, Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Enerji gibi yatırım değeri yüksek firmalar yer alıyor. Söz konusu üç şirketin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Elde edilen bilgilere göre; Koza Altın’ın piyasa değeri 20,1 milyar, Koza Madencilik ‘in 9.1 milyar, İpek Enerji’nin ise 4 milyar lira seviyesinde. Satışta öncelik Koza Altın’a verilecek. Körfezli firmalarla Koza Altın pazarlığının en geç temmuz sonuna kadar bitecek.
700 FİRMANIN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ 80 MİLYAR TL
Aynı kaynağa göre, 15 Temmuz sonrasında TMSF’nin eline geçen şirket sayısı 700. Türkiye’nin en gözde şirketlerinden oluşan 700 firmanın aktif büyüklüğü 60 ile 80 milyar TL arasında. TMSF’nin el koyduğu ve kayyımlar aracılığıyla yönetilen firmalar arasında Boydak Holding, Kaynak Holding, Koza İpek Holding, Dumankaya, Fi Yapı, Küçükbay Yağ, Kavuklar Akaryakıt Otomotiv, Yüksel- Karkın Avukatlık, Aydınlı Grup ve Uğur Soğutma yer alıyor. Söz konusu şirketler, yaklaşık 6 yıldır siyasilere yakın kayyımlar aracılığıyla yönetiliyor. Ödenen astronomik maaşlar, işe alımlar, harcamalar ve şirket adına çekilen krediler ise hiçbir şekilde denetime tabii tutulmuyor. Hatta bazı kayyımların 10 farklı şirketten maaş aldıkları da Ankara’da konuşulan konular arasında yer alıyor. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin önümüzdeki aylarda Naksan Holding ve Koza-İpek Holding’in mülkiyetinin devlete devriyle ilgili dosyası karara bağlaması halinde, diğer şirketlere de emsal teşkil edeceği konuşuluyor. Satıştan gelen rakamlarda iktidar tarafından seçim çalışmalarında piyasalara can suyu vermek için kullanılacak. TUNA YILDIZ-TR724 HABER |