BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elazığ 2 Nolu Cezaevinde tutuklu olan avukat Turan Canpolat, 15 Temmuz’la ilgili onlarca dosya okuduğunu, hepsinin kes yapıştır iddianameler olduğunu, eylemlerin ne zaman, nerede, nasıl gerçekleştirdiklerine dair belge, delil ve raporların olmadığını söyledi.
Altı yıldır cezaevinde olan Malatya Barosu avukatlarından Turan Canpolat, tutuklu olduğu süre içerisinde yüzlerce dosya okuduğunu, buna göre iddianame, mahkumiyet ve onama kararlarının hiçbirinde hukuki dayanak bulamadığını söyledi.
Canpolat, “Terör eylemlerinin kimler tarafından, nerede, nasıl ve ne zaman gerçekleştirildiğini gösterir bilgi, belge, delil ve raporları içermeyen dava dosyalarıyla insanları hangi hukuki, vicdani ve mantıki olmayan gerekçelerle terörist ilan ediyorsunuz? Meclis’te gurubu bulunan, bulunmayan siyasi parti başkanlarıyla milletvekillerinden acaba kaç tanesi TBMM’yi bombalayan pilotun ismini söyleyebilir, onu fotoğrafıyla teşhis edebilir.” dedi.
Yargıtay’a sunulmak üzere 9 Mart 2022’de Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne bir mektup gönderen Canpolat, meslek hayatında 25 yılı dolduran bir avukat olarak 6 yıldır cezaevinde olduğunu, bunun 3 yılını 25-30 kişilik koğuşlarda geçirdiğini belirtti.
“FAİLLERİN İSİMLERİNE OKUDUĞUM DOSYALARDA RASTLAMADIM”
Bu süre zarfında koğuşa giden-gelen birçok tutuklunun dosyasını okuduğunu söyleyen Canpolat, “Dosyalarda ve iddianamelerde kes-yapıştır yoluyla 15 Temmuz darbe girişimi sırasında TBMM, Polis Özel Hareket, TÜRKSAT ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin uçaklarla bombalandığı, Boğaz Köprüsü’nün tutulduğu, yüzlerce insanın ateşli silahlarla ve tanklarla ezilerek şehit edildiği anlatılıyor. Ancak bu eylemlerinin faillerinin kim olduğuna, kimlik bilgilerine, eylemleri ne zaman, nerede, nasıl gerçekleştirdiklerine dair belge, delil ve rapora okuduğum dosya ve iddianamelerde rastlamadım.” dedi.
“HANGİ SİYASİ LİDER TBMM’Yİ BOMBALAYAN PİLOTUN İSMİNİ BİLİYOR?”
Bir hukukçu olarak bu durumun garipliğine dikkat çeken Canpolat, “Dosyalarda ve iddianamelerde, mahkumiyet ve onama kararlarında ‘isimlerinin açıklanmasını istemeyen, isim, kimlik ve fotoğrafları savcılığımızda ve mahkememizde mahfuz üst düzey yetkililerin ve yüksek rütbeli pilotların gerçekleştirdikleri terör eylemleri sonucu…’ diye bir anlatım olamayacağına göre, bu kanlı eylemlerinin faillerinin, isimlerinin bile dosyalarda zikredilmemesi sizce de çok garip değil mi?” diye sordu.
Siyasi partilere de seslenen Canpolat şöyle devam etti: “Meclis’te gurubu bulunan, bulunmayan siyasi parti başkanlarıyla milletvekillerinden acaba kaç tanesi TBMM’yi bombalayan pilotun ismini söyleyebilir, onu fotoğrafıyla teşhis edebilir?”
15 TEMMUZ’DA HAPİSTE OLMASINA RAĞMEN DARBEYE KALKIŞMAKLA İTHAM EDİLDİ
Malatya Barosu’na bağlı olarak 25 yıl avukatlık yapan Turan Canpolat, müvekkilinin evinde yapılan aramaların hukuksuz olduğunu tutanağa geçirdiği için 27 Ocak 2016’da müvekkiliyle birlikte gözaltına alındı.
Üç gün gözaltında tutulan Canpolat 29 Ocak 2016’da tutuklanıp Malatya Cezaevine gönderildi. Müvekkili ise serbest bırakıldı. Savcılık imzalı sahte belgeyle şüpheli ilan edildiği için tutuklandığını daha sonra öğrenen Canpolat, bu iddiayı ve sahte belgeyi mahkemede çürüttü.
Gülen Hareketi’ne üyelik iddiasıyla yürütülen soruşturmalar kapsamında daha sonra 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Canpolat, 15 Temmuz’da gerçekleştiğinde hapiste olmasına rağmen “darbe”ye kalkışmakla itham edildi.
Dosyasındaki hukuksuzlukları, sahte belgeleri ispat ettiği için 8 Mayıs 2017’de Malatya’dan Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevine sürgün edilen Canpolat, halen bu cezaevinde kalıyor. 27 Şubat 2020’den bu yana da kendisinin ifadesiyle “tavuk kümesi boyutlarında bir hücrede” tutuluyor.