TR724 HABER-ANALİZ | TUNA YILDIZ
AKP iktidarının talimatıyla Gülen Hareketi mensuplarına yönelik yürütülen soruşturmalarda kimi zaman dini kitaplar kimi zaman yardım kolileri suç delili olarak soruşturma dosyalarına giriyor. Bunun son örneği dün yaşandı. Bartın’da tutuklu yakınlarına yardım yaptıkları iddiasıyla 37 kişi gözaltına alındı.
Polis, KHK’yla işinden atılanlara ve cezaevinde bulunanların ailelerine dağıtılacak şeker, yağ, bakliyat gibi gıda ürünlere el koydu. Hükümetin algı makinalarının desteğiyle yardım kolilerinin bulunduğu depo bir ‘terör odağı’ gibi gösterildi. Başta A Haber ve TRT olmak üzere yandaş gazete ve televizyonlar yardım malzemelerini sanki patlamaya hazır bomba gibi gösterdi! Ancak yapılan algı operasyonu sosyal medyada büyük bir infiale neden oldu. Sağduyulu insanlar operasyonu rezillik olarak nitelendirdi.
Dronlarla, onlarca polis arabasıyla yapılan operasyonu Bartın Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz bizatihi yönetti. Korkmaz, 17-25 Aralık büyük yolsuzluk ve rüşvet soruşturması öncesinde emniyet camiasında esamesi okunmayan bir polisti. Arkadaşlarına göre, emniyet müdürü kaçak dövüşmeyi seven bir tipti ve 17 Aralık sonrasında kendisine gün doğmuştu. Önce Eskişehir Emniyet Müdürlüğü’nde KOM’dan sorumlu emniyet müdür yardımcılığına getirildi. Bu dönemde ilk işi eski patronu Hanefi Avcı ile ilgili hazırlanan bir soruşturmanın kapatılması oldu. Avcı’nın makamında yapılan aramada ele geçirilen illegal dinleme kasetlerinin montaj, dublaj olduğunu, kasetlerin odaya cemaate yakın olduğunu iddia ettiği emniyet mensuplarınca konulduğunu ileri sürdü. Nihayetinde dosya kapatıldı ve Avcı da rahat bir nefes aldı.
Eskişehir’de Hizmet Hareketi mensuplarına yaptığı illegal operasyonlarla adından söz ettiren Hanefi Avcı’nın sağ kolu olarak tanınan Şakir Engin Korkmaz, 17 Aralık sonrası ‘paralel yapılanma’ ile ilgili olarak Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın görevlendirmesiyle emniyette fişleme yaptıklarını itiraf etmişti. Korkmaz, o dönemde İl Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğüne ‘gizli’ ibareli dilekçeyle başvurmuş ve geçmişte hakkında verilen cezaların kaldırılmasını talep etmişti.
Bu kapsamda şu skandal dilekçenin altına imza atmıştı: “17 Aralık sonrası ‘paralel yapılanma’ hakkında Vali Güngör Azim Tuna’nın görevlendirmesiyle Vali Yardımcımız Rıza Dalan ile birlikte araştırma, soruşturma yaptım. Hakkımda geçmişte yapılan disiplin soruşturmalarına, terfi durumumun müfettiş marifetiyle tekrar incelenmesi hususundaki emir ve talimatlarınızı saygılarımla arz ederim.”
Şakir Engin Korkmaz, Eskişehir’den sonra KOM Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Hizmet Hareketi mensuplarını soru çalmakla suçlayan fezlekelerinin altına da yine o imza attı.
Kamuoyu Bartın Emniyet Müdürü Şakir Engin Korkmaz’ın ismini ilk defa 1990’lı yıllarda duymuştu. O dönemde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nde Adil Serdar Saçan ile birlikte görev yapan Korkmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında İstanbul Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde ‘Akbil yolsuzluk operasyonundan dolayı’ fezleke hazırlamıştı. Bu soruşturmanın sonrasında Erdoğan ve ekibi tarafından Korkmaz’ın üzeri kırmızı kalemle silinmişti. 17 Aralık soruşturmasına kadar da Korkmaz’a Erdoğan ve ekibi tarafından aktif hiçbir görev verilmemişti. Aktif fezlekesinin altında imzası bulunmasından dolayı ‘sicili bozuk’ emniyet mensupları arasında yer alıyordu.
EMNİYET MÜDÜRÜ MURAT ÇETİNER’İ MESLEKTEN MEN ETTİRMİŞTİ
Şakir Engin Korkmaz’ın faaliyetleri bununla da sınırlı değil. Çünkü bazı tanık ve şüpheli ifadelerinde Korkmaz’ın da Gülen Hareketi ile bir dönem yolunun kesiştiği öne sürülüyordu. Hatta bazı tanıklar, Korkmaz’ın da sohbetlere katıldığını hatta Gülen Hareketi’ne yakın isimlere sıcak mesajlar verdiğini kaydediyor. Ancak Korkmaz, geçmişini kapatmak için bazı masum insanları şüpheli yaptı. Görev yaptığı illerde ve ilçelerde onlarca operasyonun fitilini ateşledi. Bunun neticesini de fazlasıyla aldı. Önce kirli olan sicili temizlendi. Sonra da ödül il emniyet müdürü yapıldı. Korkmaz’ın meslekten son ihraç ettiği isim ise eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çetiner’di. Korkmaz, Çetiner ile ilgili hazırladığı teftiş raporunda, Çetiner’in de Gülen Hareketi’yle irtibatlı olduğunu iddia etti. Hazırlanan raporun ardından Çetiner meslekten ihraç edildi. Çetiner kendisini kimseye anlatamadı.
Şakir Engin Korkmaz, son kurşunu yardım depoları üzerinden yine masum insanlara sıktı. Şimdi merak edilen soru şu; Bir film senaryosu gibi organize edilen ve televizyon muhabirlerine önceden haber verilen komik operasyon Korkmaz’ı ve ekibini kurtaracak mı?