TUNA YILDIZ-TR724
AKP iktidarının TMSF marifetiyle atadığı kayyımlar, hukuk tanımadan iş adamı Akın İpek’e ait tüm şirketlerin içini boşaltıyor. AKPli Nurettin Canikli’nin kendisine yakın bazı danışmanları kullanarak şirketin kaynaklarını kendi hesaplarına aktarılmasının ardından yeni bir skandal daha ortaya çıktı.
Tr724’ün ulaştığı bilgilere göre; Koza Holding’e ait Gübretaş hisselerinin yargı mensuplarına peşkeş çekilmesinin ardından benzer bir vurgun Koza Altın hisselerinde yapıldı. Aralarında yüksek yargı mensupları, hakimler, savcılar, Adalet Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı bürokratlarının da olduğu yüzlerce kişi geçtiğimiz yıllarda Koza Altın hisselerine yönlendirildi. Düşük oranda girilen hisseler, yüksek miktardan satıldı. Bürokratlar bir yıl içerisinde milyonlarca lira para havadan kazandı.
Başkentte geçtiğimiz yıllarda yargı, emniyet ve bürokrasiye yönelik ‘arsa kıyakları’ yapılırdı. Özellikle eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek bunun en önemli fikir babaları arasındaydı. Gökçek’in yönlendirmesiyle, bazı bürokratlar kendi aralarında toplanıp kooperatif kurar ve Ankara’nın belirli yerlerinde arsa satın alırdı. Belirlenen adresler daha sonra Gökçek’in izniyle imar planı kapsamına alınır, bu sayede bürokratlar büyük paralar kazanırdı. Bundan dolayı Gökçek hakkında herhangi bir soruşturma da açılmazdı. Olası bir davadan önceden haberdar olurdu. Şimdi Ankara’da önemli bir iddia konuşuluyor. Tr724’e gelen bilgilere göre; Saray danışmanları geçen yıl onlarca yüksek yargı mensubuna Gübretaş hisseleri almasını tembihlemişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay ve Adalet Bakanlığı’nda görevli yargı mensuplarının da aralarında bulunduğu bürokratlar, düşük seviyede aldıkları hisseleri birkaç içerisinde 5-6 katına satarak hatırı sayılı bir para kazanmıştı.
CEMAAT SORUŞTURMALARINI YAPAN HAKİM SAVCILAR
İddialara göre, Koza Holding’e ait Gübretaş hisselerinden ciddi miktarda para kazanılmasının ardından yeni bir adım daha atıldı. Aynı şirkete ait olan Koza Altın hisseleriyle ilgili de benzer bir oyunun oynandığı öne sürülüyor. Yine iddialara göre; 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında “Feto soruşturması” adı altında Hizmet Hareketi’ni bitirmekle görevlendirilen bazı hâkim ve savcılar belirlendi.
Aralarında Danıştay, HSK, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay’da daire başkanları ve üyeler ile etkin görevdeki hakim ve savcılarla irtibata geçildi. Saray’ın etkin bir ekonomi danışmanının yönlendirmesiyle sermayesinin Koza Altın hisseleri geçen yıl düşük seviyeden bürokratlara aldırıldı. Bir yılın sonunda Koza Altın hisseleri 195 TL’ye kadar yükseldi. Bu seviye ve altından onlarca hakim ve savcı, ellerindeki hisselerini satışa sundu. Rakamsal olarak ciddi bir kar elde edildi.
Hisselerin artmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ve Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretler etkili oldu. Yurt dışı gezisinin ardından bazı kaynaklar tarafından İpek Holding’e ait Koza Altın tesislerinin Arap sermayesine satılacağı yönünde haberler yapıldı. Ayrıca bu satışlar için de temmuz ve ağustos ayında satışın gerçekleşmesi için Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının beklendiğinin altı çizildi. Hükümete yakın gazetelerde çıkan haberlerin ardından hisseler bir anda tavan yaptı. Bunun üzerine ekonomi danışmanları kendilerine yakın bürokratları arayarak hisseleri satmalarını istedi. Telkinlere uyan onlarca bürokrat, ciddi para kazandı. Şirketin hisseleri şu sıralarda 165 TL’den işlem görüyor. Koza İpek Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek de, geçtiğimiz ay sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, el konulan şirketi Koza Altın’ın Katar ve Cengiz İnşaat’a satılacağını, satış sürecinin de başladığını duyurmuştu.