OHAL yetkilerinin kullanılabileceği son haftada binlerce kişinin daha kamudan ihraç edildiği iddiasına muhalefetten ve kamuoyundan tepki gelmedi. Büyük kısmı soruşturma geçirip takipsizlik veya beraat alanlar olduğu iddia edilen KHK’lılar konusunda AKP iktidarı da sessiz.
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra çıkarılan 375 Sayılı KHK’nın geçici 35. Maddesine dayandırılan ve geçerlilik süresi 31 Temmuz 2022 itibariyle sona eren düzenlemeye dayanarak kamudan binlerce memurun ihraç edildiği iddiası gündeme bomba gibi düştü.
EN AZ 6 BİN İHRAÇ
Çoğunluğunu beraat veya takipsizlik alanların oluşturduğu belirtilen en az 6 bin kişinin “son gün” hamlesiyle kamudan ihraç edildiği öne sürüldü. 3 bin 600’ü polis, 400’ü memur olmak üzere ihraçlarda İçişleri Bakanlığı’nın başı çektiği; diğer bakanlıklardan da en az 2 bin kişinin ihraç edildiği belirtiliyor. Son Tv isimli internet sitesi, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ihraç edilenlerin bir kısmının isimlerinin yer aldığı öne sürülen bir liste yayınladı.
MUHAFELETİN SESSİZ KALMASI DİKKAT ÇEKTİ
İhraçlar sosyal medyada avukatların yönelik paylaşımları ve ihraç kişilerin mesajlarıyla gündeme düşerken muhalefet partilerinden ses çıkmadı. KHK’lılara ilişkin açıklama, vaat ve önerileriyle öne çıkan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Gelecek Partisi ve İYİ Parti’den konu ile ilgili açıklama gelmedi.
SAADET PARTİSİ’NDEN TEPKİ: İHRAÇ HUKUKEN SORUNLUDUR
6 bin kişinin ihracına yönelik en net tepki Saadet Partisi’nden geldi.
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Tam da KHK ile ihraç yetkisinin sona ereceği son gün ve darbeden 6 yıl sonra 6.000 civarı kamudan ihraç toptancı bir yaklaşım olup hukuken sorunludur” derken, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Muammer Bilgiç ise “ohal ilanının üzerinden 6 yıl geçti. 375 sayılı khk’nın geçici 35. maddesindeki yetkinin süresinin dolmasına saatler kala kamu’dan on bine yakın ihraç oldu. tam sayı ile ilgili net bir bilgi yok. birçok kamu çalışanı durumu pazartesi öğrenecek. adalet herkese lazım” değerlendirmesinde bulundu.
YENEROĞLU: NEDEN YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ BİR GÜNDE BİNLERCE İHRAÇ GERÇEKLEŞTİRİLDİ?’
KHK’lılarla ilgili açıklamaları ve KHK Eylem Planı hazırlayıcısı olarak da dikkat çeken DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, “son gün” ihraçlarıyla ilgili, “Uzatılmış OHAL yetkilerinin kullanılabileceği son gün, yetkiler suistimal edilerek, binlerce kamu görevlisi terörist torbasına konuldu ve ihraç edildi. Teröristlerse 6 sene neden beklendi, değillerse neden yangından mal kaçırır gibi bir günde binlerce ihraç gerçekleştirildi?” ifadelerini kullandı.
Kendisi de KHK’lı olan avukat Levent Mazılıgüney, birçok kurumdan ihraç haberleri geldiğini belirterek, “Her kurumdan ihraç haberleri geliyor. Muhtemelen sayısı binleri bulan ihraçlar yapıldı 375 sayılı KHK geçici 35 maddesinin yürürlükte olduğu son günlerde. Darbe girişimimin üzerinden 6 yıl geçmiş ve hiçbir şiddet eylemine bulaşmamış insanları ihraç etmeyi kimseye anlatamazsınız” dedi.
‘SORUŞTURMALARIN EŞ ANLI OLARAK TAMAMLANMASINI SAĞLAYAN YENİ GELİŞME NE?’
Vural Ergül ise ihraçların KHK yetkilerinin sona ereceği son gün yapılmasına dikkat çekerek, “Soruşturmaları tamamlanan ve ihraç edilen 6000 memurun soruşturması birden aynı gün, toplu halde mi tamamlandı? Soruşturmaların eş anlı olarak tamamlanmasını sağlayan yeni gelişme ne? Madem terör şüphelisiydiler niye tespit edildiği gün görevden el çektirilmedi de bugün beklenildi?” sorularını sordu.
HUKUKÇU GÜNDAY: ADETA YANGINDAN MAL KAÇIRIRCASINA
Türkiye’nin en önemli idare hukuku uzmanlarından Metin Günday, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, son ihraçlar için, “OHAL-seviciler, hukuken haklı ve geçerli hiçbir neden olmadığı halde, 375 sayılı KHK’nin geçici 35, maddesindeki yetkiyi kullanarak, binlerce kamu görevlisini daha ihraç etmişler. Hem de bu maddenin yürürlükten kalkacağı günden birkaç gün önce… Adeta yangından mal kaçırırcasına!” değerlendirmesinde bulundu.