TMSF, Hizmet Hareketi operasyonlarında Konya’nın tanınmış ziraat firmalarından Türsa AŞ’ye 2016’da el koydu. Şirket bünyesindeki işletmeler geçtiğimiz aylarda değerinin çok altında rakamlara satıldı. İhalelerde un fabrikasını AKP’li Büyükşehir Belediyesi satın aldı.
Alımın üzerinden üç ay geçmeden AKP’li belediye, niyetini açık etti. 27 milyon 450 bin TL ödenerek alınan fabrikanın makine ve ekipmanlarının tamamı 5 milyon 750 bin liraya satışa çıkarıldı. Bu satışın ihalesi 16 Ağustos’ta yapılacak.
”İŞLEYEN FABRİKAYI RANT İÇİN YIKACAKLAR”
Konya’nın en büyük un fabrikasının sahibi iş insanı Soner Cesur, el konulan işletmesinin haraç mezat satışına tepki gösterdi. Bold Medya’ya konuşan Cesur, makinelerin gerçek değerinin biçilen fiyatın en az 5 katı olduğunu söyledi. Cesur, ‘’Ekipmanlar 2014’te en son teknoloji ürünü olarak alınmıştı. 1971’de kurulan, alanında Konya’nın en eski sanayi kuruluşunu ranta feda edecekler. 150 çalışan ekmeğinden olacak. Böylesine kriz ortamında un piyasasının yüzde 1,5’ini karşılayan bir tesisi un ufak etmek hangi ekonomik öngörüyle açıklanabilir?” diye sordu.
İş insanı Cesur, binanın yıkılmasının biat etmeyen diğer işletmelere gözdağı anlamı taşıdığını söyledi.
“YAĞMAYA KARŞI SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİM”
Konyalı iş insanı, uğradığı hukuksuzluklarla mücadeleyi sürdürmeye kararlı. El konulma sürecinden bu yana tüm adımları avukatıyla takip ettiğini anlatan Cesur, ‘’Yağma diyebileceğimiz bu işlemlere itirazlarımızı yaptık. İdari mahkemeden lehimize karar çıkmazsa bölge idare mahkemesi ve ardından Danıştay’a başvuracağız. Hukuk yoluyla hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.
MUHALEFETİN ASIL DERDİ HUKUK OLSA İDİ…
Halen Romanya’da ticari faaliyetini sürdüren Cesur, hukuksuzluklara dair muhalefetin tavrına tepkili. CHP milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin makinelerin satışına karşı çıkmasını değerlendiren Soner Cesur, sitemini ‘’Asıl o vekil, mahkeme kararı olmaksızın bir yurttaşın malının müsadere edilmesine karşı çıkmalı. Mal sahibi suçlu mu suçsuz mu, ona bakan yok. Derdi hukuk olsa, hakkımda kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmadığını kolayca öğrenirdi.’’ sözleriyle dile getirdi.
FETTAH TAMİNCE İLE AYNI DOSYADA
Kurgulanmış bir dava dosyasına adının tanık ifadesiyle sokulduğunu kaydeden Soner Cesur, 2015 yılında legal yollarla ticari faaliyetlerini Romanya’ya taşıdığını anlattı. Yurt dışında olduğu için dosyasının ayrıldığını belirten Cesur, ‘’İntikam için açılmış o davada, Mevlana Üniversitesi’ne arazi bağışlayan Fettah Tamince de yargılandı. Tüm iş insanları beraat etti.’’ bilgisini paylaştı.Soner Cesur, üç kuşak boyunca Konya’da buğday ticareti yapan bir ailenin üyesi. El konulan Türsa AŞ, Forbes’in ilk 500 şirket sıralamasında 289. sırada yer alıyor. Cesur ailesinin hukuk mücadelesinde AİHM’de bekleyen bir başvurusu bulunuyor.NECDET ÇELİK BOLD