Lillian, Türk büyükelçisinin ‘güven’ mektubunu başkent ilan ettikleri Kudüs’te sunacağını söyledi. Lillian, “Dünya’da uygulama böyle.” dedi.
Yabancı ülke büyükelçileri güven mektubunu, bulundukları ülkenin ‘başkentinde’ sunmak zorunda. Türkiye’nin güven mektubunu Kudüs’t sunması, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabul edilmesi anlamına geliyor.
İsrail’in Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Irit Lillian, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine ilişkin basın mensuplarına açıklamalar yaptı. Türkiye ile karşılıklı büyükelçi atanmasında, İsrail’de sürecin çok farklı işlediğini anlattı. Her iki tarafın da büyükelçinin kim olacağının duyurulmasında zaman farkı olabileceğini; İsrail’in, atanacak büyükelçinin siyasi biri mi yoksa diplomat mı olacağına karar vereceğini söyledi.
Maslahatgüzar, büyükelçinin ne zaman atanacağına ilişkin bir soru üzerine, “Umarım zamanında olur ve sadece birkaç hafta daha sürer ve süreç sona erer.” ifadelerini kullandı.
Bir başka soru üzerine ise Irit Lillian, “Türk büyükelçisi de diğer tüm ülkelerin büyükelçileri gibi güven mektubunu başkentimiz Kudüs’te sunacaktır. Umuyorum ki Türkiye, Büyükelçiliğini ilerleyen dönemde Kudüs’e taşır.” dedi.