Türkiye’nin Nobel ödüllü tek yazarı Orhan Pamuk, Financial Times gazetesine verdiği mülâkatta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘düşüşte’ olduğunu söyledi. Pamuk, “Artık kimsenin sesini kesemez” dediği Erdoğan’ın popülaritesinin azaldığını belirtti. Pamuk, liranın değer kaybetmesi ve enflasyonun resmi rakamlarla yüzde 80’e yükselmesiyle birlikte, vatandaşların refahında yaşanan düşüşü ‘skandal’ olarak niteledi. Pamuk, “20 yıldır iktidarda olan bir kişinin giderek otoriterleşmesi, mantıksız kararlar alması ve ve ulusun refahını yok etmesi mükemmel bir ders kitabı örneği” diye konuştu.
ERDOĞAN KAYBETMEYİ KABUL EDECEK Mİ?
Pamuk, herkesin Erdoğan’ın kendisine olan ilginin azalması karşısındaki hamlesini merak ettiğinin altını çizdi. Anketlerin, Erdoğan’ın kaybedeceğini söylediğine işaret eden yazar, ‘’Ama bunu kabul edecek mi?’’ diye sordu.Geçtiğimiz haftalarda New York’ta bıçaklı saldırıya uğrayan Selman Rüşdi’nin arkadaşı olduğunu belirten Pamuk, “O, cesur bir yazar. Ona saygı duyuyorum ve her zaman başı belada olduğunda onu savunmam gerektiğini hissettim.’’ Kendisi de sık sık tehditler alan Pamuk, mülakatı yapan gazeteciye sürekli korumalarla birlikte olmanın kendisi üzerindeki baskısını da anlattı. Pamuk, ‘Türklüğü aşağılama’ ile suçlandığı 2005 yılından bu yana devletin verdiği bir güvenlik görevlisi ile birlikte yaşıyor. Pamuk’un çevresindeki korumaların sayısı, gelen tehditlere ve konjoktüre göre zaman içinde artıp, azalmış ve halen ‘bir’ koruması varmış. ‘Ülkenin kalbi’ diye nitelediği İstanbul-Adalar’da bile koruma ile gezmek zorunda kaldığını belirten Pamuk, ‘’Üzülerek söylemelim ki, bu durumu bazen hayatta bir tür başarısızlık olarak görüyorum” diyor.
Türkiye’nin tek Nobel ödüllü yazarı olmasına rağmen son yazdığı ‘Veba Gecelerinde Aşk’ romanından sonra Türk televizyonlarının kendisiyle mülakat yapma konusunda çekingen davrandığını belirten Pamuk, ‘’Türk televizyonu beni pek sevmiyor. Karşıtlarım beni televizyonda görmek istemiyor. Ama adil olmak gerekirse beni öldürmüyorlar. Burada hayatta kalabiliyorum’’ diye konuştu.
Pamuk, güvenliğiyle ilgili geçmişte yaşadığı ilginç bir hatırayı da anlattı. Sıkça ölüm tehditleri aldığı bir dönemde Heybeliada’da bir lokanta’da yemek yerken (Financial Times ile mülakatı da aynı yerde yapmış), kaldığı evin çevresinin milliyetçi protestocular tarafından kuşatıldığı haberi gelmiş. Bunun üzerinde lokantanın sahibi Nigar Hanım, birkaç ay sonra Nobel Edebiyat Ödülü’nü alacak olan yazara, adada ulaşımı sağlayan faytonlara birlikte binmeyi teklif etmiş. Nigar Hanım, sıradan bir çift gibi görünmeleri için eve kadar Pamuk’a eşlik etmiş. Pamuk, tehlikeli bir anda Nigar Hanım’ın kendisini koruduğunu anlattı.
KORONA ÖLÜM KORKUSUNU ÖĞRETTİ
Son kitabının ana gündemi olan karantinanın koronavirüs ile herkesin hayatına girdiğini belirten 70 yaşındaki Pamuk, ‘’Karantinada kalmayı ve izole olmayı çok önemsemedim ama hastalıktan çok korktum. Zira daha yazmak istediğim çok fazla kitabım var. Koronavirüs bana ölüm korkusunu öğretti.” dedi.