Aile birleşimiyle 2020 yazında Almanya’ya gelen Hayrunnisa Doğan, Almanya’nın kuzeyindeki Rostock şehrinde bir liseye kayıt yaptırdı. Eğitim yılının sonuna varmadan dil problemini çözen genç kız, derslerdeki azmiyle göz doldurdu.
Matematikte sınıfının en iyisi olmayı başaran Hayrunnisa, arkadaşının önerisiyle göçmenlere verilen devlet bursuna başvurdu. İki kademeli sınavın yazılı aşamasını geçen Hayrunnisa’ya, mülakata başvurabilmesi için Almanca öğretmeni referans oldu.
Mülakatta ‘Gelecekte neyi değiştirmek istersiniz?’ konusu üzerine sunum yapan Hayrunnisa Doğan, ırkçılık sorunu üzerine çözüm tekliflerini anlattı. Muhakeme ve dil becerisinden geçer not alan Hayrunnisa, ülkede burs kazanan 180 göçmen arasına girdi.
Rostock şehrinin bağlı olduğu Mecklenburg eyaletinde, Hayrunnisa ile birlikte burs kazanan 8 öğrenciye sertifikaları törenle verildi.
İKİ YILDA GÖSTERİLEN BAŞARI TAKDİR TOPLADI
Kazandığı burs nedeniyle Hayrunnisa okulda ilgi odağı oldu. Gördüğü ilgiyi Bold Medya’ya anlatan genç kız, ‘’Okulumuzdan, benim dışımda 8 yıldır Almanya’da olan bir arkadaşım daha burs kazandı. Benim iki yılda bu başarıya ulaşmam dikkat çekti. Öğretmenlerim gurur duyduklarını bana iletti.’’ şeklinde konuştu.
Almanya’daki eğitimine iki yıl geriden başladığını hatırlatan Hayrunnisa, ‘’Türkiye’de 10. sınıfı bitirip geldim. Sınıf arkadaşlarımdan en az iki yaş büyüğüm. Onların güldüklerine bazen gülmüyorum. Bunda Türkiye’de yaşadıklarımın beni erken olgunlaştırmasının payı büyük.’’ değerlendirmesini yaptı.
15 TEMMUZ SÜRECİ ONU YIPRATTI
15 Temmuz sonrasında babasının tutuklanmasıyla Ankara’dan taşındığı Elazığ’da eğitimini sürdürdüğünü anlatan Hayrunnisa, yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi: ‘’Yeni arkadaşlarımdan çok zorbalık gördüm. Söz babamın ne iş yaptığı ya da nerede olduğuna gelince ne diyeceğimi şaşırıyordum. Üstüne babamdan uzakta kalmak öyle bir dönemimde beni çok yıprattı.’’
Babasının Almanya’ya iltica etmesiyle kendine yeni hedefler koyduğunu anlatan Hayrunnisa, problemlerini bu motivasyonla aştığını kaydetti.
Almanya’da geride bıraktığı iki yıl içinde birçok hayat dersi aldığını anlatan Hayrunnisa Doğan, edindiği tecrübeleri şöyle anlattı: ‘’Burada çok daha açık görüşlü biri haline geldim. Farklı kültürlerle iç içe yaşamayı öğrendim. Almancayı öğrenirken sabırlı olmayı kavradım.’’
HUKUK OKUYUP ADALET DAĞITMAK İSTİYOR
18 yaşındaki Hayrunnisa, burs kazandıktan sonra okulunun matematik olimpiyat takımına çağrıldı. Çocukluğundan beri matematikte parlak bir öğrenci olduğunu anlatan Hayrunnisa, üniversite tercihini hukuk fakültesinden yana kullanacağını belirtti. Bu branşı seçmesini Türkiye’de yaşadıklarına bağlayan geleceğin hakim adayı, hedefini ‘’Adaletsizliğin insan hayatını özellikle çocukların psikolojisini nasıl alt üst ettiğini gördüm. Hakim olarak çalışabileceğim bir Avrupa ülkesinde, adil karar vermek için kılı kırk yaracağım.” sözleriyle dile getirdi.
Disiplinli çalışmasıyla kendinden küçük iki erkek kardeşine örnek olan Hayrunnisa, kazandığı bursun yanı sıra lise eğitimi boyunca kariyer planlama konusunda destek görecek.
Almanya’da her yıl sınavla dağıtılan bu burs türü, göçmenlerin eğitimini ve iş hayatına katılımını desteklemeyi amaçlıyor.
NECDET ÇELİK | BOLD ÖZEL