Yargıda Hizmet Hareketi ile mücadelenin en büyük etkinin Yargıda Birlik’in kurulması ve 2014 HSYK seçimlerinin kazanılması olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “O seçim olmasaydı acaba 15 Temmuz 2016 gecesi Türk yargısı bu onurlu direnişi ortaya koyar mıydı, koyamaz mıydı?” dedi.
Bakan Bozdağ, Gülen Hareketi ile mücadelede kapsamında 4 bin 646 hakim ve savcı hakkında adli işlem yapıldığını, bunlardan 2 bin 238 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildiğini kaydetti.Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2023 yılı bütçesinin üzerinde milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı. Yargıdaki dosya sayılarına ilişkin bilgi veren Bozdağ, “2021 rakamlarına göre, Cumhuriyet başsavcılıklarımız nezdinde 6 milyon 126 bin 458 dosya var. Ceza mahkemelerinde 3 milyon 290 bin 195, hukuk mahkemelerinde 4 milyon 331 bin 658, idare mahkemelerinde 393 bin 685, vergi mahkemelerinde 192 bin 166 dosya var. Toplamda 2021 yılında savcı ve hakimlerimizin önünde 14 milyon 334 bin 162 dosya var” dedi.
DÜNYA ADALET PROJESİ RAPORU GÜVENİLİR DEĞİL
Yargı hizmetlerine ilişkin uluslararası raporlara da değinen Bozdağ, “Sürekli referans gösterilen Dünya Adalet Projesi 2022 Raporu’nda Türkiye ile ilgili değerlendirmeler var. Bu rapor ABD’de yayınlanıyor. Sponsorlarına baktığınızda pek çok vakıf, kişi ve kurum var. Sponsora göre yazı yazıyorlar, karar veriyorlar. Bu rapor güvenilir bir rapor değil, fonlanan bir rapor. Türkiye’yi bu rapor nedeniyle yargılamak haksızdır” dedi.
TÜRKİYE AİHM KARARLARINA BUGÜNE KADAR UYDU
Bekir Bozdağ, Türkiye’nin AİHM kararlarına bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da uyacağını bildirdi. AİHM kararlarına ilişkin bazı verileri paylaşan Bozdağ, “Tüm üye ülkelerin AİHM kararlarını icra etme oranının ortalaması yüzde 79,51’dir. Aynı periyotta ülkemiz hakkında 4 bin 307 karar, ihlal ve dostane çözüm kararları, icrası için Bakanlar Komitesine gönderilmiş olup, bunlardan 3 bin 782’sinin icra süreci tamamlandı. Dolayısıyla ülkemizin AİHM kararlarını icra etme oranına baktığımızda yüzde 87,81 olduğunu görüyoruz” dedi.
KAVALA DAVASINDA AİHM’İ SUÇLADI: NİYET OKURSA ADALET OLMAZ
Türk yargısının Osman Kavala konusunda AİHM’nin kararına uyup tahliye kararı verdiğini öne süren Bozdağ, “Daha sonra AİHM niyet okuyor. Siz buradan benim kararıma uydunuz ama şuradan dolanarak bu kararı bu hale getirdiniz. Burası niyet dokunacak yer değil? Eğer Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi niyet okursa, orada adalet olmaz” dedi.
15 TEMMUZ SONRASI 4 BİN 646 HAKİM-SAVCI MESLEKTEN ATILDI
Bozdağ, Gülen Hareketi ile mücadelede kapsamında 4 bin 646 hakim ve savcı hakkında adli işlem yapıldığını, bunlardan 2 bin 238 kişi hakkında mahkumiyet, 992 kişi hakkında beraat, 27 kişi hakkında ceza verilmesine yer olmadığına, 811 kişi hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini söyledi.
15 TEMMUZ ÖNCESİ YAPILAN FİŞLEMEYİ İTİRAF ETTİ
Yargıda Gülen Hareketi ile mücadelenin en büyük etkinin Yargıda Birlik’in kurulması ve 2014 HSYK seçimlerinin kazanılması olduğunu anlatan Bozdağ, “O seçim olmasaydı acaba 15 Temmuz 2016 gecesi Türk yargısı bu onurlu direnişi ortaya koyar mıydı, koyamaz mıydı?” dedi.Bozdağ, adli tıp raporlarına yönelik zaman zaman eleştiriler yapıldığını belirterek, “Hasta, tutuklu ve hükümlülerle ilgili yeni bir çalışma başlattık. Buradaki sorunu aşmak için bizim yeni bir düzenleme yapmaya ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. İnşallah bununla ilgili düzenlemeyi Yüce Meclisimizin huzuruna getireceğimizi ifade etmek isterim.” dedi.