Cemil Tokpınar-TR724.COM
Geçtiğimiz Eylül ayında aldığım bir e-mailde, özellikle son zamanlarda benzerlerini çok sık duyduğumuz bir aile probleminden söz ediliyor, neredeyse bitmiş bir aileyle ilgilenmemizi isteniyordu. Şöyle diyordu e-maili yazan hanımefendi:
“Türkiye’deyken ikisi de devlet memuruydu ve aynı mesleği yapıyorlardı. KHK ile meslekten atılmışlar. Yedi yıllık evliler. Evliliklerinin ikinci yılında ikisi de hapis yatmış. Çocukları yok. Yurt dışına hicret etmişler. Kamp sürecinden sonra evlerine geçtiler. Psikolog denemeleri oldu ama başarısızlıkla sonuçlandı. Dün ziyaretlerine gittim, inanılmaz bir üzüntüyle döndüm. Sizin Ekim’de başlayacak olan kursunuzu önermek istemiştim. Ama ikisinde de birbirine inanç kalmamış. Boşanma kararı almışlar, ancak birisinin başka bir eve geçebilmesi için beklerken bir arada yaşamak zorundalar. Ne olur hocam, çabuk dönün bu maile. Yapılacak bir şeyler olmalı.”
Maili gönderen Elif Hanım, 15 yıllık evliydi ve programa eşiyle birlikte katılmıştı. Onun kendi ailesinin huzuru için gösterdiği gayretin bir benzerini aile dostları için göstermesini takdir ederken problemli aile için de çok üzülmüştüm. Telefon numaralarını alıp iletişime geçtim ve uzun bir görüşme yaptım.
İkisinin de gayretleri, tevazuları ve nezaketleri takdire değerdi. Bütün samimiyetleriyle durumlarını anlattılar. “Çok uğraştık, geçinemiyoruz. Şu anda her şeyimiz ayrı, aramızda hiçbir diyalog yok ve bir evde iki yabancı gibi yaşıyoruz” dediler.
Elbette ki, düzelmeleri adına tavsiye ettiğim bütün süreci özetlemem bile mümkün değil. Çok kısaca yazıp problem yaşayan ailelere ümit ve çözüm yöntemi sunmak istiyorum.
Hemen ilk gün kardeşlerimize birkaç aşamadan oluşan bir çözüm süreci sunduk. Bunlar özetle derinlikli dualar etmek, tavsiye edeceğimiz aile kitaplarını okumak, profesyonel aile danışmanından destek almak, Respect Aile Okulunun programına katılmak şeklindeydi. Hemen ‘Ömür Boyu Aşk’ kitabımın PDF’sini gönderdim ve ismen dua etmeye başladım. Onlar da daha ilk görüştüğümüz gün tavsiye ettiğimiz uzmanlardan randevu alıp terapilere başladılar.
İlk günden itibaren süreci takip ediyor, bilgi alıyor, sorularını cevaplıyor ve dua ediyordum.
Henüz aradan beş gün geçmişti ki, problemli bir aileye yardım etmekle ilgili bir mesaj göndermişlerdi.
Ben de durumlarını sordum ve “Birlikte yemek yemeye başladınız mı? Karşılıklı kuruyemişli çay sohbetleri yapıyor musunuz? Cemaatle namaz kılmaya başladınız mı?” diye esprili bir mesaj attım.
Gelen cevap muhteşemdi:
“Çok şükür beraber namaz kılıp yemek yiyor ve çaylarımızı içiyoruz. Önceye göre elhamdülillah çok fark var, fakat kat etmemiz gereken çok mesafe var abi. Bu süreci sağlıklı bir şekilde bitirmeyi Rabbim lütfeylesin. Kâbusa dönen hayatımıza renk, neşe geldi, uzun aradan sonra yüzümüz gülmeye başladı. Rabbime şükürler olsun, bizi tutup kaldırsın inşallah, vesile olanlardan da ebeden razı olsun.”
Rabbimize ihsan ettiği huzur ve mutluluk için sonsuz şükrederek şöyle yazdım: “Bugünkü yaşadığınız güzellikler, Rabbimizin ileride ihsan edeceği saadetin ancak onda biridir. Allah, ailenize yapacağınız yatırımı on katıyla, belki yüz katıyla ödüllendirir.”
Tavsiye ettiğimiz çözüm süreci üç ay sürdü. Bu arada hem Respect School’un Aile Hayatımız Programına katıldılar, hem profesyonel destek aldılar. Kendilerinden yaşadıkları aile sorununu ve çözüm sürecini özetleyen bilgi istedim. Onlar da yedi yıldır yaşadıkları sorunu ve çözümü şöyle özetlediler:
“Yedi yıldır evliyiz. Evliliğimizin ilk aylarından itibaren bir geçimsizlik hâli içinde bulduk kendimizi. İki taraf isteklerinde kararlı, geri adım atmıyor ve kendi doğrularının mutlak gerçek olduğu düşüncesinde. Hâliyle böyle bir pozisyonun doğuracağı tek şey, devam edegelen şiddetli tartışmalar, kavgalar, yerine göre küslükler, kalp kırmalar ve daha birçok olumsuzluklar silsilesi. Hâlbuki severek evlenmiştik. Fakat evliliğin ve çoğu noktada farklı fıtrata sahip olarak bir arada yaşamanın zorluklarını görmeye başladıkça, evlilikte sevginin tek başına yeterli olmadığını, tarafların pozisyonları icabı yapması gerekenleri yapmaması veya eksik yapmasının evlilik hayatını çekilmez hâle getirdiğini gördük.”
“Problemleri çözmek için kendi aramızda defalarca konuşmaya çalıştık, fakat uzlaşamadığımız gibi denemelerimizin birçoğu da yine tartışmalarla bitiyordu. Henüz evliliğimizin yıldönümü olmadan, bu ilişkinin böyle gidemeyeceğini görerek boşanmayı konuşur olduk. Fakat boşanmak dilde olduğu kadar kolay olmuyor. Türkiye’de son on yıldır devam eden şiddetli fırtınadan gerek bizim, gerek ailelerimizin ciddi yara alması, Avrupa’ya gelmiş olmamız, her şeye rağmen iyi kötü sürmüş bir yedi yılın hatırası, boşanma durumunda ikinci evlilikteki muhtemel adaylarla mizaçların uyuşup uyuşmayacağı, boşanmanın dinimizde ve kültürümüzde çok da sıcak bakılmayan bir hadise olması nedenleriyle, bu kararı verebilmek, bizim için çok zor ve yıpratıcı oldu. Fakat bir noktadan sonra mevcut ilişkinin çekilmez bir hal alması ve aynı evde iki yabancı gibi yaşıyor hâle gelmemiz gerçeği karşısında, kesin olarak boşanma kararı aldık. Tabiî öncesinden birkaç aile terapisti ve değer verdiğimiz büyüklerimizle görüşmelerimiz olmuştu, fakat olumlu bir sonuca varamamıştık.”
“Tam da bu süreçte iken daha önce Respect Aile Okulundan kurs almış bir aile dostumuz durumumuzu Cemil Tokpınar Abiye iletmiş. Onun talebiyle ikimiz de ayrı ayrı kendileriyle görüştük. Bu görüşmemizde de çözüm imkânı kalmadığı, artık bitirmenin en iyi yol olacağı noktasında direndik. Fakat onun olaya vukufiyeti, meseleyi değişik zaviyelerden ele alışı, her şeye rağmen bazı programlar uygulandıktan sonra boşanma konusunda karar vermenin daha isabetli olacağını söylemesi ve onca işinin arasında hiç tanımadığı bizimle çok yoğun ilgilenmesi karşısında, yuvamızın kurtulması adına bir kez daha yeni bir deneme yapmaya karar verdik.”
“Onun bize yazdığı reçetenin bir ayağı da Respect Aile Okulundan kurs almaktı ve onu da aldık. Bu yola girdikten sonra ilişkimiz çok değişti. Tüm meseleleri halledebiliyoruz diyemeyiz, fakat olaylara olan bakışımızı değiştirmeye çalıştık. Hayatta evlilik de dâhil hiçbir şeyden beklentiyi yüksek tutmama, karşılıklı fedakârlık, anlayış, sevgi ve hoşgörü içerisinde orta yolda buluşabileceğimizi gördük. Tabiî gönül ister ki daha iyisi olsun, fakat eldeki ile de birlikte yaşayabilmeye çabalamalı insan. Bu süreçte başta bu işe vesile olan aile dostumuz ve Respect Aile Okulunun değerli hocaları ile işin diğer bir ayağında yardımcı olmaya çalışan abilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”
Neredeyse çeyrek asra yaklaşan aile çalışmalarımız esnasında yaşadığımız binlerce olumlu değişimden birini sizlerle paylaşmak istedim. Son yıllarda artan aile problemlerini çözmek zor değil. Eğer zamanında müdahale edilirse, muhtemel boşanmaların belki de yüzde 70-80’ini önlemek mümkün.
Sizler de hem kendi ailenizin, hem çevrenizdeki ailelerin sorunlarına duyarlı olun. Problemli kimseleri, kaliteli aile kitaplarına ve videolara, profesyonel aile danışmanlarına, farklı isimler altında yapılan aile okullarına yönlendirin. Rabbimin lütfettiği örneklere bakarak şunu söyleyebilirim ki, yukarıda saydığım gayretler mutlaka faydalı ve etkili oluyor.
Bu vesileyle 21 Ocak-26 Mart tarihleri arasında üçüncü kez başlayacak olan altı hocanın vazife aldığı 40 derslik Aile Hayatımız Seminerlerini incelemenizi, çevrenize tavsiye etmenizi istirham ediyorum. İnanın küçük bir gayretle bir değil, binlerce yuvayı kurtarmak, hatta ailelerin huzurunu arttırmak, istekli olan kimseleri aile gönüllüsü yapmak mümkündür.
Geniş bilgi için bu siteyi ziyaret edebilirsiniz:
https://turkce.respectgs.us/respect-aile-okulu/aile-hayatimiz/