Kahramanmaraş’ta merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde can kaybı ve yaralı sayısı artıyor. Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay gibi 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bin 894’e yükseldi. Yaralı sayısı ise 34 bin 810 olarak açıklandı. AKP li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün saat 15.00 itibarıyla 3 bin 549 kişinin hayatını kaybettiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
FUAT OKTAY: HAYATINI KAYBEDEN VATANDAŞ SAYISI 5 BİN 894
Saat 00.08 itibarıyla AFAD Merkezi’nden açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şu bilgileri aktardı:
“5 bin 894 hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum.Yaralılarımız 34 bin 810. Yıkılan binalarımızda bir değişiklik yok 5 bin 775. Enkazdan kurtarılanlar 8 bin civarında olduğunu ifade etmiştik.Arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Son enkaz altında bulunan son vatandaşımıza ulaşana kadar devam edeceğiz. Toplamda 16 bin 139 arama kurtarma ekibimiz fiilen sahada.
Bu arada yine uluslararası alandan gelecek ekipler, yerelden tahlisiye ekipleri, ekipmanlarıyla birlikte hazır olan bazı arama kurtarma ekiplerini sahaya sevk ediyor olacağız. Bu gece Adıyaman, Hatay ve Maraş özelinde, diğer alanlarda da bu ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz.
‘İLAVE 2 BİN 400 ARAMA-KURTARMA EKİBİ GELECEK’
4 bin 794 iş makinesi sahada. Yabancı ülkelerden gelen ekiplerimiz 3 bin 251 idi. Sabaha kadar da yarın da dahil 2 bin 400 civarında ilave arama kurtarma ekipleriyle burada birlikte çalışacağız. Toplamda tüm birimlerimizden, güvenlik güçleri de dahil, fiilen çalışma grupları 60 bin 218 kişi fiilen sahada çalışıyor.Ülkeleri paylaşmıştım. 2 bin 400 ilave gelecekti. Yine arama kurtarma ekiplerinden sahada da yaklaşık Türkiye’den de 1500’e yakın ilave arama kurtarma ekibini sahaya sevk ediyor olacağız.
Personelimiz boyutunda burada jandarma arama kurtarma ekipleri, TSK arama kurtarma ekipleri, MSB ile ilgili birimler burada. Gönüllüler burada. Hava ambulansları, ambulansları bunun içerisinde.Burada özellikle ihtiyaç olan vinçler söz konusuydu. Sahada fiili olarak 750 civarında vinç vardır.Buna ilave olarak iş makinaları, kepçe, greyderler, kamyonlar, karavanlar gibi birçok aracımız var. Toplam 4 bin 794.
‘TÜM HAVALİMANLARINI KULLANMAYA BAŞLADIK’
Sahra hastanesinin kurulduğu yerler var. Kısmi hasarlı yerlerde 3-4 hastanemizde faklı şekilde faaliyette kullanıyoruz. Bunlar Maraş, Hatay, Adıyaman ve Diyarbakır’da.Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerimizin imkanlarıyla 301 bin 502’ye ulaşmış durumda. Üniversitelerde 150 bin 368 vatandaşımız barınıyor.Bunun dışında afet bölgesinin dışarısında 10 ilimizin dışında 1 milyona 100 binlik barınma alanları oluşturulmuş durumda. İller bugün itibariyle yine AFAD’ın resmi sitesinde ilan edilecektir. Bu illere gidenler orada ilgili valiliklere başvurdukları zaman bu barınmalardan faydalanabilecekler.
‘BARINMA ÇADIR KENTLERİMİZ KURULUYOR’
Özellikle barınmayla alakalı şunu ifade etmek isterim. Barınmada çadır kentlerimiz kuruluyor. Çadırlar ve battaniye dağıtımına yoğunlaştık. Battaniyede sahada olan ve sahaya erişmek üzere olan yaklaşık 1 milyona yaklaşmış durumdayız. Bunu hızlı bir şekilde 1,5-2 milyona taşımayı arzu ediyoruz.
Çadırlarla alakalı da hem sahada hem de teslimat aşamasına gelen çadırlarımız 100 bini bulmuş durumda.Dün kapalı olan yerlerimiz vardı. Konya bölgesinde hem Kayseri tarafında. Tipiden dolayı kapanan yerler vardı, onların tamamı açılmış durumda. Nurdağı’nda afetten kaynaklı birikme vardı. Bizi etkileyen bölümdü. Bugün de o bölge tamamen açılmış durumda.Çadırkentler ve konteyner kent alanlarımızı değerlendirmek üzere kurulum çalışmalarımız bir taraftan başlamış durumda.
‘MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EK DESTEK VERİYOR’
Beslenmede ilave olarak Milli Eğitim Bakanlığımız harika iş çıkarıyor. Kızılay ve sivil toplum örgütlerimiz aynı şekilde. 400 bin ekmek her gün 10 ilimizde. 403 bin yarım litrelik su, 28 seyyar mutfak 10 ilimizde. Elbistan, Türkoğlu, İskenderun, Nurdağı, İslahiye’de beslenmeyle alakalı Milli Eğitim Bakanlığı ilave destek veriyor. Kızılay su ihtiyacı ve beslenme ihtiyacı, mutfakların kurulması, fırınların kurulması şeklinde hem illerde hem de ilçelerde yoğun çaba sarfediyor. Yarından itibaren bu alanda hiçbir sorun yaşamadığımıza da şahit olacağız.Dün yine trafolarımızda 30’un üzerinde merkezimizde çalışmalardan tamamı bakım onarıma alınmıştı. Bunlardan üçünün bakımı tamamlandı. Geriye sadece 3 trafo merkezi kaldı. Artık elektriği daha rahat verebilecek haldeyiz.Kontrollü bir şekilde ilimiz ve ilçelerimizde hangi bölgelere elektrik verildiğiyle ilgili tüm detaylar elimizde.
HABERLEŞME, ENERJİ VE DOĞALGAZ HATLARI
Haberleşmede elektrik boyutu daha sağlıklı ilerleme sağladı. Yarın itibariyle çok daha net göreceğiz. Haberleşmede gerek elektriklerdeki baz istasyonlarının kullanılması olayı hem de 3 trafodan kaynaklı bölgelerde orada yine arızadan kaynaklı elektrik veremediğimiz yerlerde 2 bine yakın jenaratör, şu anda 1500 civarında sahaya fiilen ulaşmış durumda. Gece itibariyle tamamı ulaşmış olacak.
Doğalgaz ana hatlarımızda 6 farklı bölgede ana iletim hatlarında kırılmalar, yoğun hasarlar vardı. Bugün bu 9’a çıkmış durumda. Çalışma süremizi etkilemeyecek. İnşallah yarın akşam itibariyle tamamlamayı planlıyoruz. BOTAŞ çalışmaları bitirdikten sonra ikincil afete fırsat vermemek için konutların kontrol edilerek verilmesi gerekiyro.Akaryakıtta Nurdağı’ndan kaynaklı sorunlarımız hafiften başgöstermiş idi. Tankerlerin ulaşamaması ile alakalı. Bugün oralar açıldığı için hiçbir sıkıntımız kalmadı. 651 tanker yollarda idi. Yaklaşık 250’si ulaşmış durumda.650 seyyar tanker de bölgeye ulaştı. Seyyar tankerin özelliği de illa ki akaryakıt istasyonunda vermek zorunda değilsiniz. Pompayla aktarabileceğiniz bir esneklik.”