Diyarbakır Barosu’nun eski Başkanı Aktar, 128 gazeteci, siyasetçi, hukukçu ve sanatçının gözaltına alındığı operasyonla ilgili, “Arama ve gözaltı kararında suçlama bölümü boş bırakılmıştı” ifadesini kullandı.
Aralarında siyasetçiler, gazeteciler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşularının temsilcilerinin de bulunduğu 100’ün üzerinde kişinin gözaltına alındığı Diyarbakır merkezli operasyonda, skandal bir hukuk uygulaması yaşandığı rotaya çıktı.
Gözaltılara tanıklık eden eski Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na yaşananları anlattı. Aktar, “Bu sabah birlikte çalıştığım basın avukatlığı konusunda uzmanlaşan bir meslektaşımın ev araması ve gözaltına sürecine eşlik ettim ama kararda suçlama kısmı boştu” dedi.
Öte yandan operasyonda gözaltına alınanların sayısının 128 olduğu açıklandı.
‘TUTANAĞIN İÇERİĞİ DE YOKTU’
Aktar, konuya ilişkin şunları söyledi: “Yasa çok açık. Eğer birini suçluyorsanız ne ile suçlandığını yazarsınız ve savunma istersiniz ama bu sabah birlikte çalıştığım basın avukatlığı konusunda uzmanlaşan bir meslektaşımın ev araması ve gözaltı sürecine eşlik ettim ama kararda suçlama kısmı boştu. O kısmı boş bırakmışlar. Bir tutanaktan söz etmişler ama o tutanağın içeriği de yoktu. Kuvvetli suç şüphesi bulunması nedeniyle evinde ve bürosunda arama yapılmasına ve gözaltına alınması kararı vardı ama suçlama yoktu. Bu nedenle de suçlama nedeni belli olmadığından dolayı arkadaşım arama tutanağına şerh koydu. Evinin ve bürosunun neden arandığını bilmiyor. Bütün dosyalarına el koydular.”
“‘ÇUVALLAR DOLUSU BELGE YAKALADIK’ DİYECEKLER”
Arama sırasında savcıya itiraz ettiğini söyleyen Aktar, “Arama esnasında savcı vardı ve ‘suç işliyorsunuz, mesleki faaliyetlerinde kullandığı bütün materyallerini alıyorsunuz’ dedim. Bilgisayarını ve dosyalarını aldılar. Dosyaları çuvallara koyup götürdüler ve büyük ihtimalle adliyeye girince çuvallar dolusu belge yakaladık diyecekler ve böyle bir iddia ortaya çıkacak. Bu soruşturma kadar anlamsız, iddiasız ve keyfi bir soruşturma görmedim. Muhalefet bu işe sessiz kaldı. Diyarbakır’da bir Yeşil Sol Partisi var bir de diğer partiler var. Olan bitene ne yazık ki herkes sessiz kalıyor, olağan şüpheli muamelesi görüyoruz” şeklinde konuştu.
‘ANADOLU AJANSI NEREDEN BİLİYOR?’
Operasyonun zamanlamasına dikkat çeken Aktar, “Gözaltına aldıklarının önemli bir kısmı avukat, bir kısmı gazeteci, bir kısmı sivil toplum örgütü temsilcisi ve hak savunucusu bir kısmı da siyasetçi. Dosyada kısıtlama kararı var. Suçlama nedenini yazmamışlar. Normalde zaten soruşma gizli ama kısıtlama kararıyla soruşturmanın taraflarına da gizlilik getirilmiş. Anadolu Ajansı suçlamanın ne olduğunu herhalde biliyor ve kimse de bunu sorgulamıyor. Anadolu Ajansı nereden biliyor? Savcılar beklemişler beklemişler seçime 3 hafta kala operasyona başlamışlar” ifadelerini kullandı.