Türkiye’de sivil ölüme maruz bırakılarak vefat eden, hapse atılan ve mağdur edilen kişilere ait hatıraların yer aldığı ve ilk olarak 5 Haziran 2022’de New Jersey’de sergilenen Social Genocide Exhibition’un (Sosyal Soykırım Sergisi) son durağı Washington DC oldu.
Rumi Forum’un ev sahipliği yaptığı sergiye Amerikalılar yoğun ilgi gösterdi. 9-10-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen sergide toplam 45 hatıra ziyaretçilere sunuldu.Türkiye’deki zulümden 3 çocuğuyla Yunanistan’a kaçan ve orada hayatını kaybeden Esma Uludağ, üç çocuğu ile Meriç’te can veren Hatice Akçabay, askeri öğrencilerin uğradığı haksızlıkları her fırsatta dile getiren Melek Çetinkaya, İnsan Hakları Aktivisti Ömer Faruk Gergerlioğlu, Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi İbrahim Enes Gacar, ana dilde eğitimi savunduğu için 300 yılla yargılanan Sur eski belediye başkanı Abdullah Demirbaş, canlı yayında milyonların gözü önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, hatıraları ile sergide yer alan isimlerden oldu. 6 Ağustos 2019 yılından bu yana kayıp olan KHK’lı Yusuf Bilge Tunç ile 6 yaşındaki kanser hastası Yusuf Kerim Sayın’ın eşyaları ise ilk kez Sosyal Soykırım Sergisi’nde yer aldı.
Organizasyonda Furkan Hareketi Mensuplarının 20 Mart 2022’de gerçekleştirdikleri yürüyüş ve basın açıklaması sırasında maruz bırakıldıkları polis şiddetine de yer verilirken, bir senedir hukuksuzca cezaevinde tutulan Alparslan Kuytul ve sevenlerine ait şahsi eşyalar da ilk kez sergilendi. Sergide zulme uğramış hizmet hareketine mensup insanlara ait hatıralar olduğu gibi farklı etnik kimliğe ve ideolojik görüşe sahip Kürt, Alevi, kadın ,çocuk, gazeteci, siyasetçi ve aktivistlere ait hatıralar da bir araya getirildi.
Soykırım Sergisi Genel Koordinatörü Aslıhan Kaş, programda yaptığı konuşmada; “Eşyalar, yaşanan zulümlerin en büyük şahitleridir dedik ve hatıraları toplamaya başladık. Bugün bir araya gelmemize sebep olan dinimiz, ırkımız veya dünya görüşümüz değil. Bizleri birleştiren şey iyilik ve sevgidir. Soykırım sergisinde her renkten ve insanın sesine kulak vermeyi ve dünya duyurmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Programda ayrıca, İşkence ve İşkencecilerin yargılanması üzerine çalışan İnsan Hakları Aktivisti Andrea Barron, Aktivist-Akademisyen Hafza Girdap, Dini özgürlükler ve insan hakları savunuculuğuyla bilinen Lantos Vakfi üyesi-Aktivist Annette Lantos Tilleman-Dick, Washington-DC dinler arası diyalog öncülerinden din adamı-George Mason üniversitesi hocalarından Rabbi Bruce Aft ve American Kurdish Information Network kurucusu, aktivist-yazar Kani Xulam da birer konuşma yaparak, Türkiye’deki insan hakları ihlallerine dikkat çektiler. Sergiyi ağlayarak gezen Lantos Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden Anette Lantos, sergiyi Colorado ve Utah’a taşıma talebinde bulundu.