Seçimden birinci parti çıkmasına rağmen hükümeti kurma görevini reddeden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hükümetinin ABD basınına yansıyan son geri itme iddialarına ilişkin soruşturma başlattığı güvencesini verdi.
Miçotakis’in bu açıklamasından iki gün önce AB Komisyonu, New York Times tarafından 19 Mayıs’ta yayınlanan, 11 Nisan’a ait geri itme görüntüleriyle ilgili resmi adım atabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu. Miçotakis, CNN’e verdiği röportajda “Bu konuyu çok ciddiye alıyorum, hükümetimiz gerekli soruşturmayı başlattı” dedi.
Ege Denizi’nde geri itme uygulamaları için ‘kesinlikle kabul edilemez’ ifadesini kullanan Miçotakis, Türkiye’nin düzensiz göçmenleri şişme botlarla Yunanistan’a geçmek için zorladığını iddia etti. Miçotakis, son dört yıldır düzensiz göçmenlere yönelik sert politikalar izlediği gerekçesiyle AB’nin de eleştiri oklarına hedef oluyor.
NYT GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI
New York Times’ta yayınlanan görüntülere göre, Midilli Adası’nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 sığınmacı, kar maskeleri takan kişilerce beyaz bir minibüsle uzak bir noktaya götürüldükten sonra bir şişme bota bindiriliyor. Bot daha sonra onları Yunan sahil güvenlik teknesine aktarıyor. Tekne, sığınmacıları Ege Denizi’nin ortasına bırakıyor.
AB KOMİSYONU ATİNA’YI UYARMIŞTI
AB Komisyonu’nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, ABD basınına yansıyan son geri itmelerle ilgili Twitter hesabından pazartesi günü açıklama yapmıştı. Johansson, New York Times tarafından yayınlanan görüntüler üzerine ilgili makamlar ile tekrar temasa geçtiğini belirterek, “Bu olayın tamamen ve bağımsız bir şekilde soruşturulması için Yunan makamlarına resmi bir talep gönderdik. Yeni bağımsız izleme mekanizmasına da dayalı olarak, Yunan makamları tarafından uygun takibin yapılması gerekmektedir. (AB Komisyonu) Uygun şekilde resmi adımlar atmaya hazırdır.” ifadelerini kullanmıştı.
GERİ İTMELER NEDİR, NE ZAMAN BAŞLADI?
Yunanistan sahil güvenliği tarafından geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020’den beri uluslararası basında yer alıyor. Bu haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye’den Yunanistan’a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelliyor, hatta zarar veriyor.
Geri itmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok insan hakları kuruluşu da gündeme getiriyor. Bu kuruluşların raporlarında, Yunanistan’ın Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç’teki kara sınırlarını geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığı yer alıyor.
Şiddetin tanıkları, Yunan sınır birimlerinin aşırı güç kullanımı, darp, gerçek mühimmat kullanımı, yasa dışı gözaltı ve Türkiye’ye sistematik geri itmeler de dahil çok sayıda hukuk ihlaline işaret ediyor. Tüm kanıtlara, haberlere ve yetkili kuruluşların açıklamalarına rağmen geri itmelere ilişkin haberler gelmeye devam ediyor.