Kurulduğu günden beri, ülke içinde olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki muhtaç insanlara yardım elini uzatan Australian Relief Organization (ARO) Gönüllüleri, bu yıl da önemli faaliyetlere imza attı. Türkiye ve Suriye’de meydana gelen deprem felaketinde her şeyini kaybeden mağdurların yararına, Avustralya genelinde çok önemli bir yardımlaşma kampanyası başlatarak, toplanan 407 bin Avustralya doları, depremzedelere ulaştırıldı.
Ramazan ve Kurban bayramındaki yardım paketleriyle ise Kamboçya, Pakistan Afganistan, Filipinler, Endonezya, Yemen, Lübnan, Madagaskar, Tanzanya, Uganda, Kenya ve daha başka bölgelerde ise 100 binden fazla ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı.
ZAFER POLAT – ZAMAN Avustralya
Bu önemli kampanyaların detaylarını http://yepyeni.zamanaustralia.com/‘a anlatan Australian Relief Organization (ARO) Avustralya Koordinatörü Serkan İner, sorularımızı şöyle cevaplandırdı:
Bu yıl, başta Türkiye ve Suriye’deki deprem mağdurlarına, sonra da Ramazan ve Kurban bayramlarında önemli bazı kampanyalara ev sahipliği yaptınız. Depremden başlayalım. Deprem kampanyası Avustralya’dan da yoğun ilgi gördü. Rakamsal olarak ne kadar bir yardım toplandı?
İlk olarak depremde tüm imkanlarını seferber eden ve katkıda bulunan bağışçılarımıza canı-gönülden teşekkür ederiz. Çok ciddi bir civanmertlik gösterdiler. Toplumun farklı kesimlerinden bağışlar aldık. Avustralya’nın tüm eyaletlerinden Norhern Territory’den, Western Australia’ya kadar farklı din ve etnik kökenden dostlarımız, kampanyaya iştirak ettiler. Çok güzel geri dönüşümler ve dilekler aldık. ARO olarak depremde toplanan tüm gelirleri Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere ulaştırma sözü vermiştik ve bunu gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar partner kurumlarımız vasıtası ile topladığımız 407 bin doları depremzedelere yiyecek, çadır, battaniye, ilaç hediye kartları ve oyuncak gibi hepsini tek tek sıralayamayacağım farklılıkta ihtiyaç malzemelerini ulaştırmış olduk.
AVUSTRALYA’DAN, TÜRKİYE VE SURİYE’DEKİ DEPREMZEDELER İÇİN 407 BİN DOLAR TOPLANDI VE ULAŞTIRILDI:
Yardımlar Suriye ve Türkiye’ye ulaştırıldı. Mağdurların bu yardımlarla ilgili size yansıyan duygularını bizlerle paylaşır mısınız?
O kadar çok güzel dilekler ifade edildi ki, anlatamam. Kısaca diyebileceğim; bağışçılarımız Avustralya gibi dünyanın diğer ucundan gelen bu yardımlar karşısında, unutulmadıklarını gözleri dolarak ifade ettiler. Bu kampanyaya iştirak eden tüm bağışçılarımız, küçük yaştaki depremzedelerden, beli bükülmüş ihtiyarlara kadar, her seviyede büyük ve içten dualar aldılar.
ARO Gönüllüleri, Ramazan Bayramı’nda ne gibi faaliyetlerde bulundu ve kaç ülkeye yardım elini uzattı?
Ramazanda 12 farklı ülkede faaliyetlerimiz oldu. Bu ülkelerde yardım paketlerinin yanısıra iftarlar verildi. Özellikle 5 ayrı ülkede iftar çadırları kuruldu. Bu ülkelerin her birindeki iftar çadırlarında her gün en az 300 kişiye iftar verildi. Bu çadırlarda 36 binin üzerinde oruçlu, dualar eşliğinde iftarını yaptı. Avustralya’dan farklı gruplar, bu iftar çadırlarını öğrencisi ve yetişkinler olarak ziyaret edip, beraber oruçlarını açtılar. Bayramda özellikle çocuklara küçük hediye paketleri dağıtıldı.
Kurban Bayramı vesilesiyle yurtdışında yıllarca et hasreti çeken insanların bu ihtiyacını gideriyorsunuz. Bu yıl kaç ülkeye kurban yardımları ulaştı?
Bu yıl Asya-Pasifik, Afrika, Lübnan ve Yemen gibi ekonomik krizle boğuşan toplamda 11 ülkede kurbanlar kesildi ve taze et paketlerinde dağıtımlar gerçekleşti. Toplamda 21 binin üzerinde aileye bu kurban paketleri dağıtıldı, 100 binin üzerinde insan bu etlerden istifade etti. Dolayısıyla hayırseverlerimiz, bu kadar insanın duasını aldı, gönlünü kazandı.
MÜLTECİLER HAFTASINDA ARO GÖNÜLLÜLERİ, BRISBANE’DEN, SYDNEY’E 8 GÜN BİSLİKLET SÜRÜŞÜ YAPTILAR
Haziran ayı sonunda ‘Mülteciler Haftası’ dolayısıyla, gönüllü eğitimcilerin katılımıyla, başta Yunanistan’daki mülteciler hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla Brisbane’den başlayıp, Sydney Opera Binası’nda sona eren bin kilometrelik bisiklet sürüşü düzenlediniz. Nasıl geçti, neler söylemek istersiniz?
Evet doğru. Daha önce de kısa süreli bisiklet sürüşleri organize edildi. Ama ‘Mülteciler Haftası’ dolayısayla yapılan ise adeta rekor oldu. 18 Haziran’da Brisbane’dan yola çıkan Wisdom Koleji öğretmeni aktivist Süleyman Kaya ve eğitim gönüllüleri M.Emin Özçelik ile Abdullah Shakeel, 8 günlük sürüşü tamamlayarak, dünyaya mesaj verdiler. 25 Haziran’da Sydney’e ulaşan aktivistler, etkinlik çerçevesinde gofund.me/08d0004f da başlattıkları yardım kampanyasıyla elde edilen geliri, Avustralya İnsani Yardım Kuruluşu (Australian Relief Organization-ARO) aracılığıyla Yunanistan’daki mülteci mağdurlara ulaştırılacak.
Üç arkadaşımız kış şartları ve uzun süren zorlu bir yolculuğu problemsiz başardılar. Sydney Harbour Limanı’ndaki dünyaca ünlü Opera House Binası’nın önünden, mültecilerin yaşadığı drama dikkat çektiler. Sydney Boğazından mesaj verdiler. Bilhassa son zamanlarda, Yunanistan’daki mültecilerin geri itmelerle (Pushback) büyük dramlar yaşadığını biliyoruz. Buna dikkat çekmek istediler.
Aynı zamanda yetim ve öksüzlere de el uzattığınızı biliyoruz. Hangi ülkelere ve rakamsal olarak ne kadar katkınız oldu?
Özellikle bazı ülkelerde yetimhanelere sadece kurbanda değil, yılın farklı zamanlarında da yardımlar ulaştırıyoruz. Bu sene Kongo’daki yetimhanemiz, Ramazan boyunca küçük bahçesinde öğrencilerine iftar vererek Ramazanın bereketini yaşatmaya çalıştılar. ARO vasıtası ile açılan ve içlerinde yetim olup, aynı zamanda eğitim imkanına sahip olamayan öğrencilerin bulunduğu yurtlar, Ramazan ve Kurban günlerini daha farklı idrak etme imkanı buldular. Öğrencilere yardım zarfları dağıtmanın yanında, bayram hediyeleri alındı.
ARO Gönüllüleri, 21 binin üzerinde aileye kurban eti paketleri dağıttı ve 100 binin üzerinde insan bu etlerden istifade etti.
Özellikle Afrika’da, en hayati ihtiyaçlardan biri olan su problemi ile ilgili çalışmalarınız neler?
Susuzluk çok büyük bir problem. Halen dünyada 771 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Her sene 5 yaş altında 361 bin çocuk kirli suların sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor. ARO olarak dünyanın farklı coğrafyalarında gönüllülerimizin katkı ve gayretleri ile bu soruna çare olmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz sene yardımsever insanlarımızın katkısıyla, 30’un üzerinde su kuyusu açma imkânımız oldu. Destek verenlere çok teşekkür ediyoruz.
Sağlık alanında da anlamlı çalışmalarınız var. Katarakt kampanyalarıyla da görme problemi yaşayan fakir ülkelerin insanlarına el uzatıyorsunuz. Bu kampanyalarla kaç kişinin gözlerini dünyaya açmasına vesile oldunuz?
Özellikle Afrika’daki sağlık ekiplerimiz ve Mali’deki kliniğimiz çok yoğun çalışıyor. Şu ana kadar yüzlerce katarakt ameliyatı gerçekleştirildi. Basit bir ameliyat ile bir insanın gözlerini dünyaya açmasına vesile olmak, bizler için çok kolay. Bu minvalde özellikle partner okullarımız vasıtası ile anneler gününde katarakt ameliyatı kampanyaları düzenliyoruz. Çocuklar anneler günü hediyesi olarak bir katarakt ameliyatına sponsor olabiliyorlar. Bu muhteşem bir fırsat. Bizde bu güzel adımı sertifika ve fotoğraflar ile unutulmayacak bir anı haline getirmeye çalışıyor ve bunu minik bağışçılarımız ile paylaşıyoruz. Daha detaylı bilgi için web sayfamız ziyaret edilebilir.
Son olarak, ARO’nun önümüzdeki dönemde farklı başka çalışmaları var mı ve ne tür projeler düşünüyorsunuz?
ARO yıl içerisinde 19 farklı proje ve kampanya ile gerek Avustralya’da gerekse dünya genelinde ‘SERVING HUMANITY’ söylemi ile hizmet etmeye devam ediyor. Önümüzdeki zamanlarda, tabi ki farklı projeler için planlamalarımız var. Özellikle evsizler ve eğitime katkı sağlayacak kampanyalar düzenlemek istiyoruz. Her sene yeni kampanyalar ile bu sayı artıyor. Bunu yapmamızda bize desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen partnership anlaşmamız olan veya dışarıdan bize destek olan özel ve devlet okulları ile NGO’lara teşekkürü bir borç biliyoruz.