Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ev sahipliği yaptığı 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda grup mücadeleleri devam ederken; Fas’ın Güney Kore’yi 1-0 mağlup ettiği H Grubu maçında bir ilk yaşandı. Faslı stoper Nouhaila Benzina, Dünya Kupası’nda başörtüsü takan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.
Tek sayı ile biten yıllar, yakın zamana kadar futbolseverler açısından yaz günlerinin boş geçmesi demekti. Zira Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası, dört yılda bir çift sayılı yıllarda organize ediliyordu. Neyse ki futbolseverlerin imdadına, popülaritesi gittikçe artan Kadınlar Dünya Kupası yetişti. Yeni Zelanda ve Avustralya’nın ev sahipliği yaptığı 2023 Kadınlar Dünya Kupası, seyir zevki yüksek maçlara sahne oluyor. Neredeyse tüm maçlarda tribünlerin tamamen dolu olması, organizasyonu daha da seyredilir kılıyor. 8 grupta 32 takımın mücadele ettiği turnuvanın H Grubu’nda Kolombiya, Almanya’yı 2-1 yenerek büyük bir başarıya imza atarken; aynı grupta Fas’ın Güney Kore’yi 1-0 mağlup ettiği maçta da bir ilk yaşandı. Faslı stoper Nouhaila Benzina, Dünya Kupası’nda başörtüsü takan ilk futbolcu olarak tarihe geçti. FIFA, 2014 yılına kadar futbol sahalarında başörtüsü takılmasına izin vermiyordu.
GÜNEY KORE’YE KARŞI İLK 11’DE SAHAYA ÇIKTI
Almanya, Kolombiya ve Güney Kore ile birlikte H Grubu’nda yer alan Fas, Kadınlar Dünya Kupası’nda ilk kez sahneye çıkan 8 takımdan biri. İlk maçında Almanya’ya 6-0 mağlup olan Fas, ikinci maçında Güney Kore’yi yenerek Dünya Kupası’ndaki ilk galibiyetini elde etti. Almanya maçında yedekler arasında yer alan 25 yaşındaki stoper Nouhaila Benzina, 1-0 kazandıkları Güney Kore maçında 90 dakika sahada yer alarak tarihe geçti. Bu maçta bir sarı kart gören Benzina, Fas’ın Asfar kulübünde kariyerini devam ettiriyor.
FUTBOLDA BAŞÖRTÜSÜ TARİHİ
Futbolda başörtüsü tartışması ilk 2007’de Kanada’da yaşandı. O zamanlar 11 yaşında olan Asmahan Mansour, takım arkadaşlarıyla birlikte sahaya çıkmak üzereydi ki hakemin düdüğü çalmadan Asmahan’ın maçı çoktan bitmişti! Yetkililer, FIFA tarafından belirlenen kuralları hatırlatarak oynamak isterse başörtüsünü çıkarmak zorunda kalacağını söylediler. Konu, önce Kanada Futbol Federasyonu’na, ardından yasağın arkasında duran ve hatta bu konuda resmi bir politika hazırlayan FIFA’ya gitti. FIFA, futbol oynarken başörtüsü takmanın yaralanma riskini artırdığını iddia ediyordu.
Ancak bu iddiaya karşı kampanyalar başladı. Kampanyalarda, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kızın, ‘herkesin oynayabileceği bir oyun’ olarak tarif edilen futbolu oynamaktan men edileceği belirtiliyordu. Böylece Müslüman kadınların başörtüsüyle oynamasına izin veren bir tür anlaşmaya varmak için girişimler başladı. Kanada’daki Sih cemaatinden de türban yasağının kaldırılması yönünde çağrılar geldi.
BİR ANLAŞMAYA VARILMAK ÜZEREYDİ Kİ…
2010 yılında, İran Kadın Futbol Takımı’nın Gençlik Olimpiyatları’nda oynamalarına izin verileceğine inanan bir anlaşma yapılmış gibi görünüyordu. İran spor kuruluşları, kızların boyunlarını değil, saçlarını kapatan başlıklar takabileceklerini söylüyordu. Ancak 2011’de İran, anlaşmaya rağmen başörtüsü takmalarının yasaklanmasını protesto etmek için Gençlik Olimpiyatları’nın eleme maçlarından çekildi.
FIFA İZİN VERDİ, FRANSA YASAKLADI
2014 yılında ise FIFA, daha önce ileri sürdüğü argümanlarda geri adım atarak resmi olarak erkek ve kadın oyunculara maçlar sırasında dini nedenlerle başörtüsü takma yetkisi verdi. FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke, “Basit bir başörtüsü olacak ve rengi takım formasıyla aynı olacak.” dedi. İki yıl sonra, 2016’da Müslüman oyuncular ilk kez Ürdün’de düzenlenen 17 Yaşaltı Kadınlar Dünya Kupası’nda bir FIFA etkinliğinde başörtüsü taktı.
FIFA, yaklaşık 9 yıl önce futbol sahalarında başörtüsüne izin verirken; Fransa’daki bir üst mahkeme, geçtiğimiz günlerde Müslüman oyuncuların Fransız Futbol Federasyonu’nun başörtüsü yasağını geri alma girişimini reddetti. Mahkeme, spor patronlarının, Fransa’nın dini ve kamusal yaşamı ayrı tutmak için tasarlanmış katı yasalarını yansıtarak oyunculara “kıyafet tarafsızlığı yükümlülüğü” getirme hakkına sahip olduğunu söyledi.
Özellikle Afrika kökenli milyonlarca Müslümanın yaşadığı Fransa’da bunlar yaşanırken; 2023 Kadınlar Dünya Kupası’nda Faslı oyuncu Nouhaila Benzina ile bir ilk gerçekleşti. Başörtülü kadınlar, futbol sahalarında bir eşik daha atladı. Nouhaila Benzina’yı örnek alan birçok başörtülü kızı yakın zamanda yeşil sahalarda görmeye hazır olun! NECATİ KOLA-Kronos