Manisa’da 5 yıl önce beyin kanaması geçiren ve en temel ihtiyaçları bile bakıcılar tarafından karşılanan 86 yaşındaki Mustafa Said Türk’ün hakkındaki hapis cezası onandığı için cezaevine girme ihtimali var.
15 Temmuz’dan sonra tutuklanan Mustafa Said Türk, Manisa T Tipi Cezaevinde 18 ay hapis yatmıştı.
ADLİ TIP RAPORU İÇİN CEZAEVİNE GÖTÜRECEKLER
Ailesi, infaz erteleme başvurusu kabul edilmeyen Türk’ün bu halde cezaevine götürülmesinden endişe ediyor.Manisa’da Hizmet Hareketi cemaatine yönelik davalar kapsamında verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay’da onanan 86 yaşındaki yatalak hasta Mustafa Said Türk’ün, yaşlılık ve ağır hastalıkları gerekçe gösterilerek yapılan infaz erteleme başvurusu reddedildi. Gerekçe olarak ise “hükümlü hakkında henüz doktor raporu alınmadığı ve infaz işlemleri başlanmadığı” gösterildi.
“ŞU ANDA EVDE BEKLİYORUZ, GELİP GÖTÜRECEKLERMİŞ”
Kronos’a konuşan Mustafa Said Türk’ün oğlu Süleyman Türk, “Şu anda evde bekliyoruz, gelip götüreceklermiş, Adli Tıp değerlendirmesi yapılacakmış, endişe ediyoruz süreç için, evde değerlendirme yapmalarını istiyoruz. Adli Tıp değerlendirme sürecinde sağlığı ile ilgili endişe duyuyoruz. Avukatlarımız red kararına itiraz için 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdular. Yani infaz başladı, ne zaman gelirler itirazın sonucunu beklerler mi bilemiyoruz. Avukatlar, Manisa 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vereceği kararın kesin olacağını da söylediler.” dedi.
İKİ KEZ BEYİN KANAMASI, BİR KEZ DE KALP KRİZİ GEÇİRDİ
2018 yılında geçirdiği felçten sonra yatalak hale gelen 86 yaşındaki Mustafa Said Türk’e Manisa’daki evinde 24 saat boyunca iki bakıcı bakıyor.Hastalar Genelgesi çıkarılmasına rağmen babasının infazının neden ertelenmediğini anlayamadıklarını belirten Süleyman Türk, “Babam beş yıl önce beyin kanaması geçirdi, o günden beri yatalak, tuvalet ihtiyacı için bez bağlanıyor. Sonra ikinci kez beyin kanaması geçirdi. Bir yıl önce de kalp krizi geçirdi. Kalbine stent takıldı. Günde dört tane insülin iğnesi yapılıyor. İki bakıcı evde zor idare ediyor. 24 saat başındalar. Bu adama ayağı kalkıp yürütemiyoruz, hapse götürecekler, oradan rapor için hastanelere, bu süreç ne kadar sürecek bilmiyoruz. Yüzde 98 engelli raporu zaten var. Ne yapmaya çalışıyorlar anlamış değiliz. Hastalar Genelgesi, babam için geçerli olmayacaksa ne için kanun yaptılar?” diye konuşt
Manisa 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki gün önce verdiği kararda şöyle denildi:
“Hükümlü hakkında infazın geri bırakılması için öncelikle hükümlünün kendisi veya vekili ceza infazı başladıktan sonra hastalık sebebiyle cezanın infazının incelenmesini isteyebileceği, infaz kurumu doktorları tarafından gerekli kontrollerinin yapılacağı ve hükümlü ile ilgili tespitlerin Cumhuriyet Savcılığına bildirileceği, daha sonra tam teşekküllü hastanelerde yapılan testler sonucu tedavinin infaz kurumu içinde devam edip edemeyeceğinin değerlendirileceği, hükümlünün hastalığının önemi göz önüne alınarak rapor oluşturulacağı, bu rapor doğrultusunda hükümlünün hastalığına uygun koşullarda sağlık kuruluşu bulunan Ceza İnfaz Kurumlarında tedavi altına alınacağı akabinde kanun hükmünde de bahsedildiği üzere hükümlünün 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanununun 16/3 maddesindeki fıkrada belirlenen usule göre Adli Tıp Kurumunca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenip Adli Tıp Kurumunca onaylanan rapor üzerine infazının geri bırakılıp bırakılmayacağı hususunun Cumhuriyet Başsavcılığınca değerlendirileceği, dolayısıyla Manisa Cumhuriyet Başsavcılığının infazın geri bırakılması talebinin reddine ilişkin kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı, bu prosedüre uyulmadan infazın geri bırakılmasına ilişkin talebin Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanununun 16, 17. Maddeleri hükümlerine göre kabule değer olmadığı anlaşılmakla, hükümlü müdafiinin infazın durdurulmasına ilişkin taleplerinin reddine karar vermek gerekmiştir.”