KHK ile 6 bin 81 akademisyen görevlerinden ihraç edildi. Açılan davalar neticesinde görevlerine iade edilen akademisyenler oldu. Ancak onların da kurumla bağları hukuksuzca kesiliyor.
1 Eylül 2016 tarihinden itibaren Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan toplam 12 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 6 bin 81 akademisyen yükseköğretim kurumlarındaki görevlerinden ihraç edildi.Sayıları binleri bulan ihraç kararlarından sonra açılan davalar neticesinde görevlerine iade edilen akademisyenlerin ortak talebi, “Haksız bir şekilde ihraç edilen her arkadaşımız görevine iade edilsin” oldu.
GÖREVE İADE EDİLEN AKADEMİSYENLER
Ancak görevlerine iade edilen akademisyenlerin hukuksuz bir şekilde üniversiteyle bağları kesildiği görüldü. Mesela Eğitim Sen Genel Başkanız Prof. Dr. Nejla Kurul, yargı kararıyla görevine dönmüştü. Ancak Ankara Üniversitesi’nin itirazı sonrasında verilen yürütmenin durdurulması kararı nedeniyle, Kurul’un bir kez daha üniversitesi ile bağı hukuksuzca kesildi.
Öte yandan KHK ile ihraç olan OHAL Komisyonu tarafından göreve iade edilen akademisyenler, 3 büyük şehirde çalıştıkları üniversitelere dönemiyor. Uygulamayı “sürgün” olarak değerlendiren akademisyenler, hukuk mücadelesi veriyor. İhraç edilenler arasında köklü üniversitelerde görev yapan akademisyenler de yer alıyor.
138 AKADEMİSYENİN İADE TALEBİ REDDEDİLDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvururken, uygulamaya karşı akademisyenlerin itirazları da devam ediyor.Eğitim-Sen’in son verilerine göre, “Barış için Akademisyenler” bildirisine imza attıkları gerekçesiyle, Olağanüstü Hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) ile üniversitelerden ihraç edilen 406 akademisyenden 108’i idare mahkemeleri kararı ile görevlerine iade edildi. Bunlardan 38’inin görevinin başında olduğu belirtildi. Ancak 138 akademisyenin iade talebi ise mahkemeler tarafından reddedildi.