Yunanistan’a geçmeye çalışan ve geri itilen ev hanımı tutuklandı, 18 aylık oğluyla birlikte cezaevine girdi.
Anne ve bebeğine gözaltında değil ‘muhafaza’ altında oldukları gerekçesiyle yemek ve süt verilmedi. Gergerlioğlu, tutuklamaya ‘uyduruk nedenlerle ocakların söndürüldüğü bir ülke burası’ diye tepki gösterdi.
Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itilen ev hanımı Semra Banko kapatılan bir dershanede yasal sigortası olduğu ve Bank Asya’da hesabı bulunduğu için verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasına Yargıtay’da onandığı için 24 Ağustos 2023’de Edirne’de tutuklandı.
GERGERLİOĞLU: AİLELERİN YIKILDIĞI ÜLKE BURASI
Yeşil Sol Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Banko’nun 18 aylık oğlu Ahmet Arif’le birlikte cezaevine girmesine sosyal medya hesabından “Her gün bir anne ve çocuğun cezaevine girdiği ülkenin adı Türkiye’dir! Semra Banko, küçük çocuğu Ahmet Akif ile Edirne Cezaevi’ne girdi! Kızından ayrıldı, O babasının yanında. Ailelerin yıkıldığı, uyduruk nedenlerle ocakların söndürüldüğü bir ülke burası! Hoş yaşanmıyor burada!” ifadeleriyle tepki gösterdi.
Semra Banko’nun eşi Muhammed Banko, geçen hafta Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itildikten sonra hep birlikte gözaltına alınıp İpsala Karakolu’na götürüldüklerini ve burada 1 gün boyunca kendilerine sudan başka bir şey verilmediğini söyledi.
“BİR GÜN BOYUNCA YEMEK VERİLMEDİ”
Kronos’tan Sevinç Özarslan’a konuşan Muhammed Banko gördükleri kötü muameleye “Eşimin dosyası zaten onanmıştı, tutuklanmasına diyecek bir şey bulamıyoruz ama karakolda gördüğümüz muamele çok kötüydü. Bebeğimizin gördüğü muamele dünyanın hiçbir yerinde yapılmaz. Karakolun yemekhane bölümüne götürdüler, burada durun dediler. “Gözaltı”nda değil, “muhafaza” altında olduğumuzu söylediler. Bir gün boyuna yemek verilmedi. Sadece su verildi. Oğlum anne sütüyle besleniyordu, bir saatten sonra süt veremedi. Çocuk sabaha kadar ağladı. Yemekhanede ses yankı yaptığından kimse de uyuyamadı. Bu manzara karşısında nasıl duyarsız kalınır. Muhafaza altında olanlara yemek çıkmadığını söylediler. Geri itilmeden önce üzerimizdeki paralar gasp edildiği için cebimizde beş kuruş para yoktu. Görevlilere almalarını, borcumuzu daha sonra ödeyeceğimiz söyledik, kabul etmediler. Biz saat 14.00 gibi karakola gitmiştik. Ta ertesi sabah 08.30-09.00 gibi kağıt bardakların içinde çorba verildi. Hadi bize vermediler, ama çocuklara neden verilmedi?” diyerek tepki gösterdi.
Kendisinin de 2016 yılında tutuklandığını ve 60 ay hapis yattığını belirten Banko, “O dönemde de bize su vermediler, yemek vermediler, işkence gördüm hiçbiri umurumuzda olmadı. Çocuğa yemek verilmemesi ne demek? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey olacağına inanmıyorum. Eşimin tutuklanması vs. artık bunları geçtik. Çocuklarımıza yapılan bu muamele zorumuza gitti. Hiç kimse bunların hesabını ahirette bile veremez.” ifadelerini kullandı.
60 AY HAPİS YATTIKTAN SONRA TAHLİYE EDİLDİ
Uludağ Üniversitesi Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Bursa’da bir mühendislik firmasında çalışan Muhammed Banko, 15 Temmuz’dan sonra Bursa çatı davası kapsamında tutuklandı. 2012 yılında Bursa’da öğrenci evinde kaldığı için 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından cezası bozulduğu için iki yıl önce tahliye edilen Banko, yeniden yargılandı ve mahkeme yine aynı cezayı verdi, dosyası tekrar Yargıtay’a gönderildi.